Çeyrek altın fiyatları ne kadar oldu - 4 Mart altın fiyatları?

Çeyrek altın fiyatları ne kadar oldu - 4 Mart altın fiyatları?

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Çeyrek Altın Fiyatları Serbest Piyasada Haftanın İlk Günü Çeyrek Altın Alış Fiyatı 152.00 TL Çeyrek Altın Satış Fiyatı 156.00'dan işlem görüyor.

Serbest piyasada 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 95,75 lira oldu.

İstanbul Kapalıçarşı'da 95,40 lirad an alın an 24 Ayar Külçe Altın (Gr.) 95,75 liradan, 627,00 l iradan alı nan Cumhuriyet Ata Lira 640,00 lir adan, 86,81 lira dan 22 Ayar Bile zik(Gr.) 93,79 liradan, 603,00 lir adan nbsp; alına n Lira(Tam) Ziynet 627,00 liradan, 301,00 lirada n alın an Ya rım Ziynet 317,00 liradan ve 151,00 liradan alınan Çeyrek Ziynet 158,00 liradan satılıyor.

Çeyrek Altın Fiyatları Serbest Piyasada Haftanın İlk Günü Çeyrek Altın Alış Fiyatı 152.00 TL Çeyrek Altın Satış Fiyatı 156.00'dan işlem görüyor. Rusya'nın Kırım'a asker çıka rması Çeyrek altını uçurdu. Haftanın ilk işlem gününde Çeyrek Altın Fiyatları acaba ne oldu? Çeyrek Altın Ne Kadar? Çeyrek Altın Kaç Gram? Çeyrek Altına Kırım zammı geldi. Çeyrek Altın Fiyatları Serbest Piyasada Haftanın İlk Günü Çeyrek Altın Alış Fiyatı 152.00 TL Çeyrek Altın Satış Fiyatı 156.00'dan işlem görüyor. Rusya'nın Kırım'a asker çıkarması Çeyrek altını uçurdu.

KAPALIÇARŞI'DA SON DURUM


Kırım'daki kriz ile altın fiyatlarının yükselişi, Kapalıçarşı altın piyasasında da artışa ned en oldu. Çeyrek altın haftaya 2 liralık artışla başladı.

Sabah Rusya'dan gelen olumlu haberler sonrasında satışa yönelen altında 1.330 seviyesi üzerinde hareket devam ediyor.

Burada günlük anlamda 1.330 altında 1.325 – 1.320 dest ek bandının kırılması halinde satış etkisi artabilir.

Bu nedenle ilgili bölge bugünlerde radarımızda olmaya devam edecek. Saatlik grafiklere göre yeniden yükseliş potasına girebilmemiz için nbsp; 1.340 üzerinde harekete ihtiyacımız var.

Altın analiz

Altın fiyatlarının 1322 seviyesini kırması önümüzdeki günl erde 1292 seviyelerine varan düzeltme hareketi getirebilir.

İntegral Menkul Tarafından Hazırlanan Altın Fiyatları Raporu:

Altın fiyatları bir süredir gerçekleştirdiği yükselişlerin ardından önceki gün 1345 direnc ini aşamamasıyla gelen satışlarla 1320 seviyelerine kadar gev şedi. Ukrayna'da yaşanan olaylar ve Çin'in büyüme ve imalat rakamlarına ilişkin aşağı yönde beklentiler, gelişmekte olan ülkelerin kırılgan lıklarını bir kez daha göz önüne çıkarttı. Bu nedenle bir süredir zayıf seyreden 'Dolar', dün global çapta, kırılganlık gösteren ülkelerin para birimlerine karşı değerlenmeye başlamasıyla, altın fiyatlarında da beklenen düzeltme gelmiş oldu.

Hafta başında Altının fiziki talebine baktığımızda 1 ve 3 aylık GOFO oranlarının ekside olmasıyla kısa vadeli talep yönlü destek buluyordu. Ancak gün itibarı ile 3 ay lık GOFO oranlarının artı bölgeye geçmesi, altın fiyatlarında gün içinde gelebilecek yükselişlerin devamlı olmayacağı ve kısmi yükselişler olab ileceği anlamına gelmektedir. Dolar'ın diğer tüm ülke para birimlerine karşı 'implied volatility'sinin artıyor olması da yatırımcı cazibesini Dolara çekmektedir.

