Obama, Merkel ile Ukrayna'yı konuştu

/ Kaynak: AA
Obama, Merkel ile Ukrayna'yı konuştu

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüştü.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Başkan Obama, Ukrayna'daki son gelişmeleri ve bu bağlamda Rusya'ya karşı takınılacak tavrı belirlemek için yapılan 6 Mart tarihli olağanüstü nitelikli AB zirvesinin sonuçlarından ve ABD ile AB'nin, Ukrayna konusunda birliktelik sergilemesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Liderler, Rusya'nın askeri birliklerini geri çekmesi, uluslararası gözlemcilerin ve insan hakları izleyicilerinin Kırım'a yerleştirilmesiyle mayıstaki özgür ve adil başkanlık seçimlerinin desteklenmesi konularında mutabık kaldı. Liderler, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü yeniden tesis edecek ve şiddeti azaltacak, Ukrayna ile Rusya arasında doğrudan diyaloğa neden olacak bir temas grubunun oluşturulmasının Rusya tarafından süratle kabul edilmesi gerektiğini ele aldı."
Açıklamada ayrıca Obama ve Merkel'in, Rusya'nın, Ukrayna'daki askeri müdahalesinin uluslararası hukukun net ihlali olduğuna yönelik ciddi endişelerini tekrarladıkları kaydedildi. nbsp;
Kerry, Lavrov ve Yatsenyuk ile görüştü
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile telefon görüşmesi yaptı.
ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, Kerry'nin, Başkan Barack Obama'nın dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği görüşmenin devamı niteliğinde, bugün Rus muadili Lavrov ile bir görüşme yaptığını söyledi.

Görüşmede Kerry, Ukrayna'daki sıkıntıların, Ukrayna ve Rusya halkının yanı sıra uluslararası toplumun çıkarlarını ele alacak şekilde, diplomatik yolla çözümünde yapıcı bir yol bulmanın önemini vurguladı. Kerry ve Lavrov, bu yolda ilerleme sağlamaya yönelik gelecek günlerde istişareyi sürdürmede mutabık kaldı.

Yetkili, Kerry'nin bugün ayrıca Lavrov ile gerçekleştirdiği görüşme hakkında bilgi aktarmak için Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk ile de konuştuğunu kaydetti. Kerry, Yatsenyuk'a ABD'nin ve uluslararası toplumun, Ukrayna hükümetini ve halkını nasıl destekleyebileceğini sürdürmesi noktasında yakın koordinasyon halinde kalmalarını iletti.

Çin, Rusya'ya yönelik yaptırımlara karşı

Çin, Ukrayna krizi nedeniyle bölgede süren gerginlik ve Rusya'ya yönelik gündeme gelen yaptırımlara karşı olduğunu açıkladı. nbsp;

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çin Gang, Pekin yönetiminin, her zaman yaptırımların sık kullanımı ve uluslararası ilişkilerde sıkça tehdit unsuru olmasına karşı olduklarını dile getirdi. nbsp;

Çin'in ilgili tarafların gerilimi artıracak davranışlardan kaçınmasını ümit ettiğini belirten Gang, krizden çıkışın tek yolunun siyasi çözüm olduğunu kaydetti. nbsp;

Gang Çin, ayrıca Kırım'da devam eden krizli ilgili de siyasi çözüm çağrısı yaptı.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...