BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > DEVA MARKET / Bronşit

DEVA MARKET / Bronşit

Kış gelince; soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi rahatsızlıklar da artar. Nitekim Bilecik’ten mektup yazan Hayriye Ceylan isimli okuyucum, yakalandığı kronik bronşit rahatsızlığı yüzünden nefes almakta güçlük çektiğini, orta yaşlarda olmasına rağmen (okuyucumuz yaşını tam olarak yazmamış) bu günlerde evden dışarı bile çıkamadığını yazıyor. Rahatsızlığına doktorlar tarafından “müzmin bronşit” teşhisi konduğunu yazan bayan okuyucumuz; bugüne kadar kullandığı ilaçların yanı sıra tedavisine yardımcı olacak şifalı formüller yazmamızı istiyor bizden... Bronşit, üst solunum yollarından bronşçuklara kadar uzanan hava yollarını kaplayan zarın iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Had (Akut) ve müzmin (kronik) olmak üzere iki türü vardır. Akut bronşit, genelde grip, kızamık, boğmaca gibi hastalıklar sırasında görülür. Hastada kuru ve ağrılı öksürük, balgam, hafif ateş ve halsizlik meydana gelir. Akut bronşit, iyi tedavi edilmemesi ve aylarca, hatta yıllarca sürmesi halinde kronikleşir. Hastalık solunum yollarına ve bronşlara iyice yerleşir. Kronik bronşit dediğimiz bu aşamada genellikle ateş görülmez. Özellikle geceleri ve havanın kirli olduğu ortamlarda nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkar. İltihaplanmasının akciğer içindeki nefes borularına ve bronşlara yerleşmesi halinde “kistik bronşektazi” dediğimiz safha başlar. Bu safhada hasta bazen, dış etkilerden korunmak için sokağa dahi çıkamaz. Bronşit, hangi aşamada olursa olsun mutlaka doktor tedavisi gerektiren bir rahatsızlıktır. Ayrıca tedaviye yardımcı olmak amacıyla aşağıdaki reçeteler de uygulanabilir.



