Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kırım Parlamentosunda 78 el Rusya için kalktı

Kırım Parlamentosunda 78 el Rusya için kalktı

DÜNYA Haberleri

Kırım Parlamentosunun oturumuna katılan 81 parlamenterden 78'i, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması yönünde oy kullandı

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin parlamentosunda, bölgenin Rusya'ya bağlanması ve 16 Mart 2014'te referandum düzenlenmesi kararı alındı. Oturuma katılan 81 parlamenterden 78'i, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması yönünde oy kullandı. On gün sonra referandum düzenlenecek ve "Kırım Ukrayna'nın bir parçası olarak mı kalsın yoksa Rusya'ya mı bağlansın" sorusu yöneltilecek. Kırım yönetimi ayrıca, para birimi olarak "ruble"yi kabul ettiğini duyurdu. Kararın ardından Rusya Milli Güvenlik Konseyi, olağanüstü toplandı. Aynı saatlerde Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları da gelişmeleri değerlendirmek üzere bir araya geldi. Zirve öncesi Ukrayna'nın devrik cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'e yaptırım kararı çıktı. AB, Yanukoviç ve 17 yetkilinin malvarlığını dondurdu. Başta ABD Başkanı Barack Obama ile Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere birçok lider, referandum kararına tepki göstererek, bunun Ukrayna anayasasına ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti ve referandumu tanımayacaklarını açıkladı. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rifat Çubarov ise, Birleşmiş Milletler (BM) askerlerinin bir an önce bölgeye gelmesi gerektiğini belirterek, "Yarın kan döküldükten sonra gelmelerinin hiç bir önemi yok" dedi. nbsp;
Türk Dışişleri Bakanlığı da, referandum kararının ülkedeki krizin çözümüne katkı sağlamayacağını Kırım'daki farklı gruplar arasında ciddi kırılmalara yol açabilecek tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirterek, diyalog ve uzlaşı çağrısı yaptı.
Bu arada Ukrayna istihbaratı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir Rus komutan arasında geçtiği iddia edilen telefon konuşmasının kaydını yayınladı. Kayıtta Putin, Ukraynalı askerlerin provoke edilmesini istiyor. Komutandan "provoke ettik" cevabı alan Putin, "Niçin ateş açmıyorlar" diye soruyor. Komutan ise, "Bize sadece küfür ediyorlar" diye cevap veriyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...