"Silah baskısı altında karar alan Kırım yönetimi meşru değil"

/ Kaynak: AA
"Silah baskısı altında karar alan Kırım yönetimi meşru değil"

DÜNYA Haberleri  / AA

Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Turçinov, Kırım yönetiminin meşru olmadığını, kararları silah baskısı altında aldığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, Kırım Özerk Cumhuriyeti parlamentosunun Rusya'ya bağlanma kararının ardından Kırım yönetiminin meşru olmadığını ve kararları silah baskısı altında aldığını belirtti.


Aleksandr Turçinov, Kırım'daki son olaylarla ilgili olarak basına yaptığı açıklamada, Sergey Aksenov'un Kırım'ın gayri meşru başbakanı olduğunu söyledi. nbsp;


Turçinov, anayasaya göre Kırım Başbakanı'nın Ukrayna Devlet Başkanı tarafından önerilmesi gerektiğini, oysa kendisinin öyle bir önerisinin söz konusu olmadığını belirtti.


Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti parlamentosu, bugünkü toplantısında, bölgenin Rusya'ya bağlanması ve 16 Mart 2014'te referandum düzenlenmesi kararı almıştı.


Ukrayna milletvekili Yuriy Sirotyuk ise Kırım'ın Rusya'ya katılmasına ilişkin yapılması öngörülen referandumun meşru olmayacağını ve yapılmasının mümkün olmadığını kaydetti. nbsp;


Sirotyuk, ülke sınırlarının değişmesine ilişkin kararların sadece Ukrayna genelinde yapılacak referandumlarla kabul edilebileceğini belirtti. Sirotyuk, referanduma ilişkin kararların Merkez Seçim Komisyonu tarafından alınacağını kaydederek, Kırım'daki son olayları kendi askerlerinin Kırım'da konuşlandırılmasının yasallaştırılmasına ilişkin Rusya'nın bir oyunu olarak değerlendirdi.


Nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ını Rus ve Rusça konuşan nüfusun oluşturduğu Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde, parlamentonun ezici çoğunluğu bu kesimin temsilcilerinden oluşuyor. nbsp;


27 Şubat 2014'te parlamentonun Rus askeri olduğu daha sonra anlaşılan silahlı gruplarca ele geçirilmesinin ardından parlamentoda Kırım'ın geleceğine ilişkin görüşmeler yapılmaya başlamıştı. Oturumlarda, tek taraflı olarak, yeni parlamento başkanı ve başbakan da seçilmişti. Ancak Ukrayna yasalarına göre, söz konusu görevlere getirilecek isimlerin yanısıra referandum gibi pek çok karar için Kiev'deki merkezi hükümetin onayı gerekiyor. Bu nedenle Ukrayna'daki yönetim, Kırım parlamentosunun 27 Şubat'tan sonra aldığı kararların tek taraflı olduğunu vurguluyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...