Yermuk'ta ateşkes ihlal edildi

/ Kaynak: AA
Yermuk'ta ateşkes ihlal edildi

DÜNYA Haberleri  / AA

Fetih Hareketi, Yermuk Mülteci Kampı'nda Şubat ayında uygulanmaya başlanan ateşkesin ortadan kalkmadığını ancak ihlal edildiğini belirtti.

AA muhabirinin sorularını telefonda cevaplayan Suriye'deki Fetih Hareketi yetkilisi Semir er-Rifai, geçen ay yardımların bölgeye ulaşması için kamptaki silahlı grupların çekilmesi şartı ile ateşkes ilan edildiğini hatırlatarak, "Sözkonusu ateşkes iptal edilmedi ancak ihlal edildi" dedi.

Silahlı grupların pazar günü kampa girdiklerini, ancak pek çoğunun geri çekildiğini ifade eden Rifai, "Pazartesi akşamı 14 Filistinli grubun katıldığı bir toplantı yapıldı. Gruplar, tek çıkar yolun siyasi çözüm olduğu gerekçesiyle ateşkesin şartlarının yeniden uygulanması için çalışmalarının devam etmesine yönelik anlaşmaya vardı" diye konuştu.

"Nusra Cephesi söz hakkına sahip değil"

Rifai, Nusra Cephesi'nin ateşkesin şartlarına uyulmadığı gerekçesiyle Suriye rejimini suçlamasını kınayarak, "Nusra Cephesi, ateşkesin taraflarından biri olmaması hasebiyle, şartların uygulanıp uygulanmadığı konusunda söz hakkına sahip değil" ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun (UNRWA) Yermuk Kampı'na 7 bin 500 koli gıda yardımı ulaştırdığını kaydeden Rifai, çok sayıda hastanın da tedavi için kampın dışına çıkarıldığını belirtti. nbsp;
Rifai, Suriye'deki Filistinlilerin siyasi ve askeri çözüm olmak üzere iki seçenekleri olduğunu vurgulayarak, "Askeri çözüm, kampın tamamen yerle bir olmasıyla sonuçlanacak. Bunun da bize bir faydası olmayacak. Herkes diyalog ve anlaşmanın yeniden uygulanmasından yana" şeklinde konuştu.

Yermuk kampında yaşanan krizin çözümü için yapılan görüşmelerde İran'ın direkt müdahalesinin olduğu yönündeki haberleri yalanlayan Rifai, "İran'ın böyle bir rolü varsa ancak gruplar vasıtasıyla olabilir" dedi.
Nusra Cephesi, Esed rejiminin, kampa yardım girmesinin önünü açmak yerine anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle yardımların girmesi için çekildikleri mevzilere geri dönme kararı aldıklarını duyurmuştu.

Suriye'nin kimyasal silahlarının imhası

Suriye'nin, ülkedeki tüm kimyasal silah stoklarını nisan ayının sonuna kadar ülke dışına çıkarmak için Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (KSYÖ) yeni bir program sunduğu bildirildi.

Suriye rejimi ile BM arasında geçen yıl varılan anlaşmaya göre, ülkedeki hardal gazı gibi en öldürücü maddelerin 31 Aralık 2013, diğer tüm kimyasal stokların da 5 şubat 2014 itibarıyla ülkeden çıkarılmış olması gerekiyordu.

Ancak Suriye'nin bu tarihlere uymaması nedeniyle başta ABD ve Batılı ülkeler olmak üzere uluslararası toplum ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, yaptıkları açıklamalarla konuya ilişkin endişelerini belirtmişlerdi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky, gazetecilere yaptığı açıklamada, anlaşmada öngörülen sürelere uymayan Suriye rejiminin, yeni bir zaman planını KSYÖ'ye sunduğunu ve bu plana göre nisan ayı sonuna kadar ülkedeki tüm kimyasal silah stoklarının Suriye dışına çıkarılmış olmasının öngörüldüğünü söyledi.

Nesirky, Suriye'de halen devam eden çalışmalara ilişkin de bilgi vererek, KSYÖ-BM ortak misyonunun verilerine göre, son bir hafta içinde iki parti kimyasal maddenin daha Lazkiye limanından ayrıldığını belirtti.

Bu hafta yüzde 35'ten fazlası çıkmış olacak

Bu hafta içinde birinci derece öncelikli kimyasal maddelerden oluşacak yeni bir partinin daha Lazkiye Limanı'na ulaştırılacağını ifade eden Nesirky, "Böylece Lazkiye Limanı'ndan 6 parti kimyasal madde gönderilmiş olacak. Bu partinin ardından Suriye'nin kimyasal stoklarının yüzde 35'ten fazlası (birinci öncelikli kimyasalların yüzde 23'ü, ikinci öncelikli kimyasalların yüzde 63'ü) ülkeden ayrılmış olacak" dedi.

Nesirky, ülkede bulunan isopropanol maddesinin yüzde 93'ten fazlasının da Suriye topraklarında imha edildiğini KSYÖ'nün doğruladığını söyledi.

Konunun BM Güvenlik Konseyi'nde de ele alınacağını dile getiren Nesirky, BM ve KSYÖ ortak misyonu koordinatörü Sigrid Kaag'ın BMGK'ya son gelişmelere ilişkin sunum yapacağını aktardı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...