Avrupa, 'işsizlik' sorununa çare bulamıyor

/ Kaynak: AA
Avrupa, 'işsizlik' sorununa çare bulamıyor

Ekonomi Haberleri  / AA

Avrupa'da işsizlik, inişli çıkışlı bir grafik sergiliyor ve işsizlikten en çok gençler etkileniyor. AB'de 26 milyon 231 bin işsiz kadın ve erkek bulunuyor.

Lehman Brothers'ın çöküşüyle başlayan ve tüm dünyayı etkileyen küresel krizin üzerinden 6 yıl geçmesine karşın Avrupa ülkelerinde yüksek işsizlik hala büyük sorun olmaya devam ediyor.

Avrupa'da 2000'li yıllarda başlayan işsizlik sorunu, bir dönem gerileme trendine girmesine karşın dalgalı bir seyir izledi. Ancak, Avrupa ülkelerinin yeni istihdam oluşturmakta yaşadığı sıkıntı, özellikle "genç işsizlik" konusunda ilerleme kaydedememesi, dünya ülkelerinin en önemli gündem maddelerinden biri olmasına neden oldu.

Avrupa İstatistik Ofisi'nden (Eurostat) edinilen bilgilere göre, 2014 yılı ocak ayında 28 üyeli Avrupa Birliği'nde 26 milyon 231 bin işsiz kadın ve erkek bulunuyor. Bunların 19 milyon 175 bini ise 18 üeli Avro Bölgesi'nde yer alıyor.

2013 yılı aralık ayı ile bu yılın ocak ayı karşılaştırıldığında, işsiz sayısı AB'de ve Avro Bölgesi'nde 17 bin kişi arttı. Geçen yılın ocak ayı rakamlarına bakıldığında ise, işsiz sayısı söz konusu dönemde AB'de 449 bin kişi, Avro Bölgesi'nde de 67 bin kişi azaldı.

Avro Bölgesi mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı 2013 yılı ekim ayından bu yana istikrarlı seyrediyor. Bu yılın ocak ayında yüzde 12 olan işsizlik, geçen yılın aynı ayında da yüzde 12 olarak belirlendi.

AB'ye üye ülkeler arasında, en düşük işsizlik oranları yüzde 4,9'la Avusturya'da kaydedildi. Bu ülkeyi yüzde 5'lik işsiz oranıyla Almanya ve yüzde 6,1 ile Lüksemburg izledi.

En fazla işsizlik oranı ise yüzde 28'lik oranla Yunanistan'da kaydedildi. Yunanistan'ın ardından yüzde 25,8'lik oranla Avrupa'nın önemli ülkelerinden İspanya en fazla işsiz nüfusa sahip ülke oldu. Bir yıl önce ile kıyaslandığında işsizlik oranı, AB'ye üye 13 ülkede artış gösterirken diğer 13 ülkede düştü. Avusturya ve Slovenya'da ise sabit kaldı.

Eurostat'ın açıkladığı işsizlik trendi raporuna göre, Avrupa'da işsizlik trendi inişli çıkışlı bir grafik sergiliyor ve işsizliğin en çok gençleri etkilediği belirtildi. Rapora göre, AB'de 2000 yılının başında, toplam iş gücünün yüzde 9'una karşılık gelen yaklaşık 20 milyon kişi işsiz kaldı. Bu tarihten itibaren işsizlik trendi yönünü aşağı çevirdi. 2001 yılının ilk çeyreğinde işsizlerin sayısı 19 milyon civarına düşerken, işsizlik oranı yüzde 8,5 oldu.

Bu düşüşün ardından Avrupa'da işsizlik uzun bir süre daha devam etti. 2004'ün sonunda mevcut iş arayanların sayısı 21,3 milyona ulaşırken, işsizlik oranı da yüzde 9,2 oldu. İşsiz sayısında 2005 yılının başında başlayan düşüş trendi, 2008 yılının ilk çeyreğine kadar devam etti. Fakat, ekonomik krizlerin baş göstermesiyle işsizlik tekrar yükselme eğilimine girdi.

2008 yılının 2. çeyreği ve 2010 yılının ortalarında işsiz sayısı 7 milyonu aşarken, işsizlik oranı da yüzde 9,7 olarak kaydedildi. Bu oran 2000 yılındaki serinin başlamasından sonra kaydedilen en yüksek oran oldu.

2011'in 2. çeyreğinden itibaren başlayan ve 2012 yılının sonuna kadar süren işsizlik, sürekli ve belirgin şekilde artarak, yaklaşık 27 milyon kişiyle rekor seviyeye ulaştı. Böylece işsizlik oranı Avrupa'da söz konusu dönemde yüzde 10,7 olarak kaydedildi.

Avro Bölgesi'ndeki işsizlik oranı da AB ile benzer bir trend izledi. Ancak 2000 ve 2004 yılı ortaları arasında, Avro Bölgesi'nde işsizlik oranı AB'de kaydedilen altında oldu. Bu durum daha sonra, 2005 ve 2008 yıllarının başında henüz Avro kullanmayan üye ülkelerin işsiz oranlarının daha hızlı düşüş göstermesinden dolayı tersine döndü.

AB'de ekonomik kriz boyunca işsizlik önemli ölçüde artış gösterirdi. 2012 sonunda Avro Bölgesi'nde işsizlik oranı 1995'ten bu yana yüzde 11,8'lik oranla tarihin en yüksek seviyesine ulaştı.

- AB'de 5 milyon 556 bin genç işsiz var

Avrupa'nın yaralarını sarmaya çalıştığı en önemli konulardan biri de genç işsizlik sorunu. Bu yılın ocak ayında AB'de 25 yaş altı genç işsiz sayısı 5 milyon 556 bin kişiye ulaşırken, bunun 3 milyon 539 bini Avro Bölgesi'nde yer aldı. Bu oran geçen yılın ocak ayı ile karşılaştırıldığında, AB'de 171 bin, Avro Bölgesi'de ise 87 bin kişi azaldı.

2014 yılının ilk ayında genç işsizlik oranı AB'de yüde 23 iken, Avro Bölgesi'nde yüzde 24 olarak gerçekleşti. Söz konusu oran geçen yılın aynı döneminde AB'de 23,7 ve Avro Bölgesi'nde ise 24,1 olarak belirlenmişti.

Söz konusu dönemde en düşük genç işsiz oranı yüzde 7,6 ile Almanya'da kaydedilirken bunu yüzde 10,5'le Avusturya ve yüzde 11,1'le Hollanda takip etti.

En yüksek genç işsiz oranı ise yüzde 59'luk rekor oranla Yunanistan'da belirlendi. Bunu yüzde 54,6 ile İspanya ve yüzde 49,8'le Hırvatistan takip etti.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...