Avrupa'yı doğal gaz korkusu sardı

Avrupa'yı doğal gaz korkusu sardı

Ekonomi Haberleri

Stratejik öneme sahip Ukrayna'da yaşanan gelişmeler Avrupa ülkelerinde "Doğal gaz sevkiyatı aksarsa" endişelerine sebep oldu

Ukrayna'da yaşanan iç karışıkların üzerine Rusya'nın Kırım'a yaptığı müdahale eklenince Avrupa'yı doğal gaz korkusu sardı. Rusya'nın Avrupa'ya sevk ettiği gazın yüzde 66'sını Ukrayna üzerinden yapıyor olması hem Avrupa hem de Rusya açısından Ukrayna'yı oldukça önemli yapıyor. Uzmanlar doğal gaz ithalat ve ihracatında yaşanabilecek bir aksamanın gaz fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturacağını belirtiyor. Öte yandan Rusya'nın Kırım'a askeri müdahalesi hem ülkenin para birimi rubleyi hem de küresel ekonomiyi vurdu. Piyasaların açılmasıyla Rus Rublesi dolar karşısında 36,5 seviyesine inerek tarihinin en düşük seviyesine gerilerken, değer kaybını önlemek için harekete geçen Rusya Merkez Bankası gösterge faizi yüzde 5,5'ten yüzde 7'ye çıkardı. Rusya Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada 14 Mart tarihinde yeni bir faiz toplantısının yapılacağı belirtildi. Merkez bankasının faiz artışı kararının ardından Moskova borsası MICEX'te kayıplar yüzde 10'a kadar yükseldi.
Rusya'da yaşanan gelişmelerin etkisiyle Avrupa ülkeleriyle paralel olarak Borsa İstanbul (BIST) güne yüzde 1,5 düşüşle başladı. Türk Lirası karşısında dolar yüzde 0,7 değer kazanarak 2.21 seviyesine yükselirken euro 3.05'e çıktı. Rusya'nın askeri müdahalesi ve faiz artışı Avrupa borsaları üzerinde de olumsuz hava oluşturdu. Fransa ve İspanya borsalarında kayıplar yüzde 2,1 seviyesinde olurken Portekiz PSI 20 endeksi yüzde 2,32 değer kaybetti. Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı haftanın ilk işlem gününde askeri müdahalenin etkisiyle son dört ayın en yüksek seviyesi olan 1.350 dolara kadar yükseldi. ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında gelmesi durumunda altının ons fiyatında 1.400 doların görülebileceğini belirten analistler, verinin kötü gelmesinin gözleri Fed'in 18-19 Mart'ta yapılacak Açık Piyasa Komitesi Toplantısı'na çevireceğini kaydediyor.
Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan konuya ilişkin değerlendirmesinde, altının ons fiyatında teknik gücün zayıflamaya başladığı bir dönemde Ukrayna gerginliği altında yeniden dirençlerin zorlanmasına neden olduğunu ifade etti. Dün fiyatların hafta sonu yaşanan gelişmelerin etkisini ilk kez yansıttığı için fiyatların yönünü ve şiddetini tahmin etmenin zor olacağına dikkati çeken Doğan, buna karşın ilerleyen günlerde bugün oluşacak zirvelerin üzerine olacak hareketlerin yükselişi tetikleyebileceğini kaydediyor.
SAVAŞ İHTİMALİ ALTINI ZİRVEYE TAŞI
Altının ons fiyatı Rusya'nın Kırım'a askeri müdahalesiyle 1.350 dolara yükselerek dört ayın zirvesine çıktı. Uzmanlar altının hafta içinde açıklanacak verilerin etkisiyle 1.400 dolara yükselme ihtimali bulunduğunu belirtiyorlar.


Avrupa'yı doğal gaz korkusu sardı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...