Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kadın cinayetlerinden çarpıcı rakamlar

Kadın cinayetlerinden çarpıcı rakamlar

GÜNDEM Haberleri

İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma Merkezi, 2013'te öldürülen kadınların yüzde 32'sinin boşanmak istedikleri için öldürüldüğünü açıkladı.

İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği basın açıklamasında toplumda kadın haritasını, kadına şiddet ve doğurduğu sonuçları değerlendirdi. Kadına yönelik şiddetin hukuksal mücadelelerine ilişkin barolarla görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Avukat Ayşegül Altınbaş, şiddetin temelinde ataerkil toplum düzeninin etken olduğuna dikkat çekti. Avukat Altınbaş, 2013 yılında öldürülen kadınların yüzde 32'sinin boşanmak istedikleri için için öldürüldüğünü belirterek "Tamamına yakını babalarının, kardeşlerinin, eşlerinin, eski eşlerinin ya da sevgililerinin ellerinde can verdi. Sebep ise bu erkeklerin otoriterlerine koşulsuz itaat etmemeleriydi" dedi.


11 BİN KADIN KORUMA ALTINA ALINDI


Avukat Altınbaş, şiddete uğrayan kadınların Türkiye genelinde resmi rakamlarla mevcut olmadığını, örneğin çoğu Doğu Anadolu bölgesindeki illerde hiç vakaya rastlanılmadığını akıl dışı olarak yorumladı.


İzmir'de, 2013 yılında koruma altında bulunan kadın sayısının 9 bin iken 2013 yılında bu sayının 20 bine yükseldiğini açıklayan Altınbaş, şöyle konuştu: "2013 yılında 20 bin kadın koruma altında. Bunların hemen hemen tamanına hukuksal hizmeti biz verdik. Türkiye'de kadına şiddet oranı nüfus orantısına göre de farklı sonuçlar ortaya çıkarıyor. Örneğin İzmir'de şiddet hiç az bir oranda değil. Diğer barolarla da görüş halindeyiz. Ama istatistikler farklı. Örneğin Zonguldak'ta 2012 yılında hiç vaka yoktu. Şırnak keza sıfırdı. Yalova'da bir kişi koruma altına alınmıştı. Şimdi bu rakamlarla İzmir o dönemde 9 bin civarındaydı. Karşılaştırdığınızda tabi enteresan bir durum ortaya çıkıyor. Bazı yerlerde hiç vaka görülmüyor. Bunlar akılcı değil. Adalete erişim bu noktada önemlidir. İzmir'de şiddet oranı az demiyoruz asla az değil. Kadın cinayetlerinde de ciddi bir oranı var. Şiddet oranı da İzmir'de yüksek."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...