Seçime 20 gün kala son anket

Seçime 20 gün kala son anket

GÜNDEM Haberleri

Hüseyin Yayman üç büyük anket şirketinin yöneticisinden son anket sonuçlarını aldı.

Vatan gazetesi yazarı Hüseyin Yayman üç büyük anket şirketi yöneticisiyle yaptığı görüşmüleri ve son anket sonuçlarını köşesine taşıdı.Yerel seçimi Bekir Ağırdır (KONDA), İbrahim Uslu (ANAR) ve Adil Gür'le (AG) konuşup analitik bir değerlendirme yapmaya çalıştık. Bu isimler objektif değerlendirmeleriyle bilinen saygın isimler.Üç ismin vurguladığı altı temel nokta var. Birincisi, yerel seçim referanduma dönüştü ve bu durum muhalefetin aleyhine işliyor.İkincisi, toplumsal ve siyasal kutuplaşma tarihte görülmemiş biçimde yükseliyor.Üçüncüsü, partilerin kalelerinde bir değişiklik olmayacak.Dördüncüsü, muhalefet topluma bir ütopya ve gelecek vaat etmediği müddetçe iktidar alternatifi olamaz.Beşincisi, AK Parti genel seçime göre oy kaybetse dahi birinci olacak.Altıncısı, CHP genel seçimlere göre oylarını artıracakKamuoyu araştırmalarının duayen ismi Bekir Ağırdır, biz duygusunun parçalandığını, toplumsal kutuplaşmanın ötesine geçen bir polarizasyon yaşandığını ve halkın son tartışmalardan etkilendiğini dile getirirken bunun seçmen tercihine nasıl yansıyacağının henüz bilinmediğini ifade etti. Toplumun ağrı eşiğinin düştüğüne dikkat çeken Ağırdır, her gün yeniden üretilen kutuplaşmanın iktidarın işini kolaylaştırdığını vurguladı.İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır el değiştirecek mi? AK Parti seçmeninde hoşnutsuzluğun arttığının altını çizen Ağırdır, ancak bunun kısa vade de parti tercihini değiştirmeyeceğini belirtti. Seçmen sadakatının en yüksek partinin AK Parti olduğunu ifade eden Ağırdır, Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır'da süpriz beklemediğini fakat seçime daha yirmi gün olduğunu söyledi.ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu ise somut rakamlar veriyor. Ankara ve İstanbul'u AK Partinin, İzmir'i CHP'nin, Diyarbakır'ı BDP'nin kazanacağını belirten Uslu, muhalefetin yeniden ideolojik bir kampanyaya döndüğünü, rasyonel bir kampanya yürütemediğini belirtti. Uslu, dört büyük şehirde değil Akdeniz ve Karadeniz'de süpriz beklediğini söyledi.Adil Gür ise partilerin kalelerinde bir değişiklik olmayacağını, asıl süprizi BDP'nin yapacağını ifade etti. Gür, AK Partide büyük kopuşların olmamasını üç nedene bağlıyor. Birincisi seçmen sadakati yüksek olduğu için kutuplaşma Erdoğan'ın işine geliyor. İkincisi tüm yaşananlara rağmen muhalefet iktidar alternatifi olamıyor. Üçüncüsü Türkiye tüketim toplumu oldu, herkes borçlu ve istikrar sürsün istiyor.


BEKİR AĞIRDIR (KONDA)
AK PARTİ: % 42-43


İBRAHİM USLU (ANAR)
AK PARTİ: % 45 (GENEL SEÇİM: % 48)
CHP: % 28-29
MHP % 14


ADİL GÜR (AG) nbsp;
AK PARTİ: %46-47
CHP: % 26-27
MHP: % 14-15


Oy verme işlemi saat kaçta? İşte tüm seçmen bilgileri nbsp;
nbsp;
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 30 Mart 2014 Pazar günü yapılacak yerel seçimlerle ilgili oy verme işlemleri konusundaki bilgileri yayınladı.


Köyde; il genel meclisi üyeliği seçimi, köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği seçimi yapılacak. Büyükşehir olmayan illerde ise il genel meclisi üyeliği seçimi, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, Mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi gerçekleştirilecek.


Büyükşehirlerde de büyükşehir belediye başkanlığı seçimi, Belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, Mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi yapılacak.
nbsp; nbsp;
Büyükşehir olan iller şöyle: Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskisehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdag, Trabzon ve Van.
nbsp; nbsp;
SEÇMENİN KİMLİK TESPİTİ
nbsp;
Seçmenin kimlik tespitinde; Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Nüfus cüzdanı, Resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, Pasaport, Evlenme cüzdanı, Askerlik belgesi, Sürücü belgesi, Avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birinin ibrazı gerekiyor. nbsp;
nbsp; nbsp;
Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâgıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart. nbsp;
nbsp; nbsp;
Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için cezaevi idaresince verilmiş belge kimlik belgesi yerine geçecek. nbsp;
nbsp; nbsp;
Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli değil. nbsp;
nbsp; nbsp;
SEÇMENLERİN OYLARINI KULLANMA SIRASI
nbsp; nbsp;
Seçmenler oylarını aşağıdaki sırada kullanacaklar:
nbsp; nbsp;
Turuncu Zarf: İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin turuncu renkli birleşik oy pusulası turuncu renkli zarfa;
nbsp; nbsp;
Mavi Zarf: Belediye başkanlığına ilişkin mavi renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin sarı renkli birleşik oy pusulası ile Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulası mavi renkli zarfa;
nbsp; nbsp;
Mor Zarf: Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası mor renkli zarfa
nbsp; nbsp;
OY VERME SAATLERİ nbsp;
nbsp; nbsp;
7.00 - 16.00 saatleri arasında; Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüshane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illeri oy kullanacak.
nbsp; nbsp;
8.00 - 17.00 saatleri arasında ise yukarıda adları yazılı illerin dışında kalan diğer iller kullanacak.

