Yerli Sikorsky için düğmeye basıldı

Yerli Sikorsky için düğmeye basıldı

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin 3,5 milyar $'lık 109 adet helikopter ihtiyacını karşılayacak ABD'li Sikorsky ile gerçekleştirdiği sözleşmede birçok ilke imza atıldı.

3.5 milyar dolarlık 109 adet Sikorsky helikopter anlaşmasında, Türk sanayisi için çok önemli avantajlar çıktı. Kokpit, kabin, iniş takımları hatta motor bile Türkiye'de üretilecek.

İlk kez bu proje ile helikopter lisans altında Türkiye'de üretilecek. Yine ilk defa bir Türk firması (ASELSAN) tarafından yabancı bir firmaya (Sikorsky) kokpit tasarımı gerçekleştirilecek ve Türk tasarımı bu kokpitlerin bundan sonra üretilecek olan helikopterlerle ABD hariç tüm dünyada pazarlama ve satışı gerçekleştirilecek.

Bugüne kadar tedarik edilen helikopterlerde Türk Sanayi iş payı bulunmamaktaydı. İlk defa bu proje ile yüzde 67 oranında yerli sanayii katılımı gerçekleşecek.

Bu kapsamda, kokpit, kabin, paller TUSAŞ tarafından, aviyonik suit ASELSAN tarafından, motor TEI tarafından, iniş takımı ve dişliler ALP Havacılık tarafından üretilecek. Sikorsky ilk defa bu proje ile uluslararası satışlarda Türk sanayisi iş payı çerçevesinde Türkiye'deki yerli sanayii kabiliyetlerini kullanma taahhüdü verdi.

Taahhüt miktarı 1,4 milyar dolar olarak belirlendi ve 30 yılda gerçekleştirilmesi sözleşmeye girdi. Proje kapsamında T-700 Black Hawk motoru Türkiye'de üretilecek ve TEI parça numarasıyla yurtdışına da satış imkanı olacak.

İhracat lisansı olacak

Sözleşme, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Sikorsky arasında geçtiğimiz 21 Şubat'ta imzalandı. Sözleşme imzası ile program takviminin başlaması arasında 16 aylık bir süre öngörüldü. Bu 16 aylık süre içerisinde ana alt yüklenici Sikorsky firması, ABD Hükümeti mevzuatları gereği helikopterin Türkiye'de lisans altında üretimi ve sözleşme kapsamındaki diğer kalemlere ilişkin ihracat lisanslarını almak üzere çalışmalar gerçekleştirilecek. ABD Hükümeti'nin ihracat lisanslarının alımının ardından Orman Genel Müdürlüğü Konfigürasyonun'daki ilk T-70 Helikopteri programın takviminin başlaması sonrası 55. ayda, ortak konfigürasyondaki ilk T-70 Helikopteri ise 57. ayda Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilecek.

Her bir üretime karşılık bir ihraç

Genel Maksat Helikopter Projesi, 5 Aralık 2007 tarihinde alınan Savunma Sanayii İcra Komitesi Kararı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı (K.K.K.lığı), Hava Kuvvetleri Komutanlığı (Hv.K.K.lığı), Jandarma Genel Komutanlığı (Jn.G.K.lığı), Özel Kuvvetler Komutanlığı (Öz.Kuv.K.lığı), Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Orman Genel Müdürlüğü (OGM) olmak üzere 6 Kullanıcının toplam 109 adet genel maksat helikopteri ihtiyacını karşılamak üzere başlatıldı.

Proje kapsamında Sikorsky firmasının S-70i modeli helikopteri, lisans altında üretim modeli ile Türkiye'de üretilecek. Üretim lisansı Türkiye'nin ileriki dönemlerdeki ihtiyacını da karşılayacak şekilde toplam 300 adet helikopterin üretimini kapsayacak. Ayrıca, Türkiye'de üretilecek her bir helikoptere karşılık bir helikopter yurtdışına ihraç edilecek. (Kaynak: Vatan)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...