Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Putin 'işgal' yetkisi aldı, BM ve AB olağanüstü toplanacak

Putin 'işgal' yetkisi aldı, BM ve AB olağanüstü toplanacak

DÜNYA Haberleri

Rusya lideri Putin'in, Kırım özerk bölgesine askeri operasyon için istediği yetkinin kabul edilmesi üzerine BM Güvenlik Konseyi acil toplanma kararı aldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya bağlı Kırım özerk bölgesine askeri operasyon için Rus parlamentosuna teklif götürdü. Teklif bir üst mecliste oybirliğiyle onaylandı. Rus askerleri Kırım'a müdahale edecek.

BM nbsp; VE AB 'OLAĞANÜSTÜ' TOPLANACAK
Rusya parlamentosunun, Rus ordusunun Ukrayna'da görev yapmasına onay vermesi, uluslararası kuruluşları da harekete geçirdi. BM Güvenlik Konseyi, Ukrayna konusunda acil toplantı kararı aldı.

AB dışişleri bakanlarının da Ukrayna'daki durumu görüşmek üzere Pazartesi günü olağanüstü toplantı yapacağı belirtildi.

Kremlin'den yapılan açıklamada, "Ukrayna'daki sıra dışı durum; Rusya Federasyonu vatandaşlarının, soydaşlarımızın ve bu ülke topraklarındaki askerlerimizin can güvenliğine yönelik tehditle bağlantılı olarak... Rusya Federasyonu'na bağlı silahlı kuvvetlerin, Ukrayna'daki sosyo-politik durum normalleşene kadar bu ülkede kullanılması için teklif sunuyorum" denilmişti.

Rusya'daki üst meclise teklifini yollayan Putin, bölgede bulunan Ruslar ve Rus askeri birliklerinin korunması için bu kararı almaları gerektiğini ifade etti. Öte yandan Rusya'nın Kırım'da yaşanan son gelişmeler sonrası Ukrayna'nın görüşme isteğini de reddettiği ifade edilmişti.

Rusya anayasasına göre, Devlet Başkanı olmasının yanı sıra Başkomutan da sayılan Putin'in, ülke dışına asker gönderebilmesi için Federasyon Konseyi'nden izin alması gerekiyor.

ABD'NİN ARABULUCUK TEKLİFİNE RUSYA'DAN RED
ABD, Ukrayna'daki krizin çözümü için acil bir arabuluculuk misyonu oluşturulması teklifinde bulundu. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçisi Samantha Power, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin "bağımsız, güvenilir olarak görülecek" arabulucular istediğini belirterek Hollanda'nın ilk Ukrayna Büyükelçisi olan, BM yetkilisi Robert Serry'nin böyle bir misyonda yer alabileceğini kaydetmişti.

ABD'nin arabuluculuk teklifine karşılık Rusya BM Daimi Temsilcisi Büyükelçisi Vitali Çurkin yaptığı açıklamada, "dayatılan arabuluculuğa karşı olduklarını" bildirmişti.

RUSYA'NIN BİNLERCE ASKERİ KIRIM'DA
Sabah erken saatlerde, 13 adet Rus uçağının Kırım'a iki bin askeri personel indirdiği öne sürülmüştü. Ukrayna Savunma Bakanı sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, Rusya'nın bölgeye 6 bin ek asker gönderdiğini duyurmuştu. Bu gelişmelerin ardından Ukrayna ordusu alarm durumuna geçti.

KIRIM HÜKÜMETİ RUSYA'DAN YARDIM TALEP ETTİ
Bu arada, Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi'nden, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Hükümeti'nin, ülkede barış ve huzurun sağlanması için kendilerinden yardım ricasında bulunduğu belirtilerek, bu ricanın dikkate alınacağı bildirildi. Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, silahlı güçlerin işgali altındayken Rus Birliği Partisi Başkanı Sergey Aksenov'u başbakan seçmiş, Aksenov da ülkede asayişin sağlanması için Rusya'dan yardım istemişti.

UKRAYNA HÜKÜMETİ GELİŞMELERE TEPKİLİ
Ukrayna'nın geçici devlet başkanı Aleksandr Turçinov, Moskova'yı, Kırım'ı ilhak etmek ve tarafları silahlı çatışmaya kışkırtmakla suçladı.

Ukrayna Savunma Bakanı, silahlı Rus grupların, Ukrayna güçlerine yönelik operasyon düzenleyeceğine dair istihbarat aldıklarını açıklamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...