"Prim borçluları hastaneye gidemiyor" haberine yalanlama

/ Kaynak: AA
"Prim borçluları hastaneye gidemiyor" haberine yalanlama

Ekonomi Haberleri  / AA

SGK Başkan Yardımcısı Kuruca, "4 milyon prim borçlusu hastaneye gidemiyor" haberinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, "4 milyon prim borçlusu hastaneye gidemiyor" iddiasına ilişkin, "Konu olduğundan farklı aksettirilmiş. Gerçekten sorun gibi görülen yaklaşık 3 buçuk milyon civarında tahmin ettiğimiz vatandaşımız gelir testine girmemiş veya gelir testine girip prim ödememiştir" dedi.

Kuruca, nbsp; bugün bir gazetede yer alan "4 milyon prim borçlusu hastaneye gidemiyor" haberinin gerçeği yansıtmadığını ve bu durumun "fiyasko" olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu ifade etti.

Mustafa Kuruca, 1 Ocak 2012'den itibaren gelir testine giren ve yaklaşık 8 milyon vatandaşın gelirinin asgari ücretten az olduğu için sağlık giderlerinin Hazine tarafından karşılandığını belirtti.

Bu nedenle ilgili konuda herhangi bir sorun olmadığına dikkati çeken Kuruca, sorun gibi görülen kısmın G1, G2 ve G3 denilen ve gelirlerinin asgari ücretin katlarına göre değişen oranlarda prim ödemeleri gerektiği konusunda olduğunu söyledi.

Kuruca, gelir testine girip primini ödemeyenler olduğu gibi hiç gelir testine girmeyenlerin de bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bunların içerisinde yurt dışında yaşayıp, ikametini Türkiye'den almayanlar var. Eğitime gidip Türkiye'de ikametini almadıkları ve prim testine girmemiş göründükleri için de borçlu görünüyorlar. Ayrıca bir kısmı da gelir testine girdikten sonra aslında belki de geliri düşük olduğu için 8 milyonun içine girecek, yani prim ödemek zorunda olmayacak ve sağlık giderlerini devlet karşılayacak, bu kişiler hastalandıkça. Hastalanmadığı sürece de kaymakamlıklardaki vakıflara gidip, gelir testi yaptırmıyorlar. Dolayısıyla hastaneye işi düşünce teste gidiyorlar. Bakıyoruz ki gelirleri yeterli değil, bunların da sağlık giderleri Hazine tarafından SGK, sağlık giderlerini karşılıyor. Konu olduğundan farklı aksettirilmiş. Gerçekten sorun gibi görülen yaklaşık 3 buçuk milyon civarında tahmin ettiğimiz vatandaşımız gelir testine girmemiş veya gelir testine girip prim ödememiştir. Hastaneye gidip, 'prim borcum var' dediklerinde onların taksitlendirme hakları var. İlk taksiti ödemeye başladıklarında da sağlık yardımı almaya başlıyorlar. Bu açıdan herhangi bir sorun söz konusu değil."

En yüksek prim borcu olan kişinin bunu 36 aya bölme şansı olduğunu vurgulayan Kuruca, ilk taksit ödenince sağlık yardımının başladığını dile getirdi.

-"60 günden fazla Bağ-Kur prim borcu olanlar, sağlık yardımı alamaz"

Kuruca, Bağ-Kur prim borcu bulunan çiftçi ve esnaflarla ilgili çok eskiden itibaren prim borcu olanların zaten sağlık yardımı alamadığına da değindi.

2008 yılında 5510 sayılı yasa ile bu kişilere '60 günden fazla Bağ-Kur prim borcu olanlar, sağlık yardımı alamaz' diye bir kural getirildiğini anımsatan Kuruca, şunları kaydetti:

"Ama bu yeni bir durum değil en azından 5510 sayılı yasa ile 60 günden az Bağ-Kur prim borcu olanlara sağlık yardımını vermeye başladı. Daha sonra biz SGK olarak bir şey daha yaptık. Bağ-Kur'a 60 günden fazla prim borcu olan bunu ödemeyen esnaf vatandaşımız sağlık yardımı alamıyor ama bu kişilerin eş ve çocuklarını sağlık yardımından faydalandırıyoruz. Şöyle ki kaymakamlığa gelir testine giriyorlar. Gelirleri düşük çıktığı için de Hazine tarafından sağlık giderleri karşılanıyor. Dolayısıyla bir mağduriyet oluşmamış oluyor."

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...