Yerel seçim adayları hakkında ilginç istatistik

/ Kaynak: AA
Yerel seçim adayları hakkında ilginç istatistik

GÜNDEM Haberleri  / AA

Büyükşehir belediyesi adaylığı için İzmir ve Bursa en fazla aday çıkan şehirler olurken, İstanbul en fazla bağımsız adayın çıktığı seçim çevresi oldu.

Türkiye'de 30 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, büyükşehir belediye başkanlığı için İzmir ve Bursa en çok partinin aday çıkardığı, İstanbul ise en fazla bağımsız adayın olduğu seçim çevreleri oldu.

Yapılan yasa düzenlemeleriyle 14 yeni ilin katılımıyla toplam 30 ilde yapılacak büyükşehir belediye başkanlığı seçimleri için adaylar, 18 Şubat tarihi itibariyle belirlendi.

Mahalli İdareler Genel Seçimleri için il seçim kurulları tarafından ilan edilen kesinleşmiş aday listelerinden derlenen bilgiye göre, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararı uyarınca 26 partinin seçimlere katılabileceği 30 Mart'ta, Bursa ve İzmir partilerin, İstanbul ise bağımsız adayların en fazla ilgi gösterdiği seçim çevreleri oldu.

Seçime katılabilecek partilerden 19'unun, İzmir ve Bursa için büyükşehir belediye başkan adayı çıkardığı seçimlerde, bu iki seçim çevresini sırasıyla 18 siyasi partiyle İstanbul, 17 siyasi partiyle Ankara, Denizli ve Sakarya, 16 siyasi partiyle de Antalya, Aydın, Kocaeli ve Samsun izledi.

- Partilerden en az katılım Ordu'da

Büyükşehir belediyesi statüsündeki seçim çevrelerinden Eskişehir, Konya ve Mersin'de 15, Kayseri, Manisa, Malatya, Tekirdağ ve Trabzon'da 14, Adana, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da 13, Balıkesir, Erzurum, Mardin ve Muğla'da ise 12 siyasi parti aday gösterdi.

Nüfusunun 750 bini aştığının tespit edilmesiyle geçen yıl mart ayında çıkarılan yasayla büyükşehir belediyesi statüsüne en son kavuşan il konumundaki Ordu ise seçimlerde, partilerin en az katılım gösterdiği seçim çevresi olarak dikkati çekti.

Ordu'da, seçimlere katılabilecek 26 siyasi partiden sadece 10'u aday gösterirken, Van seçim çevresinde de 11 siyasi parti adayı büyükşehir belediye başkanlığı için yarışacak.

- En fazla bağımsız aday İstanbul'da

Seçimlerde büyükşehir belediye başkanlığı için en fazla bağımsız adayın çıktığı il İstanbul oldu. Siyasi partilerden 18'inin aday çıkardığı İstanbul'da, büyükşehir belediye başkanlığı için 14 de bağımsız aday yarışacak.

İstanbul'un ardından en fazla bağımsız büyükşehir belediye başkan adayının çıktığı il ise 8 adayla Ankara oldu.

Adana'da 4, Antalya ve Bursa'da 3, Denizli, Gaziantep, Kocaeli, İzmir, Ordu ve Trabzon'da 2, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Hatay, Kayseri, Konya, Malatya, Mardin, Sakarya, Samsun ve Tekirdağ'da birer bağımsız büyükşehir belediye başkan adayının yarışacağı seçimlerde, Aydın, Balıkesir, Kahramanmaraş, Manisa, Mersin, Muğla, Şanlıurfa ve Van'da ise bağımsız aday çıkmadı.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...