Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ukrayna, garantör ülkeleri göreve çağırdı

Ukrayna, garantör ülkeleri göreve çağırdı

DÜNYA Haberleri

Ukrayna Devlet Başkan Vekili Turçinov, Kırım'da gerginliğin sürdüğünü belirterek, Ukrayna'nın güvenliğinin garantörü olan ülkeleri göreve çağırdı.

Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, Kırım'daki durumun gerginliğini koruduğunu belirtti. Bugün yapılan parlamento kapalı oturumunun ardından basına açıklama yapan Turçinov, Kırım'daki durumun hala gerginliğini koruduğunu hatırlatarak, Rus askerlerinin Ukrayna silahlı kuvvetlerinin bulunduğu noktaları bloke ettiğini söyledi. Turçinov, dün gece Rusya Kuzey Kafkasya Askeri Bölgesi Komutanlığının, Ukrayna askerlerine silahlarını bırakarak konuşlandırıldığı yerleri terk etmesi konusunda ültimatom verdiğini kaydederek, dün gece beklenen olası saldırının yapılmadığını ancak hala Kırım'daki durumun gerginliğini koruduğunu vurguladı.

Turçinov, dün gece Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Dmitriy Medvedev ile telefon görüşmesi yapmak istediğini ancak ulaşamadığını hatırlatarak, bunun ardından Rusya Devlet Duması Başkanı Sergey Narişkin ile telefonda görüştüğünü belirtti.

Turçinov, parlamentoda 3 bildirinin oylamaya sunularak kabul edildiğini, parlamentonun ülkenin karşı karşıya olduğu tehdit karşısında birleştiğini belirtti. Parlamento tarafından kabul edilen diğer ülkelere yapılan çağrı bildirileriyle ilgili olarak konuşan Turçinov, Ukrayna'nın güvenliğinin garantörü olan ülkelerin, üstlendiği sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini ve çağdaş dünyanın, Ukrayna'yı destekleyerek, ülkedeki durumun normalleştirilmesi ve olası askeri saldırı girişimlerinin önlenmesi yolunda belirgin adımlar atması gerektiğini kaydetti.

Turçinov, kapalı olarak gerçekleştirilen parlamento oturumunda, İçişleri Bakanı, Savunma Bakanı, Sınır Koruma Birlikleri Komutanı ve Güvenlik Servisi Başkanlığının, Kırım'daki ve genel olarak ülkedeki durumla ilgili raporlarının okunduğunu belirtti.

Kısmi seferberlik ilan edildi

Öte yandan, Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu (MGSK) Sekreteri Andrey Parubiy, basına yaptığı açıklamada, ülkede askerlik yapabilecek vatandaşlar için kısmi seferberlik ilan edildiğini kaydetti.

Kısmi seferberliğin, MGSK kararı üzerine Devlet Başkanı Vekili Aleksandr Turçinov'un imzaladığı kararname ile yürürlüğe girdiğini ifade eden Parubiy, MGSK kararıyla ordunun tam hazır hale getirildiğini belirtti.

Rus askerleri Akmescit'te

Kırım'ın başkenti Akmescit'te ise Ukrayna'ya ait Deniz Kuvvetleri binası ile İçişleri Bakanlığına bağlı Emniyet binasına askeri araçla gelen 10'u aşkın Rus askeri binanın önünde bekleyişe geçti.

Yanlarında Rusya yanlısı sivillerin de bulunduğu askerler, basın mensuplarının görüntü ve fotoğraf almasına izin vermiyor.

Rusya'ya çekilme çağrısı

Bu arada, Ukrayna Parlamentosunda kabul edilen bildiride, Rusya'ya, Rus Karadeniz Donanması'nın Ukrayna'da bulundurulmasına ilişkin anlaşmaya tam olarak uyulması çağrısında bulunuldu.

Anlaşma çerçevesinde, Rus askerlerinin acilen konuşlandırıldığı yerlere geri çekilmesi talep edilen bildiride, ülkede konuşlandırılan asker, askeri araç ile silahların hareketinin, Ukrayna'nın yetkili makamları ile koordinasyon içinde yapılması gerektiği vurgulandı.

Fransa arabuluculuğa hazır

Fransa'da bir televizyon programında konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise Ukrayna'daki gelişmelerden endişe duyduklarını, ülkede tansiyonun düşmesine yönelik adımlar atmaya başladıklarını belirtti.

Rusya'nın bölgeye asker göndermesini kınadıklarını vurgulayan Fabius, "Fransa arabuluculuğa hazır" dedi.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı duyulması çağrısında bulunan ve ülkenin bölünmemesi gerektiğine dikkati çeken Fabius, Rusya'nın bu tavrı sürdürmesi durumunda bedelinin ağır olacağını dile getirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...