Kosova'da ezan sesine müdahaleye Türkiye'den tepki

/ Kaynak: AA
Kosova'da ezan sesine müdahaleye Türkiye'den tepki

GÜNDEM Haberleri  / AA

Sait: "Ne ezan sesi ne de çan sesi gürültü kirliliği içerisinde kabul edilemez. Kosova'da bu olay tatlılıkla kapanacaktır inşallah"

Kosova Meclisi'nin 30'a karşı 36 oyla kabul ettiği Ses Kirliliği Yasa Tasarısı ile ülkede ezan sesinin kısılmak istenmesine Türkiye'den tepki geldi. TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, ne ezan sesinin, ne de çan sesinin "gürültü kirliliği" içerisinde kabul edilemeyeceğini belirterek, Türkiye'deki Hristiyanlar ve gayrimüslimlerin bugüne kadar çan sesi konusunda hiçbir sıkıntı çekmediklerini söyledi.


Sait, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, yasayı anımsatarak, yüzde 98'i Müslüman olan Kosova halkının, ezan sesinin kısıtlanması girişimlerine, özellikle sabah ve yatsı namazlarındaki ezan sesinin tamamen kısılmak istenmesine tepkili olduğunu söyledi.


Kosova Meclisi Çevre Komisyonu Başkanı ve beraberindeki milletvekili heyetinin bu konuyla ilgili görüşmeler yapmak üzere Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirten Sait, "Türkiye'de ezan sesi ile ilgili durumun nasıl olduğu konusunda bilgi aldılar. Biz de ezan sesinin 65 desibel olduğunu söyledik" dedi.


Sait, kendisinin de Kosova kökenli milletvekili olduğunu ifade ederek, "Kosova'da, dünya savaşı da dahil hiçbir zaman ezan sesi kısıtlaması olmadı. Ezan sesi Kosova'da hep vardı ve de var olacak" diye konuştu. Konuk heyetin, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile yaptığı görüşmeye katıldığını kaydeden Sait, "Sayın Üstün, konuyu anlattı; komisyonlarına ezan sesi ya da çan sesi ile ilgili şikayet gelmediğini söyledi. Ne ezan sesi, ne de çan sesi gürültü kirliliği içerisinde kabul edilemez. Zaten günde 5 vakittir ve dinimizin bir vecibesidir. Bunu gürültü kirliliği olarak değerlendirmek yanlış olur. Kosova'da bu olay tatlılıkla kapanacaktır inşallah" diye konuştu.


Heyete, Türkiye'de ezan ya da çan sesi konusunda sorun olmadığını söylediğini kaydeden Sait, "Türkiye'de Hristiyanlar, gayrimüslimler var. Onlar bugüne kadar çan sesi konusunda hiçbir sıkıntı çekmediler. Kosova'da da ezan sesi konusunda sıkıntı olmaması gerektiğini söyledik. Herhalde Türkiye'deki uygulamayı örnek alarak raporlarına koyacaklardır. Kosova'nın da bu yanlış kararı düzelteceğini düşünüyorum" dedi.


Sait, "Ezan sesini diğer seslerden ayırmamız lazım. Gürültü kirliliğine karşıyız ama ezan sesini gürültü kirliliği içerisine almamak lazım. İnsanların hem yaşam tarzına ilişkin serbestlikleri, kendi özgürlükleri var hem de din ve vicdan özgürlüğü var. Bunların çakışmaması lazım. Ezanı da son ses açalım demiyoruz ama belli makul seviyede insanların din ve vicdan özgürlüğünün, insanların kendi özgürlüğü ile çakışmadığı orta yolun bulunması gerekir. Din ve vicdan özgürlüğü içerisinde ezan sesinin makul seviyede olması, tamamen kısıtlanmaması lazım. Kosova'nın bu konuda Türkiye'yi örnek alacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.


Yüzde 98'i Müslüman olan Kosova'daki eczanelerde haç işareti olduğunu belirten Sait, "Bu haç işaretinin Kızılay'daki gibi hilal olmasını isterdik" dedi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...