Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yurt dışındaki hekimlere 'dön' çağrısı

Yurt dışındaki hekimlere 'dön' çağrısı

GÜNDEM Haberleri

Sağlık Bakanlığı, yurt dışında çalışan Türk hekimlere, "Türkiye'ye dönün" çağrısı yaptı.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Çukurova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kaliteli ve nitelikli sağlık hizmet sunumu verilebilmesi için başta hekim olmak üzere yeterli sağlık personeli sayısına ulaşılabilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de çok ciddi hekim açığı olduğunu ifade eden Çukurova, Sağlık Bakanlığı olarak ihtiyacı kapatabilmek için çeşitli düzenlemeler yapıldığını ve hekimlere önemli kolaylıklar sağlandığını belirtti. Çukurova, yurt dışından hekim kabul edilebileceğini, bunun kriterlerinin daha önce açıklandığını anımsatarak, son olarak da Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 3359 sayılı Kanun'a eklenen geçici 9. maddeyle, devlet hizmeti yükümlülüğünden muaf tutulacak tabip ve uzman tabiplerle ilgili tereddütlerin giderilmesi ve uygulamada birliğin sağlanması için düzenleme yapıldığını hatırlattı. Yeni düzenlemeyle yurt dışında çalışan ancak ülkeye dönmeyi isteyen ve eğitimini yurt dışında tamamlayan hekimlerin Türkiye'de çalışması halinde zorunlu hizmetten muaf olacaklarını dile getiren Çukurova, nbsp;bu kişilerin 18 Temmuz'a kadar Sağlık Bakanlığına başvuruda bulunması gerektiğini bildirdi.
Bu koşulları taşıyan hekimler için dilekçe örnekleri hazırladıklarını anlatan Çukurova, "Düzenlemeye göre, 1 Ocak 2013 tarihinden önce yurt dışında mesleki faaliyette bulunan tabipler ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yurt dışında eğitimlerini tamamlayanlar, 6 ay içinde Türkiye'ye dönmek ve en az 3 yıl süreyle Türkiye'de fiilen meslek icrasında bulunmak şartıyla devlet hizmeti yükümlülüğünden muaf sayılacak" dedi. Çukurova, düzenlemenin yapıldığı günden bu yana "şu an için yurt dışında görev yapan 13 başvuru yapıldığını ve başvuruların kabul edildiğini" belirterek, "Özel sektörde başlayabilir hatta kamuya da müracaat edebilirler. Önümüzdeki ay, bu amaçla birkaç tane açıktan atama bile yapabileceğiz" dedi. Yurt dışında yaklaşık 2 bin 500 Türk kökenli hekim olduğunu belirten Çukurova, bu hekimlerin tamamının iletişim bilgilerinin Sağlık Bakanlığında mevcut olduğunu söyledi. Çukurova, "Bu hekimlerin tamamına mail gönderdik. Süreç 17 Temmuz'da bitiyor. Bu nedenle başvuru için 6 ay var. Bu süre bittikten sonra, böyle bir hakkın kullanımı ortadan kalkacak. O konuda zamanın aşılmaması için bilgilendirme mailleri atıldı. Bilgilendirme maillerini aralıklı olarak da yapmaya devam edeceğiz" dedi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...