Rusya'nın Kırım hamlesine Avrupa'dan ilk açıklama

/ Kaynak: AA
Rusya'nın Kırım hamlesine Avrupa'dan ilk açıklama

DÜNYA Haberleri  / AA

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) Uzmanı Dr. Stefan Meister, "Rusya'nın stratejik hedefi Ukrayna'nın NATO üyeliğini engellemek" dedi.

Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu'nun Rusya'ya bağlanma kararını değerlendiren ECFR Rusya Uzmanı Dr. Meister, Ukrayna'daki yönetimi Kırım konusunda provokasyonlara karşı dikkatli hareket etmesi gerektiğini söyledi.


Moskova yönetiminin Kırım üzerinden gerginlik çıkararak Ukrayna'daki yeni yönetimi zora sokmaya, AB ile yakınlaşmasını ve olası bir NATO üyeliğini engellemeye çalıştığını belirten Dr. Stefan Meister, şöyle devam etti:


"Rusya'nın amacının hemen bir işgal olduğunu sanmıyorum. Eğer bunu gerekli görselerdi yapabilirlerdi. Ancak bu onlar açısından da en iyi senaryo değil. Mart'ta yapılacak referandumu bekliyorlar. Rusya Kırım meselesini Ukrayna'daki yeni yönetime karşı kullanmak istiyor."


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kırım konusunda attığı adımların gerisinde "jeopolitik" hesapların olduğuna işaret eden Dr. Meister, şöyle konuştu:


"Rusya'nın stratejik hedefi Ukrayna'nın NATO üyeliğini engellemek. Rusya, Kiev'de artık kontrol edemediği Avrupa yanlısı bir iktidardan korkuyor. Ukrayna'da Avrupa yanlısı bir iktidarın, ülkeyi NATO üyeliğine taşıyabileceğinden endişe ediyor. Jeostratejik hesaplarla, geçmişte Gürcistan konusunda, Abhazya'da yaptığı gibi, ülkenin NATO'ya entegrasyonunu engellemeye çalışıyor. Gürcistan'ın toprak bütünlüğü tartışmalı hale gelince NATO üyeliği de engellenmiş oldu. NATO üyesi olmak isteyen ülke tartışmasız bir şekilde tüm toprakları üzerinde egemenliği sahip olmak zorunda."


Moskova'nın krizi çok daha fazla tırmandırmasını, geniş bir askeri harekatı gerektirecek adımlar atmasını şu an için beklemediğini dile getiren Dr. Meister, böyle bir askeri harekatı Rusya'nın ekonomik ve siyasi olarak kaldırabilmesinin çok zor olduğunu vurguladı.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...