Kullanılabilecek doğal şifa reçeteleri + İki adet 2 siyah turp soyularak, rendelenir ve suyu sıkılır, süzüldükten sonra bir kaba alınır. Günde üç defa; yarımşar çay bardağı turp suyunun içine bir tatlı kaşığı süzme bal ilave edilerek iyice karıştırılır ve yemeklerden önce içilir. + Bir çay bardağı şalgam suyunun içine 2 tatlı kaşığı bal konur. 5 dakika hafif ateşte kaynatılır ve sabah-akşam sıcak sıcak içilir. + Bir kahve kaşığı hardal tozu ile bir kahve kaşığı bal karıştırılıp yenir. + Yarım kilo süzme bal; 10 tatlı kaşığı toz karanfil, 10 tatlı kaşığı dövülmüş anason tohumu, 10 tatlı kaşığı dövülmüş ısırgan tohumu, 10 tatlı kaşığı dövülmüş keten tohumu, 10 tatlı kaşığı dövülmüş şalgam tohumu konur. Macun haline gelinceye kadar karıştırılır. Her sabah aç karnına ve gece yatarken birer kaşık yenir. + Bir tutam gül hatmi kökü, bir çorba kaşığı anason, bir çorba kaşığı adaçayı, 50 gram meyan kökü, iki tutam çam yaprağı karıştırılır. Ufalanıncaya kadar bir havanda dövülüp bir kavanoza konur. Günde 3 defa (sabah, öğle, akşam) bu karışımdan 2 tatlı kaşığı bir su bardağı kaynak suyun içine konup 15-20 dakika süreyle demlenir. Sonra süzülerek ılık ılık içilir. + 4 bardak suya bir çay bardağı dolusu arpa ile 2 çorba kaşığı tere tohumu ve 50 gram meyan kökü konarak 15-20 dakika kaynatılıp süzülür. Hergün 3 defa, içine bir tatlı kaşığı bal ilave edilerek birer kahve fincanı içilir. + Ayrıca, sakız gibi taze maydanoz ve nane çiğnemek de çok faydalıdır. İyi beslen yüzün kırışmasın! Amerikalı araştırmacılar, sağlıklı beslenmenin yüzdeki kırışıklıkları önlediğini açıkladı. Peki yüzdeki kırışıklıkları ve çizgileri önlemek için neler yemeliyiz? Dünyanın ünlü sağlık kuruluşu Mayo Klinik’in kadın sağlığı uzmanları tarafından yayınlanan raporda, beslenme tarzının yüzde kırışıklıklar oluşmasıyla yakından ilgili olduğu belirtildi. Journal of American College of Nutrition dergisinde yer alan araştırma raporunda, fazla miktarda sebze ve meyve tüketerek her gün zeytinyağlı yiyeceklere yönelenlerin, cilt sağlığını da koruyabildikleri kaydedildi. Bu konuda Avustralya, İsveç ve Yunanistan’da 70 yaş ve üzerindeki 400 kişi üzerinde araştırma yapıldı. Koyu ve açık renkli cilde sahip olanlar da dahil, baklagiller, zeytinyağı, kuru yemiş ve besin değeri korunmuş un ile yapılmış ekmekle beslenen insanlarda ciltteki kırışıklıkların daha az olduğu tesbit edildi. Sofranızdan cevizi eksik etmeyin!.. Soğuk kış günlerinde, güne enerjik başlamak ve doymamış yağ asitlerinin zararlı etkilerini elimine etmek için sofradan cevizin eksik edilmemesi gerekiyor. Gribal enfeksiyon vakalarının arttığı bu günlerde, iyi beslenmenin önemine dikkati çeken uzmanlar da, bu açıdan özellikle sabah kahvaltılarında enerji veren cevizin bol bol tüketilmesini öneriyorlar. Erzurum Numune Hastanesi Başhekimi Dr. Selçuk Bozhalil, üst solunum yolları enfeksiyonundan korunmada iyi beslenmenin büyük önem taşıdığını belirtiyor. Gribal enfeksiyon vakalarında, temel olarak sıvı gıdalar ve vitamin alınmasını önerdiklerini anlatan Bozhalil, ancak hastalanmadan önce de çocukların iyi beslenmesi gerektiğini ifade ediyor. Dr. Bozhalil, çocuklarda çok sık rastlanan kansızlığın önlenmesinde, pekmezin yanı sıra demir yönünden zengin kuru meyvelerin de önemli yer tuttuğunu söyledi. Uzmanlar, halk arasında “koz” olarak da adlandırılan cevizin, Anadolu’da üzüm, incir, dut gibi kurutulmuş meyvelerle çok sık tüketildiğini, bunun da son derece yararlı bir alışkanlık olduğunu kaydediyorlar. Cevizin sabah kahvaltısında da yendiğini, bunun özellikle çocuklara ek enerji sağladığını bildiren uzmanlar, “Ceviz doymamış yağ asitleri açısından zengin bir gıdadır. Doymuş yağların zararlı etkilerini elimine edici özelliği vardır. Enerji verir, bünyeye zarar verici bir yapısı yoktur. Bu açıdan okula giden çocuklar bol bol ceviz yemelidir” diyor. Cevizin, kabuklu olarak satın alınması ve serin bir yerde korunması gerektiğini de kaydeden uzmanlar, “Aksi halde, yağ asitlerinde acıma olur” dediler. İç cevizin ise ancak vakumlu ambalajlarda korunabileceğini anlatan uzmanlar, bu açıdan ailelerin, kışlık cevizi kabuklu olarak almalarının daha doğru olacağını kaydediyorlar. Saç dökülmesine ZEYTİNYAĞI Saçlardaki dökülme kimin canını sıkmaz ki!.. Başın kısmen veya tamamen açıldığını görmek şöyle dursun, düşünmek bile birçok insanın tüylerini diken diken eder. Saçlardaki aşırı dökülme, bayanlar için ise tam bir kabustur. Peki... Evde, her an elimizin altında bulunan zeytinyağının saçınız için harika bir “besleyici” olduğunu ve dökülmeyi büyük oranda önlediğini biliyor musunuz?... Bilmeyenler öğrensin, bilenler ise yeniden hatırlamış olsun. Yapmanız gereken çok basit: Yatmadan 10 dakika önce, saç diplerine zeytinyağı sürüp masaj yapın. Sonra bir tülbentle başınızı sarıp yatın. Sabah kalkınca katranlı sabun ve bol suyla yıkayın. Mükemmel bir şifa kaynağı: BROKOLİ Bu harika sebzenin tutkunlarında ender olarak bağırsak ve akciğer kanseri görülüyor, kalp dolaşım hastalıklarına ise pek fazla rastlanmıyor. Kansere karşı bizi koruyan müthiş bir sebze. Çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine birebir. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarında ender olarak bağırsak ve akciğer kanseri görülür, kalp dolaşım hastalıklarına da pek fazla rastlanmaz. Kadınlarda göğüs kanserini önler. Göğüs kanserine ve spinabifida hastalığına karşı etkili. Brokoli bol miktarda, göğüs kanseri riskini azaltan ‘indole’ adlı bir madde içeriyor. İndole, göğüs kanserine neden olan östrojen bozukluklarını engelliyor. Ayrıca brokolinin diğer bir özelliği de, spinabifida hastalığını (doğuştan belkemiğinde son omurun kapanmamış olması) önlemesi...
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 109330
    % -0.31
  • 3.867
    % -0.62
  • 4.5554
    % -0.6
  • 5.158
    % -1.19
  • 156.209
    % -0.25
 
 
 
 
 
KAPAT