Rusya'nın 'işgal' hamlesi dünyayı ayağa kaldırdı

Rusya'nın 'işgal' hamlesi dünyayı ayağa kaldırdı

DÜNYA Haberleri

Rusya parlamentosunun, Rus ordusunun Ukrayna'da görev yapmasına onay vermesi, uluslararası örgütleri de harekete geçirdi.

Rus ordusunun Kırım'a girmesine izin veren tezkerenin çıkmasının ardından Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Ukrayna konusunda acil toplantı kararı aldı. Toplantının TSİ 21.00'da başlayacağı açıklandı. nbsp;BM Güvenlik Konseyi dün de acil olarak toplanarak Ukrayna ve özellikle Kırım'daki gelişmeleri görüşmüş ve basına kapalı toplantının ardından yapılan açıklamada, "Toplantıda Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve birliğine olan destek vurgulandı. Konsey, Ukrayna'daki tüm taraflarla ve siyasi aktörlerle teması ve kapsamlı bir çözüm için diyaloğu desteklemeye devam edecek" ifadeleri kullanılmıştı.

BM Güvenlik Konseyi'nin dünkü toplantısının ardından ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Rusya'dan askerlerini Kırım'dan çekmesini isterken, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, Ukrayna ile Kırım'da filo bulundurma anlaşmaları olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama da Ukrayna'ya yönelik herhangi bir askeri müdahalenin "bedellerinin" olacağını açıklamıştı.

HALİ HAZIRDA BİNLERCE ASKERİ BULUNUYOR
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın "son dönemde" Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne 6 bin ek asker ve 30 zırhlı araç gönderdiğini belirtmişti. Rusya ise Karadeniz filosuna ait bir üssünün bulunduğu Kırım'daki asker sayısının, Ukrayna'yla yaptığı anlaşmanın şartlarını ihlal etmediğini savunuyordu. Karadeniz Filosu'nun Kırım'daki varlığını düzenleyen anlaşmaya göre, Rusya'nın Sivastopol'daki donanma üssü dışındaki tüm askeri hareketliliklerini önceden Ukrayna makamlarına bildirmesi gerekiyor.

AB DE TOPLANIYOR
AB dışişleri bakanlarının da Ukrayna'daki durumu görüşmek üzere Pazartesi günü olağanüstü toplantı yapacağı belirtildi. AFP'ye konuşan bir kaynak, AB toplantısının TSİ 14.00'da yapılacağını söyledi.

AA'nın haberine göre, diplomatik kaynaklar, Pazartesi toplanacak AB dışişleri bakanlarının, Kırım başta olmak üzere Ukrayna'daki son gelişmeleri değerlendirip ortak pozisyon belirlemeye çalışacaklarını belirtti.

Litvanya ve Letonya'nın da güvenlik riski gerekçesiyle NATO'nun karar organı Kuzey Atlantik Konseyi'ni Pazartesi olağanüstü toplantıya çağırdığı bildirildi.

RUSYA PARLAMENTOSUNDAN KIRIM İÇİN 'İŞGAL'E İZİN ÇIKTI

Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, Rus ordusunun Ukrayna'da görev yapmasına onay verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu doğrultudaki talebini oylayan Federasyon Konseyi, tezkereyi oy birliğiyle onayladı. Putin'in talebinde "Kırım" yerine "Ukrayna" ifadesini kullanması, Rus etnik topluluğun bulunduğu diğer doğu bölgelerine de Rus ordusunun gönderilebileceği şeklinde yorumlandı.

Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko ayrıca, konseyin dış ilişkiler komitesine talimat vererek, Putin'in Rusya'nın Washington Büyükelçisi'ni geri çağırması için gerekli işlemleri başlattı.

TEZKERE ÇIKTI AMA...
Tezkerenin çıkmasının ardından Kremlin'den yapılan açıklamada; parlamentodan çıkan onaya rağmen, Putin'in Ukrayna'ya asker gönderilmesi konusunda henüz karar vermediği belirtildi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Federasyon Konseyi onay verdi ama kararı verecek kişi Devlet Başkanı. Şu an bu yönde bir karar alınmadı" dedi.

