Siyasilerin dinlemelere tepkisi sert oldu

/ Kaynak: AA
Siyasilerin dinlemelere tepkisi sert oldu

Politika Haberleri  / AA

TİB iki yılda 509 bin 516 kişinin dinlendiğinin belirlenmesine ilişkin değerlendirmede bulunmuştu. Siyasilerin dinlemelere tepkisi sert oldu.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Ankara'nın Güdül ilçesinde kaymakamlığı ziyaret ettikten sonra gazetecilere, TİB tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde, 2012 ve 2013'te toplam 509 bin 516 kişinin dinlendiğinin tespit edilmesiyle ilgili değerlendirmede bulundu.Sayının çok yüksek olduğunu belirten İşler, ilginç olanın, dinlemelerin tamamının hakim kararıyla yapılması olduğunu söyledi.İşler, "Gerçekten çok büyük bir tehdit. Milli güvenliği tehdit eden bir sorunla karşı karşıyayız. Hakikaten Türkiye böyle büyük bir çeteyle ve örgütle mücadele etmek durumunda. Bundan dolayı Milli Güvenlik Kurulu'nda almış olduğumuz karar ve yapılan açıklamada hakikaten ülkemizin milli güvenliğini bu yapının ciddi manada tehdit ettiğini göstermektedir" diye konuştu.Mahkeme kararıyla dinleme sayısının 509 bine ulaşmasının nasıl bir örgütlü yapıyla karşı karşıya bulunulduğunu göstermesi bakımından son derece manidar olduğunu bildiren İşler, "Bildiğiniz gibi biz son yaptığımız yasal düzenlemeyle artık 3 hakimin ortak karar alması şartını getirdik. Böylece keyfi dinlemeler de önlenmiş olacak" dedi.


İşler, açıklamalarında bu yapıyla mücadele edeceklerini defalarca ifade ettiklerini vurgulayarak, "İnşallah bu yapıyla mücadelemizi şu an güçlü bir şekilde sürdürüyoruz. 30 Marttan sonra da zaten daha güçlü bir şekilde bu mücadeleyi halkımızdan aldığımız destekle de inşallah devam ettireceğiz" değerlendirmesinde bulundu.


Çavuşoğlu: Bu yapı temizlenmeli


Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Muratpaşa Belediye Başkan adayı Cihat Bulut'un seçim bürosunu ziyaret etti.


Bakan Çavuşoğlu burada, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Her gün ortaya çıkan yeni belgelerin, devlet içindeki paralel yapılanmanın, yargı, polis, bilim yuvaları ve devlet kurumlarına tehlikeli biçimde yerleştiğinin göstergesi olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, şunları söyledi:


"Yargının içine giriyorlar, yargıyı başkalarına şantaj olarak kullanıyorlar, polisin içinde yapılanıyorlar. Bunu insanların, siyasetçilerin ve halkın üzerinde bir baskı olarak kullanmaya çalışıyorlar. TÜBİTAK'ın içine giriyorlar, buradaki bilimi ve tüm araştırmayı, teknolojiyi yine insanları dinlemekte, hatta devleti dinlemekte yine iş adamlarını dinleyerek, iş adamlarının üzerinde şantaj ve baskı unsuru olarak kullanıyorlar. TİB'in içine girmişler, aynı şekilde TİB'de insanların iletişim güvenliğini sağlamak iken görevi, bizzat kendileri herkesi dinlemişler. Dolayısıyla bu tehlikeli yapılanmanın vahametini bir kere daha ortaya koyuyor."


Devlet içindeki yapılanmanın temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, aksi takdirde kimsenin kendini güvende hissedemeyeceğini dile getirdi. Hiçbir iş adamı, yönetici, polis, yargı mensubu, siyasetçi ve vatandaşın bu şartlarda güvende olamayacağını ifade eden Çavuşoğlu, "Bu yapılanmanın Türkiye'nin kurumlarından temizlenmesi gerekiyor ki; ne kadar tehlikeli boyutta olduğunu hergün çıkan belgelerle görüyoruz. Dinlemişler, kaydetmişler, sonra da delilleri oradan almışlar, silmişler ve de öyle bırakmışlar, gitmişler. Maalesef Türkiye'nin içinde bulunduğu durum bu" diye konuştu.


Yılmaz: Vatandaşın vicdanına bırakıyorum


Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, iki yılda 509 bin 516 kişinin dinlendiğinin belirlenmesine ilişkin, "Bunu vatandaşın vicdanına bırakıyorum. Bu sayı, makul bir sayı değil. Bizde bir ölçü kaçmış" dedi.


