Anayasa Mahkemesi'nden flaş İlker Başbuğ kararı

/ Kaynak: AA
Anayasa Mahkemesi'nden flaş İlker Başbuğ kararı

GÜNDEM Haberleri  / AA

Anayasa Mahkemesi, İlker Başbuğ hakkında, kişi hürriyeti ve güvenliğine ilişkin hakların ihlal edildiğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, İlker Başbuğ'un özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının, "yerel mahkemece etkili bir şekilde incelenmeden reddedilmesi ve mahkumiyete ilişkin gerekçeli kararın açıklanmamasından" dolayı Yargıtay önüne götürülememiş olması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliğine ilişkin haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, kişi hürriyeti ve güvenliğine ilişkin hak ihlaline oybirliğiyle karar verdi.

Anayasa Mahkemesi'nin Başbuğ kararı yerel mahkemeye gönderildi. nbsp;

KARAR NE ANLAMA GELİYOR

Başbuğ'un tahliyesine ilişkin son kararı yerel mahkeme verecek. Anayasa Mahkemesi'nin daha önce verdiği benzer kararların ardından, önemli isimler tahliye olmuştu.

İlker Başbuğ'un tahliye olması bekleniyor.

İki yılı aşkın bir süredir Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan ve müebbet hapis cezasıyla hüküm giyen İlker Başbuğ, Yüce Divan'da yargılanması gerekirken görevsiz bir mahkemede yargılanıp ceza aldığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Başbuğ aynı zamanda yerel mahkemeye pek çok kez yaptığı tahliye taleplerinin reddedilmesiyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini de savunmuştu.

Açıklamanın tam metni: nbsp;

nbsp;"Başvurucunun, nbsp;

nbsp;1. İlk derece yargılamasında devam eden özgürlükten yoksun bırakılma kapsamındaki şikayetlerinin 'süre aşımı' nedeniyle kabul edilmez olduğuna, nbsp;
nbsp;
2. Mahkumiyet kararının gerekçesinin yasal süre içinde dava dosyasına konulmaması nedeniyle tahliye talebi hakkında karar verilmemesi şikayetlerinin kabul edilebilir olduğuna,

B. Özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının mahkemesince etkili bir şekilde incelenmeden reddedilmesi ve mahkûmiyete ilişkin gerekçeli kararın açıklanmamasından dolayı Yargıtay önüne götürülememiş olması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği kapsamında Anayasa'nın 19. maddesinin sekizinci fıkrasının ihlal edildiğine,

C. Gereğinin yapılması ve başvurucunun tahliye talebi hakkında karar verilmesi amacıyla karar örneğinin mahkemesine gönderilmesine,

D. Başvurucu tarafından yapılan 206,10 TL başvuru harcı ve 1.500,00 TL vekâlet ücretinden oluşan toplam 1.706,10 TL yargılama giderinin başvurucuya ödenmesine 6/3/2014 tarihinde oy birliğiyle karar verildi."

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...