Kalp hastalıklarına kök?hücre çözümü

Kalp hastalıklarına kök?hücre çözümü

SAĞLIK Haberleri

Yeni doğan bebeklerin göbek kordonu; dünyadaki önde gelen ölüm sebepleri arasında birinci sırada yer alan kalp hastalıklarına çare olacak.

Yeni doğan bebeğin göbek kordonu bağ dokusundan elde edilen kök hücrelerin, kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılabilmesi ile ilgili çalışmalarda önemli bir aşama kaydedildiği bildirildi. Hasarlı bir dokuya verildiğinde farklılaşarak, verildiği organda onarım işini üstlenen ve "mezenkimal nbsp;kök hücre" olarak adlandırılan hücrelerle ilgili en başarılı adımların kalple ilgili olarak atıldığını söyleyen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alp Can, "Bu hücreler kalp krizi sonrasında kalbin ölmüş olan bölümüne verildiğinde o bölgenin kanlandığı ve krizle oluşan kalp hasarının iyileştiği ortaya kondu" dedi.
4. Ulusal Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Kongresi'nde görüştüğümüz Prof. Dr. Can, "Kemik iliğinden, yağ dokusundan veya başka dokulardan elde ettiğimiz mezenkimal kök hücreleri göbek kordonundan da alabiliyoruz. İlk olarak 2007 yılında kordonun bağ dokusundan aldığımız hücrelerin kalp hücresine dönüşme potansiyeli olduğunu gördük. O tarihten sonra yaptığımız çalışmalarla hastalar üzerinde uygulama aşamasına yaklaştık. Bu konuda TÜBİTAK'a bir araştırma projesi verdik. Hayvan modelleri üzerinde bunu denedikten sonra yasal izinlerini alıp kliniğe taşımak istiyoruz" dedi.


KAYNAK?BAĞ DOKUSU
Omurilikte, kanda ve yenidoğan bebeklerin kordon kanında bulunan kök hücreler, son yıllarda tıpta çığır açan birçok tedavinin öncüsü oldu. Kordon kanının yanısıra bebek doğduktan sonra çöpe giden göbek kordonun bağ dokusundan elde edilen kök hücreler de, kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılabilecek.


Hangi hastalıklarda kullanılacak?
Prof. Dr. Alp Can: "Bu hücrelerin, kalp, karaciğer, kıkırdak dokuya dönüşmesi imkanı olduğu için, göbek kordonu bağ dokusundan elde edilen kök hücrelerin kalp krizi sonrası çıkan kalp yetmezliği, romatoid artrit dediğimiz romatizma, Biliyer Siroz dediğimiz bir siroz çeşidi ve nbsp;sistemik lupus adı verilen bağışıklık sistemi hastalığında kullanılabileceği ortaya çıkarıldı."

Kanserin kök hücresine aşı
Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, kanser tedavisi ile ilgili olarak kanserin kök hücresine etki edecek aşı çalışmalarının da sürdürüldüğünü söyledi. Doğal nbsp;süreç içerisinde bağışıklık sisteminin kanser hücrelerinin bir kısmını yok ettiğini; bir kısım kanser hücresinin de her türlü saldırıya karşı güçlenerek, yaşamaya devam ettiğini belirten Prof. Dr. İlhan, "Eğer biz bir tümör tipinde bu kanser dokusunun nüvesinde yer alan ve çoğalan bu hücreyi bulup onun ürettiği proteinlere karşı bir aşı yapabilirsek kanseri kökünden çözebiliriz" dedi.


Ziyneti Kocabıyık/TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...