Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Dine menfaat karışırsa değer üretmez, tüketir!

Dine menfaat karışırsa değer üretmez, tüketir!

GÜNDEM Haberleri

"Dindarlık bütün yüce değerleri içine alan bir hayat tarzıdır. Eğer içine menfaat, istismar ve gösteriş karışırsa, dindarlık değer üretmez, tüketir."

Mekke'de 58 ülkenin katılımıyla gerçekleşen II. Uluslararası İslâm Konferansı, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in kapanış konuşmasıyla sona erdi. "İslam Dünyasının Problemleri ve Çözüm Önerilerinin" tartışıldığı konferansta konuşan Görmez, İslam dünyasına önemli mesajlar verdi. Dinin bizatihi değerler manzumesi olduğunun altını çizen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Dindarlık bütün yüce değerleri içine alan bir hayat tarzıdır. Ancak iman, ibadet, ahlak dengesi doğru kurulamazsa, dinin içine heva, heves, menfaat, istismar karışırsa, dindarlık değer üretmez, var olan değerleri tüketir. Riya, imaj ve gösterişe dayanan aldatıcı dindarlık, değerleri tüketen bir dindarlıktır" dedi.

Şimdiki gençliğin bir kısmının dinden korkmaya başladığını belirten Görmez, "Bunun sebebi Batı'da ortaya çıkan İslamofobi değil. Asıl sebebi İslam dünyasında dindar insanların yapıp ettikleridir. Yanlış din anlayışları ve yanlış dini uygulamalardır. Bugün, İslâm'ın dünyadaki temsilinin doğru bilgiye dayanan, tarihte İslâm medeniyetini kuran anayolla değil, sonradan ortaya çıkmış metin merkezli hareketlerle gerçekleştiğine şahitlik ediyoruz. İslâm-Batı ikileminde Şii yorum öne çıkarken, Şii-Sünni ikileminde ise Selefilik öne çıkıyor. İslâm'ın tarih boyunca anayolunu temsil eden yorum ise göz ardı edilmeye çalışılıyor" diye konuştu.

Dinin, ayrımcılığın kaynağı haline getirildiğini ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "İslâm'ın asıl gayesi ırkı, dili, rengi, coğrafyası, kültürü farklı insanları aynı inanç, ideal, gaye etrafında birleştirmek, yeryüzünü birlikte imar etmelerini sağlamak, insanlar arasında her türlü düşmanlık ve ayrımcılığı ortadan kaldırmaktır. Ancak bugün insanlar, bütün ayrımcılıklarına dinden bir mesnet bulmaya başladılar. Din, ötekileştirmenin aracı haline geldi" dedi.
Günümüz Müslümanlarının düne göre siyasi ve iktisadi avantajlar elde ettiğini belirten Görmez, "Şu an daha büyük bir imtihanla karşı karşıyayız. Bizim varlıkla imtihanımız, yoklukla imtihanımızdan daha ağır gidiyor. İslâm dünyasında yaşananlar hesaba katılacak olursa Müslümanların arasına fitne ateşi düşmüştür" ifadelerini kullandı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...