Sandıkta hile mümkün mü?

Sandıkta hile mümkün mü?

GÜNDEM Haberleri

30 Mart'a üç hafta kala dikkatler seçim gününe ve 17 Aralık sürecine paralel olarak ortaya atılan "sandık hileleri"ne odaklandı.

Her seçim öncesi ortaya atılan 'sandıkta hile olacak' iddiaları bu defa hiç olmadığı kadar gündemde... Şimdi herkes, 17 Aralık sürecine paralel olarak ortaya atılan "sandık hilelerine" odaklanmış durumda. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in "İnanılmaz seçim sandığı oyunları olacak" sözleri ile kulislerden açık tartışma ortamına taşınan polemikte, yapılacak hilenin içeriğinden çok kim tarafından yapılacağı kafaları meşgul ediyor. İktidarın örtülü biçimde 17 Aralık süreci faktörlerine işaret ettiği tartışmada muhalefet ise adres olarak hükümeti hedef alıyor. Başbakan Erdoğan, her mitingde aynı konuya dikkat çekiyor. Elazığ mitinginde, muhalefetin yenileceğini bildiği için iftira ürettiklerini söyleyen Erdoğan, "30 Mart akşamı sonuçlar gelmeye başlayınca anketlerde böyle gözükmüyordu, 'sandıkta hile yapıldı,' diyecekler 'montaj yaptı' diyecekler. Bunlar daha minareyi çalmadan kılıfı hazırlamaya başladılar" ifadelerini kullanmıştı. Siyasilerin konuya ilişkin değerlendirmeleri başlıklar halinde şöyle...


MELİH GÖKÇEK:
Şaibe çıkarmak için hile yapılacak

İnanılmaz seçim sandığı oyunları olacak. Yabancı basına ve sosyal medyaya servis edilmek üzere favori muhalefete mühür basılmış sahte pusulalar ortaya çıkaracaklar. AK Parti'nin yüksek oranda kazanacağı tahmin edilen sandıklara, ceplerinde getirecekleri AK Parti için mühürlenmiş sahte oy pusulaları atacaklar. Kullanılan oy sayısı ile çıkan zarf sayısı birbirini tutmadığı için sayma karmaşası ve arbede çıkmasını hedefliyorlar. Muhalefet bu sandıklarda kendi cep telefonlarıyla görüntü kaydı yapacak, kapıda hazır bekleyen kameralara hile yapıldığına dair demeçler verilecek. Amaç; şaibe çıkartmak, kamuoyuna hile söylentilerini yaymak…


Muharrem İnce (CHP):
12 yıldır neden konuşulmuyordu
Seçim sonuçlarıyla oynayacaklar diye bugün ortada gezenler demek ki 12 yıldır seçim sonuçlarıyla oynamışlar. Bu bunu ortaya koyar. Hani nbsp;'paralel yapının inlerine gireceğiz' diyor ya, biz de onların inlerine gireceğiz, onların inlerindeki seçim sonuçlarıyla nasıl oynadıklarını bulacağız. Bugün düşük alacaklarını hissettiklerinde kamuoyuna bunları söylüyorlar. 12 yıldır neden konuşmuyorlardı…




Ekrem Erdem (ak parti):
Her ihtimali düşünüyoruz
Sistemde oynama ile ilgili bana gelen bir duyum yok... Yine de biz işlerimizi tesadüflere bırakmayız. Tedbirlerimizi ona göre alıyoruz. Teşkilatımıza, sandığın kuruluşundan tutanağın alınmasına kadar geçen sürede yapılacakları anlattık. Ama sonuçlar elinizde olursa, bunlar ne yaparlarsa yapsınlar hiç önemli değil. YSK'nın sonuçlarıyla fark olursa, itiraz edilir. Belgeler elimizde olunca, YSK'nın rakamlarının farklı olması da hiç önemli değil. Bir kaçak göçek varsa, bulunur zaten.




OKTAY ÖZTÜRK (MHP):
Hükümet hile için uğraşıyor
2011 seçim sonuçlarına baktığımız vakit hükümetin aldığı oy oranı yüzde 39.81; ancak, Yüksek Seçim Kurulunun ilan ettiği rakamlar 49.83. Hükümet milli iradeyi çalarak geldi. Şimdi de gene çalacak, başkalarının üstüne atmaya çalışıyor. Hile katmak için uğraşıyor. Biz de dört gözümüzü açmış, hükümetin her şeyini takip ediyoruz. Sandıklar namusumuz. Namusunuza el uzatan eli kırma önlemini alıyoruz.




HİKMET SAMİ TÜRK (eski adAlet bakanı):
Hile ihtimali sıfıra yakın
Seçimlerde sandıktan itibaren her aşamada siyasi partilerin temsilcileri görevlidir. Bu bakımdan sistemin doğru sonuç vereceğine inanmak istiyorum. Aynı anda seçimleri parti merkezlerinden de izleme imkânı olacak. YSK ile parti merkezleri arasında elektronik bağlantılar kurulacak. Sanıyorum bu şartlarda hile yapılması ihtimali adeta sıfıra indirilmiş gibidir. Bu sistemin doğru, adil seçim sonuçlarını sağlayacağına inanmak istiyorum.


BURHAN KUZU (AK PARTİ):
Kargaşa olacağına ihtimal vermiyorum

Seçim güvenliği konusunda çok önemli düzenlemeler yaptık. Sandıklar şeffaf hale getirildi. Atılan zarf dışarıdan gözüküyor. O anda rastgele bir zarf atılırsa hemen belli olur. Ayrıca partilerin gözlemcileri de sandık başlarında bulunuyor. Emniyet'in sandık güvenliği konusundaki yetkileri artırıldı. Ama ben genel olarak seçim günü bir kargaşa olacağını düşünmüyorum.



Engin Altay (CHP):
Sonuçları 900 yerden titizlikle takip edeceğiz

Biz Türkiye'nin her yerinden sandık kurullarından ıslak imzalı sonuç tutanaklarını getiriyoruz. Bunları illerde birleştirip genel merkeze gönderiyoruz. Seçimi kendimiz de çek edeceğiz. YSK ile hemen hemen aynı teknolojiyi kullanarak Türkiye'deki yaklaşık 900 yerden sonuçları takip edeceğiz. Dolayısıyla YSK'nın da bu noktada yapabileceği bir şey yok. Her sandıkta 4-5 siyasi partinin temsilcisi var. Öyle bir şeye tevessül edeceğini zannetmiyorum.


Haber Merkezi ANKARA



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...