"Uyarı dozu yüksek, yaptırım boyutu düşük"

/ Kaynak: AA
"Uyarı dozu yüksek, yaptırım boyutu düşük"

DÜNYA Haberleri  / AA

AB devlet ve hükümet başkanları, Ukrayna'nın durumu üzerine toplandı. Görüş birliği sağlanaması nedeniyle büyük bir yaptırım kararı çıkması beklenmiyor.

AB devlet ve hükümet başkanları, Ukrayna'daki gelişmeleri ve Rusya'ya karşı devreye sokulabilecek önlemleri ele almak üzere olağanüstü toplandı.



NATO'nun dün aldığı "tepki kararlarının" ardından bugün de AB liderleri, son dönemde ilişkilerin zaten gergin olduğu, Ukrayna'daki gelişmeler nedeniyle de bu gerginliğin en üst seviyeye çıktığı, Rusya'ya karşı devreye sokulabilecek "önlemleri" ele almak için olağanüstü nitelikli bir zirvede bir araya geldi.


Üye ülkeler arasında Rusya'ya yaptırım uygulama konusunda tam bir görüş birliği olmaması nedeniyle, "uyarı dozu yüksek, yaptırım boyutu düşük" bir dizi kararın çıkma olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekiliyor.


Diplomatik kaynaklar, Rusya'nın "herhangi" bir ülke olmadığına ve bu çerçevede de alınacak kararın titiz ve tüm köprüleri atmayacak şeklide oluşturulması gerektiğine işaret ederken zaten sorunlu olan vize muafiyetine ilişkin müzakerelerin askıya alınması en büyük olasılık olarak öne çıkıyor. AB'nin, ekonomik işbirliği için de benzer bir yaklaşım izlemesi ihtimal dahilinde görülüyor.


AB'nin büyük ülkelerinin Rusya'yla silah ve askeri ekipman satış anlaşmalarının olması, bu ülkede önemli yatırımlarının bulunması, Rusya'nın da birlik ülkelerindeki yatırımlarının dikkat çekici boyutlarda olması, birlik liderlerinin manevra alanını kısıtlayıcı bir etkiye sahip.


Almanya Başbakanı Angela Merkel, toplantıya gelişinde yaptığı açıklamada, çeşitli tür ve formlarda yaptırımların ele alınacağını ancak bunların devreye girip girmeyeceğini diplomatik çabalardan çıkacak sonuçların belirleyeceğini söyledi. nbsp;


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise Rusya üzerinde, gerilimi düşürmeye başlaması amacıyla, mümkün olan en güçlü baskının uygulanacağını ancak niyetlerinin gerilimi yükseltmek olmadığını belirterek, "Tam tersine diyaloğa kapı açmak istiyoruz" dedi. Hollande, tüm Avrupa'nın tek sesle konuşmasının önemli olduğunun altını çizdi.


İngiltere Başbakanı David Cameron da "Rusya ile Ukrayna'nın karşılıklı konuşmalarını sağlamalı, Ukrayna halkına yardım edeceğimizi göstermeli ve Rusya'ya da olanların kabul edilemez olduğu ve daha fazla eylem olursa daha da kabul edilemez olacağı ve bunun daha fazla sonuçları olacağı mesajını göndermeliyiz" diye konuştu.


Zirve öncesinde Cameron, Merkel, Hollande, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve Polonya Başbakanı Donald Tusk, bir araya gelerek toplantıda takınacakları tavrı uyumlaştırmaya çalıştı.


Bir başka koordinasyon toplantısı da Polonya, Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti liderleri arasında yapıldı.


AB liderleri zirve öncesinde Ukrayna Başbakanı Arseny Yatsenyuk ile bir araya geldiler.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...