Aile hekimlerine 'nöbet' düzenlemesine tepki

Aile hekimlerine 'nöbet' düzenlemesine tepki

SAĞLIK Haberleri

Mesaiden sonra adli nöbet, defin nöbeti gibi ek işleri de yapmak zorunda kalan aile hekimlerinin tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya olduğu savunuldu.

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı (İZAHED) Muhterem Kolay, acil servisler ücretsiz olduğu için acil olmayan hastaların başvuruda bulunduğunu söyledi.

Kolay, yaptığı basın açıklamasında, ayda bin 200 kişiye poliklinik hizmeti veren bir aile hekiminin başka hiçbir iş yapmasa ve mola vermese bile bir kişiye en fazla 8 dakika ayırabildiğini söyledi.

Mesaiden sonra adli nöbet, defin nöbeti gibi ek işleri de yapmak zorunda kalan aile hekimlerinin tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya olduğunu savunan Muhterem Kolay, "Şimdi bir de acil servislerde nöbet eklenmeye çalışılmaktadır" dedi.

Acil servislerdeki yoğunluğu, acil durumu olmayan hastaların artırdığını dile getiren Muhterem Kolay, şöyle konuştu:

"Acil servislere acil olmayan hastaların başvurmasının en önemli nedeni ücretsiz olmasıdır. Acil olmayan hastalar için acil servis hizmetlerinin ücretli olması ve aile hekimliğinde de ücretin minimuma çekilmesi sorunu büyük oranda çözecektir. Vatandaşa boğaz ağrısının acil olmadığının anlatılması ve hangi durumlarda acile başvurması gerektiği kamu spotları ve üst düzey yetkililer tarafından duyurulduğunda sorunun bir kısmı daha çözülecektir. Acil nöbeti altında aile sağlık merkezlerinin normal mesai sonrasında da açık tutulması birçok sorunu beraberinde getirecektir."

Asıl önemli konunun gereksiz acil başvuruları azaltmak olduğunu kaydeden Kolay, "Aksi uygulamalar sistemde gelinen noktadan geri gidişlere sebep olacaktır. Zorunlu nöbet uygulaması zaten bunalmış olan aile hekimi ve ebe, hemşire arkadaşlarımızın sistemden ayrılma düşüncelerinin yoğunlaşmasına neden olacaktır. Birkaç yıl önce 'mutsuz ama umutluyuz' diyorduk ama biz artık mutsuz, umutsuz ve kaygılıyız" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...