HALİ HAZIRDA BİNLERCE ASKERİ BULUNUYOR
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın "son dönemde" Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne 6 bin ek asker ve 30 zırhlı araç gönderdiğini belirtmişti. Rusya ise Karadeniz filosuna ait bir üssünün bulunduğu Kırım'daki asker sayısının, Ukrayna'yla yaptığı anlaşmanın şartlarını ihlal etmediğini savunuyordu. Karadeniz Filosu'nun Kırım'daki varlığını düzenleyen anlaşmaya göre, Rusya'nın Sivastopol'daki donanma üssü dışındaki tüm askeri hareketliliklerini önceden Ukrayna makamlarına bildirmesi gerekiyor.

"CAN GÜVENLİĞİNİ KORUMAK İÇİN..."
Kremlin'den TSİ 15.30 sularında yapılan açıklamada Putin'in ağzından, "Ukrayna'daki sıra dışı durum; Rusya Federasyonu vatandaşlarının, soydaşlarımızın ve bu ülke topraklarındaki askerlerimizin can güvenliğine yönelik tehditle bağlantılı olarak... Rusya Federasyonu'na bağlı silahlı kuvvetlerin, Ukrayna'daki sosyo-politik durum normalleşene kadar bu ülkede kullanılması için teklif sunuyorum" ifadesi kullanılmıştı.

Putin'in bu teklifi; Rusya anayasasının, Rus askerlerinin ülke dışında görevlendirilmesine izin veren 102'nci maddesi çerçevesinde sunduğu açıklandı.

KIRIM BAŞBAKANI DAVET ETMİŞTİ
Rus helikopter ve zırhlı araçlarının devriye gezdiği Kırım'da son olarak, yeni seçilen Başbakan Sergey Aksenov, Ukrayna'ya bağlı özerk yarımadada "barış ve düzeni sağlaması" için Rusya Devlet Başkanı Putin'e çağrıda bulunmuştu.

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'nın ardından Federasyon Konseyi de öğle saatlerinde Ukrayna toprağı olan Kırım yarımadasına belirli kontenjanda Rus askeri gönderilmesine sıcak baktığını duyurmuştu. Açıklamayı yapan Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yaptığımız çağrıda, Kırım'da yaşayan Rus vatandaşlarıyla Rusya'nın Karadeniz donanması güvenliğinin sağlanması için belirli sayıda askerimizin bölgeye gönderilmesi tavsiyesinde bulunduk" demişti.

Rusya anayasasına göre, Devlet Başkanı olmasının yanı sıra Başkomutan da sayılan Putin'in, ülke dışına asker gönderebilmesi için Federasyon Konseyi'nden izin alması gerekiyor.

KİEV: İLHAK GİRİŞİMİ
Ukrayna'nın geçici cumhurbaşkanı Aleksandr Turçinov, Rusya'nın ülkesine asker gönderme kararını doğrudan ilhak girişimi olarak değerlendirdiklerini açıklayarak, ABD yönetiminden Ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğünün savunulmasını talep etti.

Rus parlamentosundan geçen tezkerenin hemen ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yi telefonla arayan Turçinov, "Rusya tarafından Ukrayna'ya asker gönderilmesi kararını, ülkemizin egemenlik ve bağımsızlığına yönelik saldırı olarak algılıyoruz. Rusya gizlemeden Ukrayna'ya karşı ilhak başlatmıştır. Ukrayna'ya yönelik böyle bir saldırı yapıldığı sırada ABD'den destek bekliyoruz" dedi.

Unian haber ajansının aktardığına göre, Turçinov'un bu sözlerine üzerine Kerry, "ABD egemen ve bağımsız Ukrayna'nın arkasında duracaktır. Demokratik Ukrayna'nın arkasında olacağız" diye yanıt verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...