Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ergenekon ve Zirve tahliyeleri nasıl değerlendirilmeli?

Ergenekon ve Zirve tahliyeleri nasıl değerlendirilmeli?

GÜNDEM Haberleri

Ergenekon gibi davalarda ardı ardına tahliye karaları çıkması kamuoyunda söz konusu davaların boşa çıktığı, herkesin tahliye edileceği algısı oluşturdu

Ergenekon ve Zirve Yayınevi gibi davalarda ardı ardına tahliye karaları çıkması kamuoyunda söz konusu davaların boşa çıktığı, herkesin tahliye edileceği algısı oluşturdu. İki farklı tahliye talebi yanlış yorumlandı. Peki bu tahliyeleri nasıl okumak gerekiyor?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dün onayladığı özel yetkili mahkemelerle ilgili kararı onaylamasının ardından kamuoyunda uzun süre konuşulan bazı davalarda da tahliyeler yaşandı. Peki bu tahliyeler ne anlama geliyor? Söz konusu davalardan mahkumiyet alan herkesin serbest kalacağı anlamı mı taşıyor?

Görüşlerine başvurduğumuz Prof. Dr. Ersan Şen, bunun bir herkesin salıverilmesi gibi bir durum olmadığına dikkat çekti. Peki bu tahliyelerin anlamı neydi?

İşte Şen'in bu konuda yaptığı önemli açıklamalar:

"İKİ TAHLİYE KARARLARI BİRBİRİYLE KARIŞTIRILIYOR"

Terörle mücadele kanununda tutukluluk şartı ile ilgili üst sınır 10 yıl iken dün Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanan kanun ile bu sınır 5 yıla çekildi. Kanunun resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından 5 yıllık tutukluluk süresini tamamlayanlar yeni kanun gereği tahliye edildi.

Hrant Dink Davası ve Zirve Yayınevi gibi davalarda 5 yılını tamamlayan mahkumlar da 6526 sayılı bu kanun gereği tahliye oldu.

İLKER BAŞBUĞ'UN DURUMU NİYE FARKLI?

Eski Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ gibi Ergenekon davasından mahkumiyet alanlar için ise durum biraz daha farklı... Ergenekon davasında karar kesinleştiği için mahkumiyet alanların tahliye olamayacakları ifade ediliyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin dün oybirliği ile verdiği kararla yerel mahkemenin mahkumiyetlerle ilgili 15 gün içinde yazması gereken gerekçeli kararın 6 ayı aşkın süredir açıklamamış olması söz konusu isimlere tahliye edilme ihtimalini doğurdu.

Eğer, yerel mahkeme Başbuğ için tahliye kararı verirse diğer hükümlüler için emsal teşkil edecek ve onlar da tahliye olacak.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN VERDİĞİ KARAR NE DİYORDU?

Anaasa Mahkemesi (AYM) Ergenekon sanığı CHP''li Mustafa Balbay, KCK davalarında tutuklu yargılanan 4 BDP'li ve 1 bağımsız vekilden sonra Ergenekon davasından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un bireysel başvurusunu da dün kabul etmiş ve çok önemli bir 'ihlal' kararı vermişti.

AYM ihlal kararını, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin defalarca yapılan tahliye taleplerini "Etkili bir şekilde incelemeden reddetmesi" ve CMK 232. maddesine göre 15 gün içinde yazılması gereken gerekçeli kararın 6 ayı aşkın süredir açıklanmayarak "Davanın Yargıtay'a temyize götürülememesine" dayandırmıştı.

AYM, Anayasa'nın 19/8. maddesine göre, gerekçeli kararın yazılmaması sonucu 'yetkili bir yargı merciine başvurma hakkının çiğnendiğini' ve Başbuğ'un, 'hürriyeti ve güvenliğine ilişkin haklarının ihlal edildiğine' hükmetmişti.

ERGENEKON'DAN MAHKUMİYET ALANLAR İÇİN ÖRNEK OLABİLİR

Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, AYM kararının diğer Ergenekon sanıkları için de örnek olduğunu ve tahliye yolunu açtığını savunmuştu. Sezer, "AYM'nin bu kararı aynı davada mağdur edilen onlarca masum insan için de uygulanması gereken bir karardır. Bu sanıklara da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak tahliye istemeleri yolu açılmıştır" demişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, diğer Ergenekon sanıklarına da AYM'yi adres gösterirse, tek tek bireysel başvuru yoluyla tahliye isteme imkanı olacak.

BAŞBUĞ NE TALEP ETMİŞTİ?

Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, müvekkilinin 'görevsiz' mahkemede yargılanması ve 2 yıldır devam eden tutukluluğuna ilişkin itirazlarının incelenmeksizin reddedilmesi nedeniyle AYM'ye bireysel başvuru yapmıştı. Başvuruda, Başbuğ'un, "Kişi hürriyet ve özgürlüğünün ihlal edildiği" savunulmuş, tazminat talep edilmemişti. Başbuğ'un görevsiz mahkemede yargılandığının tespiti ve Yüce Divan'da yargılanmasına karar verilmesi de istenmişti.

HABER7

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...