"Şiddet gören kadının tepkisi erkeği durdurabilir"

/ Kaynak: AA
"Şiddet gören kadının tepkisi erkeği durdurabilir"

YAŞAM Haberleri  / AA

Şiddet gören kadının bu duruma boyun eğmeyerek karşı koymasının, erkeği bu davranışından vazgeçirebileceği belirtiliyor.

Giresun Üniversitesi (GRÜ) Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜKAM) Müdürü Aysun Karaahmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz'de ve Türkiye genelinde ulusal, lokal, uluslararası düzeyde kadın sorunlarıyla ilgili çok fazla çalışmaya imza attıklarını söyledi. nbsp;Toplumda "erkektir, ne yapsa yeridir" gibi yanlış bir söz bulunduğunu belirten Karaahmet, "Kadınlar şiddeti içselleştirmeyerek, gördüğü şiddete boyun eğmeyerek karşısında duracak, erkek bu nedenle şiddet göstermeye son verebiliyor, hatta erkek 'ben ne yapıyorum' da diyebiliyor" dedi. nbsp;Karaahmet, kadınların şiddete boyun eğmeme durumunda şiddetin azaldığının örneklerinin çok fazla olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: nbsp;"Bu durumu merkezimize gelen kadınlarda görüyoruz. Hatta bir öğretmen kadın, 'Hep bu zamana kadar eşimin gösterdiği şiddet karşısında sustum, daha sonra psikoloğa gittim, bana karşı koymamı söyledi, karşı koyduğum gün eşim şöyle bir afalladı, durdu' dedi. Ben kadınların erkeklerden gördükleri şiddetin kesinlikle karşısında durmaları gerektiğini düşünüyorum." nbsp;
- "Maddi gelirin olmaması erkeğe bağımlılığı artırıyor"
Yaptıkları araştırmalarda, kadınlarda gördükleri en büyük sorunun maddi gelirin olmaması olduğunu dile getiren Karaahmet, bu durumun kadında her şeyden önce özgüvene engel olduğunu anlatarak, "Kadının maddi özgürlüğünün olmayışı da onu eşine bağımlı kılıyor, eşinden şiddet görmesini doğal karşılamasına neden oluyor. Kadın, maddi özgürlüğü elinde olmadığı için hiçbir zaman ondan ayrı bir hayat kurmayı düşünemiyor" diye konuştu. nbsp;Karaahmet, kadına şiddete karşı kalıcı çözümün eğitim olduğunu, şiddetin ortadan kalkmasının eşlerin bilinçlendirilmesiyle mümkün olabileceğini vurguladı.
- "İşe alımlarda kadınlara öncelik tanınmalı"
Kadınlara iş olanağının daha fazla olması gerektiğini dile getiren Karaahmet, "Bir işe alım olacaksa kadınların öncelikli olması gerekiyor. Bununla ilgili devletimizden GÜKAM olarak bir yasa istiyoruz" ifadelerini kullandı. nbsp;Merkez olarak kadınlara yönelik sosyal sorumlulukları çerçevesinde etkinlikler düzenlediklerini belirten Karaahmet, "Şehit ailelerinin yanında olduk, kadınlar yararına kermesler, geceler düzenledik, onlara hem maddi hem manevi destek olmaya çalıştık. Bu tür etkinlikler yaygınlaştırılmalı" dedi.
YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...