Kaddafi'nin oğlu Libya'ya teslim edildi

/ Kaynak: AA
Kaddafi'nin oğlu Libya'ya teslim edildi

DÜNYA Haberleri  / AA

Libya'da devrik lider Muammer Kaddafi'nin oğlu Saadi'nin Nijer'den teslim alındıktan sonra başkent Trablus'taki bir cezaevine nakledildiği bildirildi.

Saadi Kaddafi, Nijer'den teslim alındıktan sonra sağlık kontrolünden geçirildi ve başkent Trablus'taki Selahaddin Cezaevi'ne nakledildi.Libya hükümeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Saadi, Libya'ya ulaşmıştır ve şuan bir polis merkezinde bulunmaktadır" denilmişti.Açıklamada, Saadi'ye "mahkumlara ilişkin uluslararası adalet normlarına göre muamelede bulunulacağı" ifade edilmiş, Nijer hükümetine de teşekkür edilmişti.


Saadi Kaddafi neden önemli?


Devrik lider Muammer Kaddafi'nin 40 yaşındaki oğlu Saadi Kaddafi, Eylül 2011'de Libya'nın güney batı komşusu Nijer'e kaçmıştı. Oğul Kaddafi'nin Libya'daki istikrarsızlığı arttıran şiddet eylemlerini azmettirdiği iddia ediliyordu.

Libya basınında çıkan yorumlarda Kaddafi'nin yakalanmasının ardından eski rejim yanlılarının cesaretlerinin kırılacağı, finans kaynaklarının azalacağı değerlendirmeleri yapılıyor. Yorumlarda, Saadi Kaddafi'nin yargı önüne çıkartılacak olması, yeni yönetimin önemli başarısı olarak nitelendiriliyor.


Bir televizyon kanalına 2012 Şubat'ında telefonla bağlanan Saadi Kaddafi, şunları söylemişti:

"İsyan Libya'nın tüm bölgelerini kapsayacak. Bu isyan yaşanıyor ve ben her gün daha da büyüdüğüne tanık oluyorum. Libya'nın güneyi, doğusu, merkezi ve batısında büyük ayaklanmalar yaşanacak. Libya'nın tüm bölgeleri bu ayaklanmaya tanık olacak."

Kaddafi yanlıları, 28 Ocak'ta Temenhened Hava Üssü'nün kontrolünü ele geçirmişti.

Saadi, Eylül 2011'de, babası Kaddafi devrilmeden kısa bir süre önce Nijer'e sığınmıştı. Nijer hükümeti, devrimden sonra kurulan Libya yönetiminin çağrılarına rağmen "insani sebeplerden" ötürü Saadi'ye iltica hakkı tanıdığını ve onu ülkesine teslim etmeyeceğini bildirmişti. Uluslararası Polis Teşkilatı (İnterpol) de Libya'nın talebi üzerine, Saadi hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...