Katliam bilançosu vahşeti ortaya koydu

/ Kaynak: AA
Katliam bilançosu vahşeti ortaya koydu

DÜNYA Haberleri  / AA

Rabiatul Adaviye ve Nahda meydanı tahliyesi bilançosu ağır oldu. 632 kişinin öldürüldüğü açıklandı

Resmi bir kuruluş olan İnsan Hakları Ulusal Konseyi tarafından hazırlanan rapor, düzenlenen basın toplantısında Konsey Başkanı Muhammed Fayik tarafından okundu. Raporda, darbe karşıtı gösterilerin merkezindeki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarınında göstericilerin dağıtılması için 14 Ağustos'ta gerçekleşen müdahelede, 8'i güvenlik mensubu 632 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Göstericilerin, polise karşı şiddet kullandığı iddiası

Göstericilerin "direnmesi ve şiddet içerikli tutumları yüzünden ambulansların meydanlara giremediği" ileri sürülen raporda, göstericilerin polise karşı şiddet kullandığı ve bazı göstericilerin "gelişmiş silahlar" kullandığı iddia edilerek, buna delil olarak bazı fotoğraf ve videolar gösterildi. Raporda ambulansların meydana, ancak operasyon tamamlandıktan sonra, akşam saat 18.00 sularında girebildiği kaydedildi.

Güvenlik güçlerine yönelik eleştiri

Müdahale sırasında güvenlik güçlerinin uygulamalarının da eleştirildiği raporda, "Güvenlik güçleri, meydanın boşaltılması için göstericilere yapılan çağrıdan 25 dakika sonra müdahale etti. Bu, meydanın boşaltılması için yeterli bir süre değildi. Güvenlik güçleri ayrıca silahlı gruplara karşı müdahalede orantısız güç kullanılması konusunda da başarısız oldu" denildi.

Güvenlik güçlerinin göstericilerin güvenli bir şekilde meydandan çıkarılması konusunda başarısız olduğu ifade edilen raporda, hükümete, güvenlik güçlerinin güç kullanımı konusunda uluslararası standartlar çerçevesinde eğitim verilmesi çağrısında bulunuldu.

Gösteriler başlangıçta barışçıldı

Meydanlardaki protestoların başlangıçta siyasi anlaşmazlıkları ifade eden barışçıl gösteriler olarak başladığı ancak "silahlı grupların girişine izin verilmesinin" eylemleri sabote ettiği savunulan raporda, Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki göstericilere karşı medyada çirkin söylemlerin yer almaya başladığına işaret edildi.

Raporda ayrıca tüm suç şüphelerinin açıklığa kavuşması için gerekli mevzuat değişikliğinin yapılması ve basın organlarının yürüttüğü çirkin kampanyaların durdurulması için acil müdahale çağrısında bulunuldu.

Mısır'da 3 Temmuz'daki askeri darbenin ardından darbe karşıtlarının gösteri düzenlediği Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına güvenlik güçleri tarafından 14 Ağustos'ta müdahalede bulunulmuş, olayda çok sayıda kişi ölmüştü.

Uluslararası "R4bia Platformu", darbe ve ardından yaşanan süreçte 3 bin 510 kişinin öldüğünü, 20 bin 559 bin kişinin yaralandığını, 2 bin 144 kişinin tutuklandığını duyurmuştu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...