Tekniksel olarak ele aldığımız altın fiyatlarında günlük periyotta yükseliş trendinde olan 1322 bölgesi ara destek olarak karşımıza çıkmaktadır. Altın fiyatlar ının 1322 seviyesini kırması önümüzdeki günlerde 1292 seviyelerine varan düzeltme hareketi getirebilir. Aynı zamanda günlük periyotta yine oluşan 'Evening Star' ayısal dönüşüme işaret etmektedir. Yatırımcılarımızın bu aşamada takip etmeleri gereken direnç seviyeleri 1334/1338/1342, destek seviyeleri 1328/1322/1319'dur.

Kuyumculara standart geldi


Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başk anı Bendevi Palandöken, kuyumcu esnafının uyması gereken kuralların kısa bir süre önce Resmi Gazete'de yayımlandığını bildirdi.

Palandöken, "Kuyumcularımız artık siparişe göre altının ayarını belirleyecek. Yayımlanan standartla müşterisinin isteğine göre ürünün rengini belirleyerek altına şekil vermek de kuyumcu esnafımızın sanatına ve hünerli ellerine kalacak." dedi.

Kuyumcu esnafının, ciladan çıkan ürünleri suyla yıkadıktan sonra el değmeden kurutma makinesine koyacağını belirten Palandöken, yazılı açıklamasına şöyle devam etti:

"Kurutma işleminden sonra iş yerinin damga ve patentini ürünün uygun yerine okunaklı biçimde ekler. Bir nevi sanatkarın imzasını atması gibidir. Müşterinin yönlendirmesi ve isteği üzerine, ürünü istenen renkte ve mine kullanarak hazırlar. Emek ve sabır işi olan kuyumculuk mesleğinin standartlara uygun olarak yapılması önemlidir. Bin bir titizlikle hazırlanan ürünlerin teraziye gitmeden önce; ürün üzerinde patent ve damga, çatlak, kırık, kaynak hatası, renk, cila, rodaj taşması, mine hatası, mıhlama hatası gibi son kontrolleri çok dikkatli şekilde yapılacaktır. Ürün, kalibrasyonu kontrol edilmiş, sıfırlanmış, su ayarı yapılmış, çevresel koşullardan etkilenmesini engelleyecek cam fanusa yerleştirilmiş hassas terazi ile tartılır. Ürünü güderi, bez gibi yumuşak kumaşlarla temizler ve lekelerinden arındırır. Poşetin ağzı kapalı olacak şekilde müşterisine teslim eder. Müşteri memnuniyeti kuyumcu esnafımız için çok önemli olduğundan azami dikkati gösterecektir."

"EN AZ FİREYLE EN İYİ İŞİ BAŞARMAK"

Kuyumculuk mesleğindeki hassas noktaların altını çizen Palandöken "Yeni standartlarda çalışanların firesiz çalışma konusundaki eğitim ihtiyacı gözlem ve kontroller yoluyla belirlenir. İhtiyacı olanlara kıymetli metal, kıymetli taş ve metal alaşım ve alaşım uygulamaları eğitimi verilir. Çalışanlar işlerine başlamadan önce fireyi önleyici iş elbiselerini giyerek, atölyedeki ızgara eksiklerini, eskiyen çekme kılıfı, kırık çekmece, kalem odası, kalem fanusu vb. yerleri kontrol eder. Böylelikle kuyumculuk mesleğine yeni başlayan veya devam ettiren çalışanların bilmeyerek bile fire vermesine engel olunur." ifadelerini kullandı.

ÇEYREK ALTIN ÜRETİMİNDE REKOR ARTIŞ


Darphane, 2013 yılında çeyrek cumhuriyet altını üretiminde rekor kırdı. Geçen yıl halkın yoğun talebi doğrultusunda Darphane 17 milyon 254 bin 460 adet çeyrek altın üretimi gerçekleştirdi. Uzmanlar, fiyatlar geriledikçe yatırım amacıyla cumhuriyet altınına olan talebin arttığını belirtiyor.

