'AB'nin enerji güvenliği Türkiye'den geçiyor'

'AB'nin enerji güvenliği Türkiye'den geçiyor'

Ekonomi Haberleri

Konumu sayesinde Türkiye, doğunun yeraltı zenginliklerini Avrupa'ya taşımakta stratejik öneme sahip.

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN), "Hazar Forumu"nun dördüncüsünü Belçika'nın Brüksel kentinde düzenledi. Avrupa Parlamentosu'nda gerçekleştirilen forumda konuşan HASEN Genel Sekreteri Haldun Yavaş, Güney Gaz Koridoru'nun Avrupa Birliği ve Hazar Bölgesi arasındaki işbirliğini artıracağını ifade etti. Güney Gaz Koridoru'nun, yalnızca Hazar gazının değil aynı zamanda Doğu Akdeniz, Türkmen ve Kuzey Irak gazının iletilmesi için de başlıca güzergâh olma potansiyeline sahip olduğunu kaydeden Yavaş, stratejik konumuyla enerji merkezi olmayı hedefleyen Türkiye'nin ise Doğu'nun zengin enerji kaynaklarını Batı'ya sunmak için en uygun maliyetli yol olduğunu vurguladı. SOCAR Belçika Direktörü Vusal Mammadov ise forumda gerçekleştirdiği konuşmada nbsp;Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) teknik açıdan dünyanın en büyük ikinci projesi olduğunu söyledi. Azerbaycan "Şah Deniz" gazının ilk bölümünün 2018 senesinde Türkiye'ye, 2019'da ise Avrupa'ya ulaşacağını belirten Mammadov, Şah Deniz'in yeni iş fırsatlarının ve yatırımların kapısını açacağını ifade etti. TANAP projesinin ortaklarından BOTAŞ'ı temsilen foruma katılan BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Said Arınç ise konuşmasında Çin'den sonra en hızlı büyüyen ülkenin Türkiye olduğunu ve 72 ilde 87 milyon insanın gaza ulaşabildiğini söyledi. Türkiye'nin doğal gaz tüketiminin 2030 yılında 80 milyar metreküpe ulaşacağını söyleyen Arınç, BOTAŞ'ın kendileri için hayati bir konu olan Güney Gaz Koridoru'nda bir nakliyeci olacağını söyledi.

Karamsar nbsp;analizlerle nbsp;gerçek nbsp;değiştirilemez
Son 7-8 aylık dönemde gelişmekte olan ülkeler aleyhine yürütülen retorik bir yayın ve analiz furyası olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Bunu iyi okumak lazım. Geçmiş 10 yıla göre daha küçük bir performans ama gelişmiş ülkelere göre daha yüksek bir performans devam edecek bunu görmek lazım" dedi. Gelişmiş ülkelerin yapısal sorunlarla uğraştığını belirten Babacan, "Yaşlanan ve daralan bir nüfus söz konusu. Demografik dinamizmi gelişmiş ülkeler önemli ölçüde kaybetti. Önümüzdeki 10 yıl boyunca gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızı, geçmiş 10 yıla göre daha düşük olacak ancak bu oranlar bile gelişmiş ülkelerin çok çok üzerinde. Yanlış algı olmaması lazım" dedi.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...