Deşitsa: Kırım Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçasıdır

/ Kaynak: AA
Deşitsa: Kırım Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçasıdır

GÜNDEM Haberleri  / AA

Ukrayna Dışişleri Bakanı Deşitsa, Kırım'ın Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrey Deşitsa, Kırım'ın Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçası olduğunu ve başka bir ülkeye bağlanmasının söz konusu olmadığını belirtti.

Deşitsa, Ukrayna'nın Rusya dahil komşu ülkelerle iyi ilişkiler içerisinde olmak istediğini, bunun da Rusya ile diyalog seçeneğinden vezgeçmemelerinin esas nedeni olduğunu kaydederek, "Ne olursa olsun, biz onlarla coğrafi olarak yan yana yaşayacağımızın farkındayız" ifadesini kullandı.

Hükümetin söz konusu sorunun diplomatik yolla çözülmesinden yana olduğunu vurgulayan Deşitsa, "gerginlik sonucu birilerinin ölmesine müsaade etmeyeceklerini, son olaylarda zaten çok kişinin yaşamını yitirdiğini" kaydetti.

Deşitsa, Kırım'daki olaylarla Transdinyester ve Güney Osetya'daki olaylar arasındaki benzerliklerle ilgili olarak da "Senaryo hemen hemen aynı ancak tepkiler farklı. Güney Osetya ve Transdinyester'de belgeler kurban verildikten sonra imzalandı, biz şiddete izin vermeden, şimdiden müzakere grubu oluşturmaya çalışıyoruz" diye konuştu. Deşitsa, günümüzde Ukrayna'nın uluslararası arenadaki kilit aktörlerden olduğunu ve uluslararası kamuoyunun desteğini gördüğünü ifade ederek, Güney Osetya'daki olaylarda ise bunun olmadığına dikkati çekti.

Ukrayna askerlerine de seslenen Deşitsa, askerleri sakin olmaya, soğukkanlılıklarını kaybetmemeye ve provokasyonlara gelmemeye çağırırken, "Diğer ülkelerde yaşayan benzeri olayları dikkate alarak, Rusya'nın provokasyonuna gelmemek gerekir. Bizim için sakinliği ve soğukkanlılığı korumak çok önemli" dedi.

Kırım Tatarları'ndan İstanbul'da Rusya protestosu

Bu arada, Türkiye'de yaşayan Kırım Tatarları, Rusya'nın Özerk Kırım Cumhuriyeti'ne müdahalesini protesto etti.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi öncülüğünde bir araya gelen Kırımlılar, Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto gösterisinde bulundu. Türkiye, Ukrayna ve Kırım bayrakları taşıyan göstericiler, Kırım şehitleri için saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı ve Kırım Ulusal Marşı'nı okudu.

"Rusya, Kırım'dan elini çek", "Kırım'a askeri müdahaleye hayır", "Türkiye, Kırım'a ses ver", "Kırım, Müslüman toprağıdır", "Dün Stalin, bugün Putin", "Kırım, Hocalı olmasın" yazılı döviz taşıyan göstericiler, sık sık Rusya aleyhinde slogan attı.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten, burada yaptığı konuşmada, " Kırım Tatarları olarak, Kırım'daki kardeşlerimiz için buradayız. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü sonuna kadar savunacağız.Ukrayna ile birlikte yaşamak istiyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin, Kırım Tatarları'nı yalnız bırakmayacağına inandığını belirten İçten, "Biz biliyoruz ki; hür dünyada Kırım Tatarları'nın yaşadığı topraklarda Türk dünyası, İsmail Gaspıralı'nın çocuklarına sahip çıkacak" diye konuştu.

Türk devletlerinin yanı sıra tüm dünyada insan haklarını savunan halkların kendileriyle birlikte olduğunu kaydeden İçten, "Kırım Tatarları yalnız değildir" dedi. Rusya'nın, Kırım'a müdahalesini kabul etmediklerini dile getiren İçten, haklı davalarında kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.

İçten'in konuşması sık sık, "Kırım, Türk'tür, Türk kalacak", "Millet, vatan, Kırım", "Rusya, şaşırma, sabrımızı taşırma", "Kırım'da ezanlar susmayacak" sloganlarıyla kesildi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...