Sigaraya başlama yaşı 9

Sigaraya başlama yaşı 9

SAĞLIK Haberleri

Yeşilay'ın yaptığı arıştırma, korkunç tabloyu gözler önüne serdi: Alkolle tanışma yaşı 12'ye, sigaraya başlama ise 9'a düştü.

Türkiye'nin en eski sivil toplum kuruluşlarından birisi olan Yeşilay Cemiyeti alkol, sigara ve uyuşturucu madde ile mücadele konularında öncü kuruluş olma misyonunu sürdürüyor. Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, AKŞAM'a konuştu. Türkiye'de alkolü ilk deneme yaşının 12'ye sigaraya başlamaya yaşının ise 9'a düştüğünü söyleyen Karaman aileleri uyardı. Karaman, "Dizi oyuncularının uyuşturucu operasyonlarında yakalanmaları gençler açısından rol model sorununu doğuruyor. Firmalarda dolaylı yoldan mesajlarla kadın ve gençleri hedef olarak belirlemiş durumda" dedi. nbsp;
ALKOLÜ İLK DENEME YAŞI 12 nbsp;
nbsp;Karaman, "Dünyada her yıl 20-45 yaş arası 2,5 milyon insan alkolden dolayı ölüyor. Alkolün fiziksel zararlarının yanı sıra aile içi şiddet, trafik kazaları gibi psikolojik ve toplumsal zararları da var. Kadınlarda meme kanseri ve sakat doğum riskini arttırıyor. Alkolü ilk deneme yaşı 12'ye düşmüş durumda" diye konuştu. nbsp;
BAĞIMSIZLIK SEMBOLÜ
nbsp;Türkiye'de sigaraya başlama yaşı 9'a düşmüş durumda. Sigarayı kadın ve gençler bir özgürlük, bağımsızlık sembolü gibi algılıyor. Türkiye'de 2008'de yüzde 31 olan sigara içme oranı Dumansız Hava Sahası proje ile birlikte yüzde 27'ye düşmüş durumda.
ROL MODEL OLACAĞIZ
nbsp;Karaman, "Yeşilay'ı, Kızılay gibi uluslararası bir marka haline getirmeye çalışıyoruz. Kendi ülkemizde ve yurtdışında bağımlılıkla mücadele eden platformlara rol model olacağız. Bazı ülkelerle ortak protokoller imzalıyoruz. Dünyada bağımlılıkla mücadele eden grupları tek çatı altında toplamak istiyoruz" dedi.
AKŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...