Her adımda demokrasi çıtasını yükseltmek istediklerini vurgulayan Yılmaz, bu dinlemelerin birçoğunun istihbarat amaçlı, kimisinin de suç örgütü kapsamında yapıldığını söyledi.


Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırıldığını anımsatan Yılmaz, şöyle konuştu:


"Dinlemeler şöyle oluyor; sizin telefon numaranızı veriyorlar, bir terör örgütü üyesi olarak gösteriyorlar ve iki yıl dinliyorlar. Bir kimseyi üst üste iki yıl dinlerseniz, gece gündüz, önden arkadan bir şeyler keserken mutlaka bir suç bulursunuz. Dolayısıyla çıkan yasayla bu dinlemelere bir yasal süre getirildi. Ayrıca dinlemek istediğin kişinin o telefonla bir kaydının, bir bağlantısının yani hukuki bağının mutlaka gösterilmesi gerekir. Bu, hukuk düzeninin geçmişteki eksikliklerinden kaynaklandı. İnşallah bu süreç içinde eksikliklerimizi gidereceğiz, tam demokratik ve ileri bir Türkiye'ye ulaşacağız."


Müezzinoğlu: "Toplum bu tuzaklara kendelerini düşürecek"


Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Biz iş peşindeyiz, hizmet peşindeyiz. Birileri de dinleme ve tuzak peşinde ama o tuzakların da dinlemelerin de herhangi bir şeyi olmayacak. Toplum onların bu tuzaklarına kendilerini düşürecek" dedi.


Çelik: Hukuk önünde hesap vermeliler


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de son günlerdeki gelişmelerin, devletin içerisinde farklı bir yapılanmanın olduğunun açık bir göstergesi olduğunu belirtti. nbsp;


Demokrasilerde ülkeyi kimin yöneteceğinin millet tarafından belirlendiğini aktaran Çelik, şöyle konuştu:


nbsp;"Bu dinlemeleri yapanların hukuk önünde mutlaka hesap vermeleri gerekiyor. Halk; idarecilerini, yöneticilerini, ülkeyi idare edecek olan partileri ve siyasi görüşleri iktidara getiriyor. Tüm bu çalışmalar 'onlar idare etsinler' diye yapılıyor. Şuanda da bir seçim atmosferindeyiz. Eğer seçimi gereksiz kılacaksa, demokrasiyi anlamsız kılacaksa, milleti anlamsız kılacak bir yapılanmalar varsa bu, sistemi de tartışır hale getirir ki demokrasilerde bunlara müsamaha göstermek söz konusu olamaz. Hukuk önünde herkes hesap vermelidir."


Şentop: Bu kadarını tahmin etmiyordum


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop ise AA muhabirine yaptığı değerlendirmede dinlenen kişi sayısını "muazzam" olarak nitelendirdi. Şentop, bu sayıya çok şaşırdığını, bu kadar fazla olabileceğini tahmin etmediğini kaydetti.


Şentop, çıkardıkları yeni kanunla, dinlemeleri biraz daha zorlaştırdıklarını anımsatarak, kanunda dinleme yoluyla suçlu takibinin olmadığını ifade etti. Şentop, başka deliller yoksa, elde edilemiyorsa o zaman dinleme yoluna gidildiğini ancak bunun da istisna olduğunu belirtti. nbsp;


Polis ve savcıya, teknik takip ve dinlemenin daha kolay geldiğini ifade eden Şentop, "Bir sene içinde kimi dinlersen bir şey çıkar, bir söz, bir laf... Başka deliller üzerinden de suç ve suçlu takibi yapılması lazım. Dinleme istisnai bir yol. Ama polisin de savcıların da kolayına geliyor, hazır oturup, masa başında. Bir sene dinlersin, bir sene içinde bir şey çıkarsa çıkar. Buradaki, kanunla verilen yetkinin suistimali, kötüye kullanılması" diye konuştu.


Şentop, hukuki olarak dinlemelerde sadece suç konusuyla ilgili dinlenen konuların dosyaya konulabileceğini, bunun dışındakilerin çıkarılması gerektiğini vurguladı.


Mahkeme kararıyla dinleme yapılmasının, ortaya çıkan malzemeyi hukuki, legal hale getirmeyeceğini ifade eden Şentop, soruşturmanın gizliliğine işaret etti. Şentop, mahkeme kararıyla dinlenilse bile soruşturma gizli olduğu için açıklanmasının legal olmadığını belirtti. nbsp;


Aksünger: Gerçekse rezalet
Eski TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, 510 bin kişinin dinlenmesine ilişkin, "Bu gerçekse rezalet. Ama TİB'in böyle bir imkanı, donanımı var" şeklinde konuştu.

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...