İran AB ile işbirliği yapmaya hazır

/ Kaynak: AA
İran AB ile işbirliği yapmaya hazır

DÜNYA Haberleri  / AA

İran Meclis Başkanı Laricani, "İran Suriye krizinin çözümü için AB ile işbirliği yapmaya hazır" dedi.

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Tahran'ın, Suriye krizinin çözümü için Avrupa Birliği (AB) ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu söyledi.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Tahran temasları kapsamında İran Meclis Başkanı Laricani ile bir araya geldi.

Meclis binasında gerçekleşen görüşmede İran'ın nbsp; Afganistan ve Irak olmak üzere bölgede istikrar ve huzuru sağlamak için samimi çabalarda bulunduğunu ifade eden Laricani, "Şimdi de Suriye krizinin çözümü için AB ile işbirliği yapmaya hazırız" dedi.

İran Meclisi resmi sitesinde yayınlanan görüşmenin ayrıntılarına göre, Meclisin dış meseleler ve mili güvenlik konularındaki yetki ve sorumlulukları hakkında Ashton'a bilgi veren Laricani, "İslami Şura Meclisi, dış politika ve milli güvenliği ilgilendiren konuları, alanlarında uzman komisyonlar aracılığı ile dikkatle takip ediyor. Nükleer konusundaki son gelişmeler de milletvekillerinin katılımıyla birçok oturumda incelenmiştir" diye konuştu.

"Batı'nın, geçmişte İran'ın iyi niyetine karşılık nükleer konusundaki taahhütlerini yerine getirmediğini" söyleyen Laricani, "Şimdi AB ve 5+1 ülkelerinin ortak hedeflere ulaşmak için samimi somut adımlar atmasının zamanı" ifadesini kullandı.

Bölgesel konuların da gündeme geldiği görüşmede Laricani, Suriye'de yaşan kriz hakkında şunları kaydetti:

"İran İslam Cumhuriyeti, Afganistan ve Irak olmak üzere bölgede istikrar ve huzuru sağlamak için samimi çabalarda bulundu. Şimdi de Suriye'deki krizin çözümü için AB ile işbirliği yapmaya hazır. Suriye'de krizin çözümü için askeri müdahale, radikal ve terörist grupları silahlandırmak gibi seçeneklere ihtiyaç yok. Sadece ülke halkına aşamalı bir süreç içerisinde Suriye'de demokrasinin belirleyici olması için fırsat verilmeli. Ortadoğu bölgesinde gerçek demokrasinin yaygınlaştırılmasından söz ettiğimizde ülkeler arasında fark gözetilmemelidir. Bu sürecin kuvvetlendirilmesi bölge ve uluslararası alanda istikrar ve huzurun sağlanmasına yardım edecektir."

Ziyaretinin amacının "İran ile AB arasında önemli bölgesel ve uluslararası konularda işbirliğini arttırma yollarını bulabilmek için İran'ın üst düzey siyasileri ile görüş alışverişinde bulunmak" olarak ifade eden AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Ashton da "AB, nükleer faaliyet meselesi ve diğer önemli bölgesel konuların tamamen çözüme kavuşturulabilmesi için İran ile işbirliği yapmayı taahhüt ediyor" ifadesini kullandı.

AB ve İran'ın uyuşturucu madde kaçakçılığı, terörizm, radikalizm, Suriye krizi başta olmak üzere önemli bölgesel sorunların çözümünde görüş alışverişi ve işbirliğinde bulunabileceğini belirten Ashton, Suriye krizi hakkında ise en öncelikli konunun insani yardımların bu bölgeye gönderilmesi olduğuna vurguda bulunarak İran'ın bu konuda önemli bir role sahip olduğunu kaydetti.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...