Piyasalar için felaket senaryosu

Piyasalar için felaket senaryosu

Ekonomi Haberleri

Morgan Stanley, olası bir gelişen piyasa şokunun 1997 krizinden daha güçlü etkiler yaşatacağını söyledi.

ABD'li banka Morgan Stanley, gelişen piyasaların küresel ekonomi için oluşturduğu tehlikeye dikkat çekti. Bankaya bağlı analist ve stratejistler, hazırladıkları raporda, gelişen piyasaların 1990'larda olduğu gibi bir krize girmesi halinde ABD büyümesinin dört çeyrek boyunca ortalama yüzde 1,4 kayba uğrayacağını belirtti. Analistler, böyle bir durumda Euro Bölgesi ve Japonya'nın ise muhtemelen resesyona gireceğini öngördü.

GELSEN PİYASALARIN PAYI BÜYÜDÜ

Gelişmiş ekonomilerin krize karşı bu kadar kırılgan olmasının ardında ise gelişen ülkelerin küresel piyasada eskisine göre daha çok paya sahip olması yatıyor. Gelişen ekonomiler 1997-1998 krizinin patlak verdiği dönemde küresel ekonominin yüzde 37'sini oluştururken bu oran şu an yüzde 50 civarında seyrediyor. Raporda, "Gelişen piyasalarda bir şok meydana gelmesi halinde, gelişmiş ülkelerdeki etkisi 1990'ların sonuna göre daha güçlü ve daha uzun olacaktır" denildi.

FELAKET SENARYOSU

Morgan Stanley'in senaryosunda, gelişen piyasaların ithalatının iki çeyrek boyunca yüzde 15 düştüğü, emtia fiyatlarının düşmesiyle finansal durumun kötüleştiği ve petrol fiyatlarının 80 dolara gerilediği varsayılıyor. 1997-1998 KRİZİ 1997 yılında Tayland'ın esnek kura geçmesiyle para birimi baht büyük değer kaybına uğramış ve ülkeyi krize sokmuştu. Tayland'ın ardından Endonezya ve Güney Kore'ye sıçrayan kriz, Hong Kong, Malezya, Filipinler ve Vietnam'ı da etkisi altına almıştı. Asya'daki krizin bir yıl sonra Rusya'yı vurmasıyla Rusya, para birimi rubleyi devalüe etmiş ve borçlarını ödeyemeyerek temerrüde düşmüştü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...