Başkasının yerine oy kullananlara büyük ceza

Yargıtay, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında, oy kullanmayanların yerine "evet" oyu kullanan sandık kurulu başkanı ile 3 üyeyi cezalandırdı.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişikliği paketine ilişkin 21 Ekim 2007'de yapılan halk oylamasında, oy kullanmayanların yerine "evet" oyu kullanan sandık kurulu başkanı ile 3 üyenin, "seçim tutanaklarında sahtecilik" ve "seçmen listelerine başkası yerine imza atmak" suçlarından ayrı ayrı cezalandırılmaları gerektiğine hükmetti.

Sinop'un Boyabat ilçesine bağlı Tırnalı köyünde, sandık kurulu başkanı ve 3 görevli, sandık kurulunda görevli olmasına rağmen gelmeyen bir görevli yerine imza attı. Sanıklar ayrıca, ikameti köyde bulunan ancak oy kullanmayan 32 kişinin yerine oy kullandı.

Olayın ortaya çıkmasının ardından, sandık kurulu başkan ve üyeleri hakkında Boyabat Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

Yaşlı ve okuma yazma bilmeyenlerin oy kullanmasında bazı gecikmeler olduğunu, bu nedenle seçimi hızlandırmak için imza listesine bu kişilerin yerine imza attıklarını öne süren sanıklar, ancak oyu bu kişilerin kendilerinin kullandığını savundu. Bazı köylüler seçmen listelerine kendilerinin imza attığını ve oy kullandığını, bazıları ise referandum günü ilçe dışında olduklarını beyan etti. Kriminal raporda 32 kişinin imzalarının kendilerine ait olmadığı tespit edildi.

Boyabat Asliye Ceza Mahkemesi, sanık savunmalarına itibar etmeyerek, sandık kurulu başkanı ve 3 görevliyi, "seçim tutanaklarında sahtecilik" suçundan 4 yıl 2'şer ay, "seçmen listelerine başkası yerine imza atmak" suçundan 5'er yıl olmak üzere 9 yıl 2'şer ay hapis ve 562'şer lira adli para cezasına çarptırdı.

"Tek bir 'hayır' oyu dahi çıkmaması hayatın olağan akışına aykırı"

Mahkeme kararında, kriminal raporun, oy kullandığını ve seçmen listesine imza attığını iddia eden tanıkların beyanını çürüttüğü belirtildi. Kararda, "Sandıkta kullanılan 104 oyun da 'evet' oyu olduğu, 'hayır' oyunun bulunmadığı anlaşılmaktadır. Türkiye genelinde söz konusu referandumda yüzde 35 oranında 'hayır' oyu çıktığı düşünüldüğünde, yargılamaya konu sandıkta tek bir 'hayır' oyu dahi çıkmaması hayatın olağan akışına uygun değildir" denildi. nbsp;

Yerine imza atılan kişilerin çoğunluğunun yaşlı olmadığı da belirtilen kararda, şu değerlendirmeye yer verildi:

"Özellikle seçim günü oy kullandığını iddia eden pek çok tanığa atfen atılan imzaların kendilerine ait olmadığının kriminal raporlardan anlaşılması, oy kullanmadığını beyan eden tanıkların bulunması ve sandıktaki tüm oyların 'evet' oyu olması karşısında, mahkememizde iddianamede ismi geçen şahısların hiçbirinin gerçekte oy kullanmadıkları ancak muhtemelen bazılarının sanıkları korumak amacıyla oy kullandıkları yönünde beyanda bulundukları kanaati oluşmuş, bu nedenle sanıkların tam bir işbirliği halinde ve tam olarak anlaşılamayan bir gerekçeyle oy kullanmayan seçmenler yerine oy attıkları veya attırdıkları ve daha sonra da seçmen listelerini imzalayarak oy kullanmayan vatandaşları oy kullanmış gibi gösterdikleri sonucuna varılmıştır."

Daire onadı, Başsavcılık itiraz etti

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 8. Dairesine geldi. Daire, yerel mahkemenin kararını hukuka uygun bularak onadı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise karara itiraz ederek, yerel mahkeme kararının bozulmasını istedi. Başsavcılığın itirazında, seçim güvenliğini zedelemeye yönelik bazı eylemlerin, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Yasa'da suç olarak düzenlendiği belirtilerek, sanıkların sandık kurulu üyesi yerine imza atma ve gelmeyen vatandaşlar yerine imza atarak oy kullanma eylemlerinin tek suç kapsamında değerlendirilmesi gerektiği savunuldu.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının itirazını reddederek, sanıkların söz konusu eylemlerden ayrı ayrı cezalandırılmaları gerektiğine hükmetti.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...