'Yabancı yatırımı 10 yılda 136 milyar dolara yükseldi'

'Yabancı yatırımı 10 yılda 136 milyar dolara yükseldi'

Ekonomi Haberleri

Bakan Zeybekci, son 10 yılda ülke ekonomisine ve siyasetine duyulan güven artışı sebebiyle 136 milyar dolar yabancı sermaye girişi olduğunu belirtti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli'nin nbsp;Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin miktarı ve ülkelerine aktardıkları kar transferlerinin miktarlarıyla ilgili verdiği yazılı soru önergesini cevapladı. Bakan Zeybekci, Türkiye'de son 10 yıllık dönem içerisinde yürütülen istikrarlı ve öngörülebilir politikalar sayesinde ekonomide güven ortamı oluşturulduğunu ve bu kapsamda doğrudan yatırım girişlerinin de kayda değer biçimde yükseldiğini vurguladı. Zeybekci, Türkiye'ye gelen yabancı sermaye miktarının 1975-2002 yılları arasında 15 milyar dolar iken bu rakamın 2003-2013 arası dönemde 9 kat artarak 136 milyar dolara yükseldiğini kaydetti. Zeybekci, Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin son yıllarda artan miktarına bağlı olarak kar transferlerinin de yıllar içinde arttığına dikkat çekti. Zeybekci, son on yıllık dönemde yabancı yatırımcıların kar transferlerinin Türkiye'deki yabancı yatırım stokuna oranın yüzde 0.9 ile yüzde 3 arasında değiştiğini bildirdi. Zeybekci'nin verdiği bilgiye göre, 2002 yılında kar transferi oranı yüzde 2 düzeyinde olurken, 2008 yılında en yüksek seviyesine çıktı ve yüzde 3 olarak gerçekleşti. 2012 yılında ise bu oran en düşük seviyede 0.9 olarak en düşük seviyede gerçekleşti. Geçen yıl ise kar transferi oranı yüzde 2.3'de kaldı. Zeybekci, doğrudan yabancı yatırımların ülkenin teknolojik gelişim sürecine, üretim ve istihdam kapasitesine önemli bir destek sağladığına da işaret etti.
Şükran KABAN/TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...