Klasik yatırımcının gözde yatırım aracı 'altın'da 2013 hareketli bir yıl oldu. Fiyatların gerilemesiyle birlikte altın borcunu ödemek isteyen ve sattığı altını geri almak isteyen vatandaş kuyumculara akın etti. Talepteki fazlalık ve arzın yetersizliği nedeniyle çeyrek altının işçilik ücretleri bazı günlerde 40 liraların üzerine çıktı. Bunun ardından çeyrek altın üretimini elinde bulunduran Darphane, zaman zaman talebe yetişemeyerek eleştirilere konu olsa da üretimde rekor kırdı. 2005 yılından bu yana 11,4 milyonun üzerine çıkmayan çeyrek altın üretimi geçen yıl 17 milyon 254 bin 460 adetle rekor seviyede gerçekleşti.

2013 yılında altın fiyatları hızlı bir şekilde gerileyip tekrar yükselişe geçerek dalgalı bir seyir izledi. Vatandaş ise bu dönemde birikimini değerlendirmek üzere çeyrek altına koştu. Bu yüzden piyasada zaman zaman kıtlığı yaşanan çeyrek altın üretiminde 2013 yılı genelinde 'patlama' yaşandı. 2010 yılında 7,1 milyon adet üretilen ve takip eden yıllarda sınırlı oranda artış gösteren çeyrek cumhuriyet altını üretimi 2013 yılında 17,3 milyon adet olarak gerçekleşti. Tam ve 2 buçukluk altınlarda da 2005 yılından bu yana en büyük üretim adedi yaşandı.

Vatandaşın cumhuriyet altınına olan talebini değerlendiren altın piyasası uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altına ilişkin kıyaslamanın son 3-4 yıl bazında değil, 2008 finansal krizinden önceki yoğunluğu dikkate alarak yapılması gerektiğini söyledi. 2008'den sonra altın fiyatlarının hızlı şekilde yükselmesiyle işlem hacimlerinin ve talebin düştüğünü kaydeden Yıldırımtürk, "Hatta bir miktar gram altına da dönüş olmuştu. Finansal kriz sonrasında vatandaş da çok miktarda altın sattı araba borcu, ev borcu, kredi kartı borcunu ödemek için. Çünkü 2008'de finansal krize borçla yakalanmıştı. O zaman vatandaş borçtan korktuğu için elindeki altınını sattı veya eşinden dostundan dayanışma çerçevesinde aldığı altınları sattı." dedi.

2013 yılı Mayıs ayında çeyrek altın fiyatının bir anda 135 liraya gerilemesiyle çeyrek altına yoğun bir talep olduğunu anlatan Yıldırımtürk şunları söyledi: "Çünkü daha önce çeyrek altın 160, 170, 180 liraya kadar yükselmişti. 135 liraya inince 'fiyat düşükken borcumu kapatayım, sattığım altını geri alayım.' deyip çok yüklü miktarda altın talebi oldu." Fiyatların gerilemesiyle altına olan talebin biraz daha artacağı vurgusu yapan Mehmet Ali Yıldırımtürk şöyle dedi: "Kaybettiğimiz performansı tekrar kazanacağız. Geçen sene böyle bir durum oldu, ondan dolayı yüksek talep gerçekleşti. Hatta ondan sonra Darphane Müdürü 'ben bu kadar talep olmasına şaşırdım' dedi. Tabii onlar piyasaları bilmedikleri, daha ziyade bürokrat oldukları için bunu kim alıyor, kim satıyor, neden bu kadar talep var bunları bilmedikleri için şaşırdılar. Biz bildiğimiz için şaşırmadık. Hatta çok normal gördük. Daha sonra 150 liralara tekrar yükselince biraz daha sakinleşti."

