Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ukrayna'dan flaş açıklama: "Savaşa hazırız"

Ukrayna'dan flaş açıklama: "Savaşa hazırız"

DÜNYA Haberleri

Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Turçinov, silahlı kuvvetlerin hazır duruma getirildiğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, orduyu Ukrayna ve Kırım sınırlarında kullanmak için parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'nden yetki alması üzerine, Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, Rusya Federasyonu'nun söz konusu kararını hatırlatarak, böyle bir saldırının gerçekleştirilmesi için herhangi bir dayanağın olmadığını dile getirdi.

Turçinov, Ukrayna'daki Rus dilinde konuşan halkın hayatına herhangi bir tehdidin olduğuna ilişkin söylentilerin gerçekdışı ve yalan olduğunu kaydederek, Ukrayna devletinin, kendi vatandaşlarını hangi bölgede yaşadığına, hangi dilde konuştuğuna ve hangi kiliseye gittiğine bakmaksızın korumakla görevli olduğunu ifade etti.

Turçinov, söz konusu olası saldırıyı dikkate alarak, ülkenin silahlı kuvvetlerini askeri hazır duruma getirilmesine ilişkin karar aldığını ifade ederek, ayrıca ülkedeki nükleer santralleri, havaalanı ve diğer stratejik yerlerin korunmasının sıkılaştırıldığını kaydetti.

Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu'nun, olası askeri saldırı için eylem planı hazırladığını kaydeden Turçinov, tüm Ukrayna halkına seslenerek, soğukkanlı olmaya, Ukrayna'ya güvenmeye ve tüm çekişme ve tartışmaları unutmaya çağırdı. Şu anda kimin sağcı, kimin solcu, kimin hangi partiye veya örgüte ait olmasının önemli olmadığını kaydeden Turçinov, "Biz hepimiz Ukraynalıyız ve biz kendi ülkemiz etrafında birleşmeliyiz" ifadelerine yer verdi.

Telefon görüşmesi

Ukrayna Devlet Başkan Vekili Aleksandr Turçinov'un, Rusya tarafının talebi üzerine Rusya Devlet Duması Başkanı Sergey Narişkin ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Vatan Partisinin internet sitesinde açıklama yapan Devlet Başkanı Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, telefon görüşmesinde Rusya Devlet Duması Başkanı Narişkin'in, Ukrayna'nın doğusunda ve Kırım'da yaşayan sivil halka karşı güç kullanması durumunda, Rusya'nın askeri güç kullanmaya hazır olduğunu dile getirdiğini kaydetti.

Turçinov, bununla ilgili Ukrayna tarafının resmi bir açıklama yapmak istediğini kaydederek, Rus askeri ve Rusya'nın desteklediği provokatörlerin saldırı odağına dönüşen Ukrayna'nın tüm halkının korunmasına yönelik gereken her şeyi yapmaya gayret gösterdiğini belirtti. Turçinov, Rusya'nın Ukrayna'daki durumun istikrarsızlaştırılması için güç kullanma senaryosunu uyarlamaya çalışmasına rağmen, hiç bir zaman sivil halka karşı güç kullanmadıklarını ve kullanmayacaklarını vurguladı.

Turçinov, sivil halka karşı her türlü güç ve silah kullanmayı, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı askeri saldırı yapmak için bir altyapı yapmaya yönelik özel hazırlanan provokasyon olarak göreceklerini ifade ederek, "Ukrayna'nın barışçıl bir ülke olduğunu, ancak kendi toprak bütünlüğü ve egemenliğini korumaya hazır olduğunu" ve bununla ilgili Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu'nun bir karar hazırlamakta olduğunu belirtti.

Turçinov, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile telefon görüşmesi yaptı

Ukrayna Parlamentosu'ndan yapılan açıklamada da Turçinov'un ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir telefon görüşmesi yaptığı kaydedildi.

Telefon görüşmesinde Turçinov'un Rusya'nın Ukrayna'ya asker sokmayla ilgili girişimini ülkenin egemenliğine doğrudan bir saldırı olarak gördüklerini ve bu çerçevede ülkenin stratejik partnerlerinden bu sorunun çözümü için yardım beklediklerini kaydetti.

Açıklamada, telefon görüşmesinde, Kerry'nin, "ABD'nin her zaman egemen ülkelerin menfaatlerini korumaktan yana olduğunu ve Ukrayna'da demokrasi ve özgürlüğün korunması için çaba göstereceğini" dile getirdiği bildirildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...