Çocuğuyla iletişim kuramayan anne-babalar ne yapmalı?

Çocuğuyla iletişim kuramayan anne-babalar ne yapmalı?

SAĞLIK Haberleri

Çocuk davranışları nasıl sağlıklı olarak şekillenir? Çocuklar kendi problemlerinin sorumluluğunu hangi yöntemle alır. Anne-babalara düşen görevler neler?

TED Koleji tarafından düzenlenen 'İletişim ve Etkili Anne-Baba Tutumları' konulu seminerde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Büşra İşleyen çocukların davranışlarının sağlıklı olarak şekillenmesi ve kendi problemlerinin sorumluluğunu alabilecekleri bir yöntrmi ve anne-babalara düşen davranış biçimlerini ele aldı. Çocuklara nasıl örnek olduğumuz ve bebeklikten itibaren bir çift gözün aslında anne babayı izleyerek ve model alarak şekillenen alışkanlıkları örneklerle ve video gösterileriyle sunuldu.

'Keşke' değil 'İyi ki'ler ile büyütün

İşleyen, anne ve babalara şu önerilerde bulundu: "Çocuğunuzun yaşamında 'keşke' leri değil, 'iyi ki' leri çok olsun. Çocuğunuz kurnaz ve açıkgöz biri olacağına, başkalarının hakkını yemeden üreten ve kazanan biri olsun. Çocuğunuz kendisine güvenmeyen ve kimsenin güvenmediği, bilgisi ve diploması olan ama silik biri değil, özgüveni ve özsaygısı olan 'Ben yapabilirim, ben sorun çözebilirim' duygusu güçlü, girişken ve sorumlu biri olsun."

Aileler değişiyor

Endüstri toplumlarının yoğun temposunun aileleri de değiştirdiğini söyleyen İşleyen şöyle devam etti: "Yoğun ve stresli günlük yaşam temposu içinde aile içinde yaşanan iletişim problemleri, tartışmalar, kavgalar birçok insanın yaşamını olumsuz etkiliyor. Çok çalışmak, çok kazanmak gibi kavramların yanında artık insanlar "İlişkilerimi nasıl daha sağlıklı kurarım?" sorusunun da cevabını arıyor.

Aile; sevgi, saygı ve huzurun en çok arandığı bir yer. Ailenin barındığı eve; kafamızdaki, gönlümüzdeki ve ruhumuzdaki kirleri girişteki paspasa silerek içeri dahil olmalıyız. Çünkü aileyi meydana getiren bireyler arasında sağlıklı bir iletişimin olması gerekir. Bu, ailenin devamı için şarttır. Ailedeki sağlıklı iletişimi engelleyen birtakım nedenler vardır. Bu nedenler bilinir ve izole edilirse ailede iyi bir iletişim kurulmuş olur."

Ailede iletişimi engelleyen etkenler

Sevgisizlik, saygısızlık, güvensizlik, yalan, eleştiri, küsme ve surat asma gibi olumsuz davranışların aile içi iletişimi olumsuz etkilediğinibelirten Büşra İşleyen "Ailedeki iletişimi, marazlı hale getiren engelleri tanıyıp onları hayatımızdan çıkarmalıyız" dedi.

Sağlıklı iletişim nasıl sağlanır?

"Bütün bu olumsuzluklardan uzak, mutlu bir ailemiz olmasını istiyorsak, yuvamızda sevgi dilinin tedavülde olmasını sağlamalıyız" diyen İşleyen yapılması gerekenleri de anlattı.

-Öfke kontrolü ve öfke yönetimini iyi bilmeliyiz
-Şiddetten kaçınmalıyız.
-Hoşgörü içinde olmalıyız.
-Empati kurmalıyız.

"Aile; hep birlikte olmaktır, bundan mutluluk duyabilmektir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...