Altın fiyatlarında biraz daha düşüş beklentisinin hakim olduğunu belirten Yıldırımtürk, "Merkez Bankası parayı sıkıyor. O yüzden çok fazla alım gücü bu noktada yok. Ama önümüzdeki aylardaki beklentimiz o yönde. Altın fiyatları geriler, çeyrek altın 120, 110 belki de 100 liraya gerilerse o talebi yeniden geri bekliyoruz." diye konuştu.

ÇEYREK ALTIN ÜRETİM YILLARI

ALTIN, KRİTİK HAFTANIN İLK GÜNÜNDE SON 4 AYIN EN YÜKSEĞİNİ GÖRDÜ


Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı haftanın ilk işlem gününde Rusya'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne askeri müdahalesinin etkisiyle son dört ayın en yüksek seviyesi olan 1.350 dolara kadar yükseldi.

Geçen hafta analistlerin kritik direnç seviyesi olarak belirttikleri 1.338 dolar seviyesini yukarı yönlü kıran altının ons fiyatı 1.345 dolara kadar yükselse de haftayı 1.326,43 dolar seviyesinden tamamlamıştı.

Haftanın ilk işlem gününe Rusya'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne askeri müdahalesi sonrasında güvenli liman alımlarının artmasıyla sert bir şekilde yükselen altının ons fiyatı 30 Ekim'den beri gördüğü en yüksek seviye olan 1.350,16 dolara kadar çıktı.

Analistler, hem bu haftanın hem de mart ayının piyasalar açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtirken, cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisinin altın fiyatlarının yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında gelmesi durumunda altının ons fiyatında 1.400 doların görülebileceğini belirten analistler, verinin kötü gelmesinin gözleri Fed'in 18-19 Mart'ta yapılacak Açık Piyasa Komitesi Toplantısı'na (FOMC) çevireceğini kaydediyor.

Analistler, Fed'in bu toplantıda tahvil alım miktarında aylık 10 milyar dolarlık azaltım programında ertlemeye gitmesi durumunda altın fiyatlarının yükseliş isteğini sürdürebileceğini belirtiyor.

Teknik açıdan altının 1.338 dolar seviyesini yukarı yönlü kıran altının ons fiyatında 1.350 dolar seviyesinin kısa vadeli direnç konumunda olduğunu ifade eden analistler, 1.325 dolar seviyesinin ise destek konumunda olduğunu kaydediyor.

"UKRAYNA GERGİNLİĞİ ALTINDA YENİDEN DİRENÇLERİN ZORLANMASINA NEDEN OLDU"

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan konuya ilişkin değerlendirmesinde, altının ons fiyatında teknik gücün zayıflamaya başladığı bir dönemde Ukrayna gerginliği altında yeniden dirençlerin zorlanmasına neden olduğunu ifade etti.

Bugün fiyatların haftasonu yaşanan gelişmelerin etkisini ilk kez yansıttığı için fiyatların yönünü ve şiddetini tahmin etmenin zor olacağına dikkati çeken Doğan, buna karşın ilerleyen günlerde bugün oluşacak zirvelerin üzerine olacak hareketlerin yükselişi tetikleyebileceğini kaydediyor.

Doğan şunları aktardı:

"Bugün olumsuz bir haber gelmez ise Avrupa'da günün ilk yarısında görülecek ilk zirvenin ardından bir düzeltme görülebilir. Bu düzeltmede 1.340 doların altına sarkılacak olur ise bu altın için negatif olacaktır. Aksi takdirde yükseliş isteği devam edecektir. Ukrayna altın için bir süredir dirençleri kırmak için aradığı bahane olabilir. Teknik dinamiklerle zorlanılan ve temel bir gerekçe bulunamayan direnç bölgesi bu haber ile aşılmış olabilir. Bu nedenle yeniden 1.340 dolar altında kapanış ihtimali doğmadığı sürece aşağı yönlü pozisyon almak için aceleci olunmaması gerektiğini düşünüyoruz. Yukarıdaki ilk önemli direncimiz ise 1.360 dolarda. Bu seviyenin üzerine de çıkılacak olursa çok sert bir yükseliş daha görebiliriz."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...