650 bin tüketici parasının peşine düştü

650 bin tüketici parasının peşine düştü

Ekonomi Haberleri

Bankaların vatandaştan haksız tahsil ettiği paralar iade ediliyor. Türkiye'deki 976 hakem heyeti, 2013'te 650 bin tüketici şikayetini karara bağladı.

İrili ufaklı birçok bankanın 'dosya masrafı, dekont ücreti, yeniden yapılandırma' gibi isimler altında son zamanlarda tüketicilerden tahsil ettikleri haksız paralar, hakem heyetleri ve mahkeme kararı ile iade ediliyor. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Sıtkı Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın henüz kesinleşmemiş verilerine göre; ülke genelinde hizmet veren 976 hakem heyetinin 2013 yılı içerisinde 650 binin üzerindeki tüketici şikayetini karara bağladığını söyledi.

İtiraz eden kazanıyor

TÜDEF Başkanı Sıtkı Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında 2012 yılında 976 hakem heyetinde 443 bin tüketici şikayetinin karara bağlandığını, bu şikayetlerin 265 bininin bankalarla ilgili olduğunu kaydetti. 2013 yılında ise henüz netleşmemiş Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre; hakem heyetlerinde 650 binin üzerindeki başvurunun karara bağlandığını anlatan Yılmaz, "Bu kararlardan 485 bin 693 adedi bankalarla ilgili şikayetlerden oluşmaktadır. Hakem heyetlerine müracaatlar, yüzde 90 oranında tüketici lehine sonuçlanmaktadır." dedi.

Hesap işletim ücreti

Sıtkı Yılmaz, özel bir bankanın Hafize Yılmaz isimli tüketicinin hakem Nilüfer Hakem Heyeti kararı ile iptal ettirdiği hayat sigortasını, hesabından tahsil ettiğini söyledi. Yılmaz ilginç olayı anlatırken, "Karara rağmen bankadan parasını alamayan tüketici, Bursa 11. İcra Müdürlüğü'ne başvurdu. İcra müdürlüğü, 243 TL parayı tüketicinin bankadaki hesabına yatırmış. Tüketici, bankadaki hesabından 20 Ocak 2014'te 15,35 TL hayat sigortası, 58 TL de hesap işletim ücreti kesmiş."

Tüketiciye yapılan hayat sigortasının hukuken iptal edildiğine dikkat çeken Yılmaz, "Bankanın hesap işletim ücretini hak edecek bir hizmeti de söz konusu değildir. Bankanın ödeme planı, faiz ve fonları sözleşme ile belirlenmiş bir kredinin aylık taksit ödemelerine karşılık tüketiciden hesap işletim ücreti alması hukuka aykırıdır. Hakim gücünü kötüye kullanmaktır. Basiretli tacir anlayışından uzaklaşmaktadır." diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...