Türk savaş gemileri, düşmanı 250 kilometreden tanıyacak

/ Kaynak: AA
Türk savaş gemileri, düşmanı 250 kilometreden tanıyacak

GÜNDEM Haberleri  / AA

Türk savaş gemileri, deniz karakol uçakları sayesinde, denizlerdeki dost, düşman veya yabancı unsurları 250 kilometre uzaklıktan acilen tespit edecek.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki deniz karakol uçakları sayesinde Türk savaş gemileri denizlerdeki dost, düşman veya yabancı unsurları 250 kilometre uzaklıktan acilen tespit edecek.

Türk Deniz Kuvvetlerinin modern deniz kuvvetine sahip olma ve geliştirme vizyonu kapsamında 2002 yılında başlatılan çalışmaların sonucu olarak bugüne kadar kabulü gerçekleştirilen 4 deniz karakol uçağı, yüksek irtifalarda gerçekleştirdikleri uçuşlarla 250 kilometreye varan mesafelerde tespit ettikleri unsurları kimliklendirerek, savaş gemilerine bildirecek.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının MELTEM-3 Projesi kapsamında 2017-2018 yıllarında 6 ATR-72 600 deniz karakol uçağına sahip olunması hedefleniyor.

TCG Büyükada Savaş Harekat Merkezi Savaş Harekat Subayı Deniz Yüzbaşı Mükerrem Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düşman gemileri ve denizaltılarına karşı icra edilecek harekatta deniz hava vasıtalarının olmazsa olmaz unsurların başında geldiğini belirterek, bu uçakların yüksek irtifalarda görev yapmaları ve üzerlerindeki sensörler sayesinde çok uzak mesafelerden tespit ettikleri unsurları kimliklendirerek gemidekilere aktarabildiğini söyledi.

Kimliklendirmeden kastedilenin temasın "dost mu, düşman mı yoksa tarafsız unsur mu olduğunu" tespit işlemi olduğunu aktaran Demirci, dünyanın yuvarlak olması nedeniyle geminin sensörleri ne kadar gelişmiş olursa olsun, beli mesafenin üzerinde su üstü temasları belirleyemediğini kaydetti.

- "250 kilometreden tespit edebiliyoruz"

Deniz hava harekatının gemi ile müşterek harekat icra etmesine yönelik ihtiyacı örnekle anlatan Demirci, şunları dile getirdi:

"Örneğin, gemimizde 140 kilometre ötedeki su üstü unsurlarını vurabilecek güdümlü mermilerimiz mevcut ancak dünyanın yuvarlak oluşu nedeniyle gemideki sensörlerle bu mesafedekileri tespit etmemiz mümkün değil ama havaya yönelik olarak 250 kilometreden tespit edebiliyoruz. Neredeyse 140 kilometre mesafeden uçakları elektro optik sistemlerimizle takip edebiliyoruz. Deniz karakol uçakları tarafından bu mesafelerde tespit edilecek temaslara ilişkin bilgiler link üzerinden gemimize gönderilmekte, aldığımız bilgilere istinaden angajmanları gerçekleştirebilmekteyiz. Deniz savaşlarında en önemli husus, düşmanın sizi tesbitinden önce sizin düşmanı tespit etmenizdir. Deniz karakol uçakları ve gemilerin müşterek çalışması neticesinde bu imkan ve kabiliyete sahibiz. İcra edilecek harekatta inşallah kazanacağız."

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...