Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Obama'dan Putin'e sert sözler

/ Kaynak: AA
Obama'dan Putin'e sert sözler

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Başkanı Obama yaptığı açıklamada 'Putin çok eyler söyleyebilir ama alandaki gerçekler uluslararası prensiplere uymadığını gösteriyor' dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın Ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğünü ihlali noktasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözleriyle "alandaki gerçekliklerin" farklı olduğunu belirterek, "Putin birçok şeyler söyleyebilir ama alandaki gerçekler Rusya'nın (uluslararası) prensiplere uymadığını gösteriyor. Kırım'da hala Rus askerlerinin kendi kışlalarında olmadığını görüyoruz, bu da orada olanların aslında, Ukrayna'daki Rusya kökenlilere veya Rus temsilcilere yönelik kaygılar temeline dayanmadığının, aslında Rusya'nın güç kullanma yoluyla bir komşu ülkedeki etkinliğini artırma yollarını aradığının işaretini veriyor" dedi.

Obama, başkent Washington'daki bir ilköğretim okulunda yönetiminin 2015 yılı bütçesini açıklarken, Ukrayna ile ilgili bir soruyu da yanıtladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu sabahki basın toplantısına yönelik yorumunun ve Putin ile tekrar görüşüp görüşmediğinin sorulması üzerine Obama, geçen hafta sonundaki konuşmasından bu yana Putin ile tekrar görüşmediğini kaydetti.

Obama, Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık kredi garantisi vermeye hazırlandıklarını belirterek, bu konuda Kongre'nin de kendilerinin yanında durmasını istediklerini bildirdi.

Kendilerinin ve uluslararası toplumun Rusya'nın, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü ihlal etmesini kınadıklarını hatırlatan Obama, ABD olarak tansiyonun azalması ve ulusalarası gözlemcilerin Ukrayna'ya hemen gitmesi çağrısı yaptıklarını da anımsattı.

-"Putin'in kimseyi kandırabildiğini sanmıyorum"


"Putin'in bir an için durduğu ve olanlar üzerinde kafa yorduğuna dair bazı haberler var" diyen Obama, şunları kaydetti:
"ABD ve AB ile Kanada ve Japonya gibi müttefikler ile dünya genelindeki ortak ve müttefiklerimiz perspektifinden, Rusya'nın eyleminin, uluslararası hukukun ihlali olduğu yönünde güçlü bir inanış var. Putin'in, farklı yorumlamalarda bulunan bir dizi hukukçusu var gibi görünüyor ama bununla kimseyi kandırdığını sanmıyorum. Rusya'nın komşu bir devlette yaşananlara yönelik meşru çıkarları olsa da bu Rusya'ya, o ülkedeki nüfuzunu kullanmak için güç kullanma hakkını vermiyor".

Obama, eğer Ukrayna'da Rusya kökenlilere, Rus temsilcilere yönelik kötü muameleye dair herhangi bir kanıt varsa, bu noktayı ulusalararası mekanizmalarla ele almanın yolları bulunduğunu, Ukrayna'nın da bu konuda uluslararası toplum ve Rusya ile çalışmaya hazır olduğunu kaydetti.

-"Putin birçok şeyler söyleyebilir ama alandaki gerçekler Rusya'nın (uluslararası) prensiplere uymadığını gösteriyor"

Obama, "Kırım'da hala Rus askerlerinin kendi kışlalarında olmadığını gördüklerini ve bunun da orada olanların aslında, Ukrayna'daki Rusya kökenlilere veya Rus temsilcilere yönelik kaygılar temeline dayanmadığının işareti olduğunu" bildirdi. Obama, "Bu, Rusya'nın güç kullanma yoluyla bir komşu ülkedeki etkinliğini artırma yollarını aradığının işaretini veriyor" dedi.

Rusya'nın eylemlerinin "zekice bir strateji" olduğuna yönelik bazı yorumlar olduğunu da belirten Obama, "Açıkçası, bu (Rusya'nın) gücünün bir işareti değil, aksine Rusya'ya yakın ülkelerin derin kaygılarının ve şüphelerinin yansıması ve bu, bir çok ülkeyi Rusya'dan daha da fazla uzaklaştıracaktır" diye konuştu.

Obama, "Putin birçok şeyler söyleyebilir ama alandaki gerçekler Rusya'nın (uluslararası) prensiplere uymadığını gösteriyor. Rusya'nın hala bunu yapmak için şansı var" diye konuştu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...