Çocukta sivri göze dikkat edilmeli

Çocukta sivri göze dikkat edilmeli

SAĞLIK Haberleri

Astigmat ile başlayan keratokonus, erken teşhis edilmediğinde sadece kornea nakli ile tedavi edilebilen ciddi hasarlara sebep oluyor.

Kornea naklinin en çok yapıldığı hastalıklar arasında yer alan ve korneanın öne doğru sivrileşip incelmesi olan keratokonusun göz tembelliği ile karıştırılmaması gerektiği bildirildi. Erken dönemde rutin muayene ile teşhis edilemeyen keratokonus hastalığının sık sık göz tembelliği ile karıştırıldığı konusunda uyarıda bulunan Dünyagöz Hastanesi'nden Dr. Efekan Coşkunseven, bu hastalığa özellikle çocuklarda dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Hastalığın en sık Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz sahillerinde görüldüğünü söyleyen Dr. Coşkunseven, "11- 12 yaş civarında olup bir gözünde astigmat bulunan ve görmesi artırılamayan çocuklara çoğu kez göz tembelliği teşhisi konuluyor. Ancak bu hastaların çoğunun sonradan keratokonus olduğu ortaya çıkıyor. Hastalık erken dönemde rutin muayeneyle teşhis edilemediği için teşhiste özel topografik cihazlar gerekiyor. Hastanın korneasının çıplak gözle fark edilecek kadar sivri olması, ancak kornea nakline gerek duyulan ilerlemiş dönemde oluyor. Teşhis için özel tetkik gerekmesi nedeniyle çok sayıda hasta hastalığının farkında olmadan yaşıyor" diye konuştu. Keratokonus hastalarında görme oranının gözlükle dahi artırılamadığını, bu nedenle keratokonus hastalarında kontakt lensin iyi görme için ilk tercih olduğunu dile getiren Dr. Çoşkunseven, "Şimdiye kadar kullanılan sert kontakt lensler dışında, kullanımı kolay hibrit yapıdaki lenslerle de hastaların % 90'ının görme kalitelerini artırmaları mümkün olabiliyor. Çeşitli nedenlerle kontakt lens kullanamayan hastalarda görmeyi artırmak için cerrahi uygulama gerekebiliyor" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...