Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Suriye'de son 3 yılda 13 bin kadın hayatını kaybetti

/ Kaynak: AA
Suriye'de son 3 yılda 13 bin kadın hayatını kaybetti

DÜNYA Haberleri  / AA

Suriye İnsan Hakları Örgütü, Suriye'de devrim sürecinde 12 bin 813 kadının hayatını kaybettiğini açıkladı.

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle "Suriyeli kadınlar, gerçekler ve acılar" başlığı altında bir rapor yayımladı. Rapora göre, Suriye'de 3 yılda, 483'ü keskin nişancıların ateşiyle olmak üzere, 12 bin 813 kadın hayatını kaybetti. Kadınların büyük çoğunluğunun rejime bağlı güçlerin saldırılarında hayatını kaybettiği bildirildi.

Suriyeli 31 kadının, hükümete bağlı gözaltı merkezlerinde işkence nedeniyle hayatını kaybettiği ifade edilen raporda, Esed rejiminin kasıtlı olarak sivilleri hedef aldığı, düzenlenen saldırılarda hayatını kaybedenlerin yüzde 87'sinin sivil olduğu, bunların da yüzde 11'ini kadınların teşkil ettiği kaydedildi.

Esed rejimi elindeki kadın tutuklular

Suriye rejiminin kadınlara yönelik geniş çaplı hak ihlalleri yaptığını vurgulayan SNHR, "Elimizde, Suriye hapishanelerinde tutulan bin 240 kadının ismi var. Ancak ulaştığımız veriler hapishanelerde 4 binden fazla kadın tutuklu olduğuna işaret ediyor" ifadelerini kullandı.

Kadın tutukluların hapishanede maruz kaldığı işkence ve kötü muameleye ilişkin bilgi verilen raporda, "Suriye'de savaş başladığından bu yana 7 bin 500 kadının tecavüze uğradığı, bunlardan 850'sinin rejime bağlı cezaevleri ve gözaltı merkezlerinde gerçekleştiği, ayrıca 400'ünün 18 yaşın altında olduğu kaydedildi.

Kadınlar takas için kullanılıyor

Raporda, Suriye'deki muhalif gruplara yönelik saldırılarıyla gündeme gelen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün, 33 kadını öldürdüğü belirtilirken, kadınların "takas" için kullanıldığı da vurgulandı. Raporda, "Kaçırılan bir kişinin kurtarılması için kadınlar kaçırılarak takas unsuru olarak kullanılıyor" ifadelerine yer verildi.

Esed rejiminin Suriyeli kadınlara karşı işlediği ihlallerin, savaş ve insanlık suçu olduğuna işaret edilen raporun sonunda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne, Suriye'deki suçların Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevkedilmesi için girişimde bulunması, uluslararası soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...