İlker Başbuğ'a tahliye müjdesi

İlker Başbuğ'a tahliye müjdesi

GÜNDEM Haberleri

Anayasa Mahkemesi, oy birliği ile aldığı kararda 2 yıldır cezaevinde olan Başbuğ'un 'haklarının ihlal edildiği'ne hükmetti.

Ergenekon davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tahliye talebi, savcının olumlu yönde mütalaada bulunmasına rağmen İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından oybirliğiyle reddedilmişti. Başbuğ, bunun üzerine Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu. Başvuruyu dün karar bağlayan mahkeme oy birliğiyle, Başbuğ'un "kişi hak ve hürriyetlerinin ihlal edildiğine" hükmetti. Yüksek Mahkeme, bu kararına gerekçe olarak, Başbuğ'un "Özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının etkili bir şekilde incelenmeden reddedilmesi" ve "mahkûmiyete ilişkin gerekçeli kararın açıklanmamasından dolayı Yargıtay önüne götürülememiş olması"nı gösterdi. Mahkeme heyeti, Başbuğ'un tahliye talebi hakkında karar verilmesi amacıyla karar örneğini yerel mahkemeye gönderdi. Bu kararla, Başbuğ'un tahliyesinin yolu açıldı. nbsp;
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, verilen kararın, hukukun işlemesi açısından önemli olduğunu belirterek, "Karar, taşların yerine oturmasını sağlayacak" dedi. Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer de, tahliye dilekçesini İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu. Sezer, "Başbuğ'un Anayasa Mahkemesi'nin kararına tepkisi ne oldu?" sorusuna, "Dosyada bireysel başvuru ile ilgili aşamalardan ilk günden beri kendisinin haberi var. 'Önemli bir karar' şeklinde değerlendirdi. Sonucunu bekleyeceğiz" cevabını verdi. Başbuğ, 5 Ocak 2012'de tutuklanmış ve cezaevine konulmuştu. Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, davayla ilgili kararını 5 Ağustos 2013'de verdi ancak 7 ay geçmesine rağmen hâlâ gerekçeli kararının yazımını tamamlayarak dosyayı Yargıtay'a göndermedi. Geçen yıl gazetemize konuşan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, "orduya kumpas"a dikkat çekmiş ve, "Bakan çocuklarının evine para sayma makinesi getirenler, Ergenekon ve Balyoz'da da aynı taktiği kullandı" demişti.
Haber Merkezi ANKARA



EMSAL KARAR
Diğer sanıklar nbsp;için umut ışığı oldu
Anayasa Mahkemesi'nin Başbuğ hakkında verdiği karar, diğer Ergenekon sanıkları için de emsal teşkil edebilir. Hukukçular, "Ergenekon davasında Başbuğ ve diğer sanıklar hakkında alt mahkeme kararını verdi. Ancak aradan geçen süreye rağmen gerekçeli karar hâlâ yazılmadı. Sanıklar bu yüzden Yargıtay'a itiraz başvurusunda bulunamadı" dedi. Ergenekon davasında Başbuğ'un yanı sıra Tuncay Özkan, Muzaffer Tekin, Kemal Alemdaroğlu, Hurşit Tolon ve Sedat Peker gibi isimler bulunuyor. Zaten dün Tuncay Özkan ve Durmuş Ali Özoğlu tahliye talebinde bulundu.


BAŞBAKAN ERDOĞAN:


Hayırlı olmasını nbsp;temenni ediyorum
Anayasa Mahkemesi'nin Başbuğ ile ilgili kararını Malatya ziyareti sırasında değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şunları söyledi: "Hayırlı olsun dileklerimi özellikle ifade etmek isterim. Bu konuda geçmişte Sayın Başbuğ ile ilgili düşüncelerimi biliyorsunuz. Sürekli söylediğim şeydir. Tutuksuz yargılanması gerekirdi. Yerel mahkemenin vereceği karar bizim için önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanı'nın da özel yetkili mahkemelerle ilgili kanunu onaylanmış olması, bu sürece bir farklılık getirir mi, bilemiyorum. Ankara'ya gidince bilgileri alacağım."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...