Paralelin koca kulağı; 2 yılda 500 bin kişiyi dinlemişler

Paralelin koca kulağı; 2 yılda 500 bin kişiyi dinlemişler

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Erdoğan, 'ortalığa çok pislik dökülecek' demişti. İlk skandal Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda patladı.

Devlet içindeki paralel devletin, "Selam Terör Örgütü" soruşturması kisvesi altında Başbakan Erdoğan, yakın çevresi, siyasetçi, gazeteci, yazar, STK temsilcileri ve işadamlarının da aralarında bulunduğu 7 binden fazla kişiyi 3 yıl boyunca dinlediği belirlenmişti. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) yürütülen soruşturma çerçevesinde dinleme skandalının daha büyüğüne ulaşıldı. Anadolu Ajansı'nın ulaştığı bazı verilere göre; 2012'de 257 bin 454; 2013'te 252 bin 062 kişi olmak üzere toplam 509 bin 516 kişi dinlendi. Hazırlanan raporda, 2012 yılı öncesine ait dinlemeyle ilgili veriler ve dinlemeyi yapan kişilerin dijital kayıtlarının TİB arşivinden silindiği de ortaya çıktı. Bu nbsp;aslında çok daha fazla kişinin dinlenmiş olabileceğini gösterdi. nbsp;
MAHKEME KARARI OLMAYAN DA VAR
Dinlemeler için 102 bin 646'sı 2012 yılında, 115 bin 217'si de 2013 yılında olmak üzere toplam 217 bin 863 mahkeme kararı çıkartıldığı tespit edildi. İki yıl içinde 509 bin 516 kişiye 1 milyon 190 bin dinleme işlemi yapıldı. Raporda dikkat çeken ayrıntılar şöyle: "Bazı kişilerin farklı dönemlerde birden fazla dinlenmesi sonucu işlem sayısı fazla olabilir. Dinlemelerin tümünün mahkeme kararıyla yapılıp yapılmadığını tespite yarayan dijital kayıtlar silindiği için tam tespit yapılamadı." nbsp;
Yasa dışı ve kayıt altına alınmayan dinlemelerin tespiti amacıyla bir süredir Başbakanlık Teftiş Kurulu, soruşturma yürütüyor. TİB Başkanlığı da, konuyla ilgili idari soruşturma açtı. Her iki soruşturmanın bitmesinin ardından adli süreç başlatılacak. Skandala tepki gösteren Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "Milli Güvenliği tehdit eden bir problemle, büyük bir çeteyle karşı karşıyayız" dedi.
Eski TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu üyesi ve CHP İzmir milletvekili Erdal Aksünger ise şunları kaydetti: "Komisyonun çalışmaları sırasında TİB ve benzeri kurumlara gittik. Bize bilerek hiçbir yeri göstermediler. Taleplerimizin hiçbirine cevap vermediler. Bir yılda 250 bin kişiyle ilgili dinleme talebi mi olurmuş? Rezalet."

Siyasiler ne dedi? nbsp;

Nihat Zeybekçi:
Hakikaten 509 bin kişinin dinlenmesinin altında hiçbir hukuki zemin olamaz. Başbakanının, bakanının , milletvekilinin dinlenmesi, ajanlık ve vatana ihanet suçlamalarıyla değerlendirilmeli.

İsmet Yılmaz:
Bunu vatandaşın vicdanına bırakıyorum. Bu sayı, makul bir sayı değil. Bizde bir ölçü kaçmış. Bir kimseyi üst üste iki yıl dinlerseniz, gece gündüz, önden arkadan bir şeyler keserken mutlaka bir suç bulursunuz.

Mustafa Şentop:
Dinlenen kişi sayısı çok muazzam, bu kadar tahmin etmiyordum, şaşırdım. Teknik takip ve dinleme, polis ve savcının daha kolayına geliyor. Buradaki, kanunla verilen yetkinin suistimali...

Beşir Atalay: nbsp;
Bunların hepsi açığa çıkacak, sorumlular hesabını verecek. Doğrusu TİB'in açıkladığı bu sayı benim için hiç sürpriz olmadı. Yani bunun ötesine de gidebilir bu sayılar. Çünkü bazı bilgilerim var o konuda...


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...