Gezi tutsa bölünür müydük?

Gezi tutsa bölünür müydük?

GÜNDEM Haberleri

Uzmanlara göre Kürtler, Gezi olaylarını desteklemeyerek bu sorunun cevabını verdi.

Ukrayna'da sokak hareketiyle iktidar devrildi. Cumhurbaşkanı helikoptere binerek kaçtı. Ardından Kırım'ın Rusya'ya ilhak kararı verildi. Kiev'de uygulanan planın bir benzeri 8 ay önce Türkiye'de tezgâhlandı. Gezi olaylarıyla hükümet devrilmek istendi. Müteakiben 17 Aralık'ta yargı üzerinden bir darbe vurulmak istendi. Dış destekli kumpasa muhalefet de destek verdi. Anamuhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan'a Ukrayna liderini örnek gösterip "Helikoptere bin ve kaç" diyebildi! Pekiyi "Çözüm sürecini hedef aldığı konuşulan" Gezi olayları amacına ulaşsa, yani iktidar devrilse, benzer bir tehlike Türkiye için de söz konusu olur muydu? Çözüm için son umudunu Erdoğan'a bağlayan Kürt vatandaşlarımız, Öcalan, Kandil, Kuzey Irak ne tepki verirdi? Bu sorularımızı siyasiler, gazeteciler ve stratejistlere sorduk. İşte aldığımız cevaplar:

Analistler ne dedi?

Avni Özgürel (Gazeteci / YAZAR):
Meçhule sürüklenirdik büyük bir badire atlattık
Gezi Parkı olayları Ukrayna'daki gibi hükümeti devirmeye yönelikti. Başında ağaç eylemiydi devamında ise hedef saptı. Buna hükümet teslim olsaydı Türkiye'de askeri darbe olurdu. Gezi eylemi sırasında Kürtler Öcalan'ın mesajını çok iyi okudu. Kandil mesajı çok iyi algıladı. Eğer bu mesaj farklı algılansaydı bölünme riski ile karşı karşıya kalırdık. Kaos oluşurdu. Meçhule sürüklenirdik. Kürtler, Öcalan'ın mesajı ile eylemlere karışmadı, aksi olsaydı Kürtler ayaklanırdı. Çok büyük bir badire atlattık.



Mesut Ülker (Stratejist):

Kürtler eyleme katılmayıp nbsp;kendilerini kullandırmadı
Ukrayna'daki olayların paragmatikleri farklı. ABD ve Rusya'nın Ukrayna'dan beklentileri var. Türkiye'nin yapısı çok kuvvetli. Gezi'nin başarılı olma hedefi yoktu. İktidarı devirmek isteyen marjinal gruplar vardı. Türkiye bölünmezdi. Bir defa Gezi'de asker ve silah yoktu. Kürtler eyleme katılmadı. Çok stratejik düşündüler. Kendilerini kullandırmadılar. En kötü senaryoyu düşünelim. İktidar düşseydi, ölen sayısı 40 olsaydı bile Türkiye bölünmezdi. Çözüm süreci devam ederdi.



Oral Çalışlar (Gazeteci/ yazar):
Ukrayna'daki nbsp;oyunlar tutmaz
Gezi olayları ile Ukrayna arasında bir benzerlik yok. Türkiye'nin toplumsal yapısına baktığımız zaman bizde bu tür olaylar daha kolay çözülür. Kürtlerin bir iç kışkırtmaya katılmaları mümkün değil. Onlar 32 yıllık bir çatışma sonrası silah bıraktı. Türkiye Ukrayna olmaz. Ukrayna eski bir demir perde ülkesi. Kürtler çatışmadan elde edemediklerini kazanmaya yakın oldukları için bu eyleme katılmadı ve destek vermedi. Türkiye'de böyle bir oyun tutmaz. Ülke olarak tarzımız da buna uygun değil.


Altan Tan (BDP Milletvekili):


Kürtler ülkenin nbsp;sigortasıdır
Gezi olayları başarılı olsaydı çözüm sürecini etkilemezdi. Kürtler bir kaos ortamında Türkiye'yi bölmeye kalkmaz. Kürtler bu ülkenin sigortasıdır. O tür bir durumda ilk Kürtler savunmaya geçer. Başbakan Erdoğan istifa etse bile bu ülke bölünmez.




ERDAL SARIZEYBEK (EMEKLİ ALBAY):

Tarihimizde nbsp;bir örnek yok
nbsp;Türkiye'yi bölmek kolay değil. Bir Kürt-Türk savaşı tarihimizde yok. PKK, Türkiye'yi bir çatışma ortamına sokmak isterse buna önce Kürt halkı karşı çıkar ve izin vermez. Bu oyunlar tutmaz, Gezi başarılı olmazdı. Kürt halkının birlikte yaşama arzusu var. Kuzey Irak, Kandil ve Barzani Türkiye'ye tehdit olabilecek bir güç değil. Bunların arkasında İsrail olduğu için güçlü gibi görünüyorlar. Gezi ile hükümet devrilseydi seçime gidilirdi. Ülke yine bölünmezdi.






Oğuzhan nbsp;Müezzino/TÜRKİYE GAZETESİ
oguzhan.muezzino@tg.com.tr
@oguzhanmuezzino


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...