Piyasalar, yerel seçimler öncesi diken üstünde

Piyasalar, yerel seçimler öncesi diken üstünde

Ekonomi Haberleri

Siyasetteki gerginlik ve yurtdışı etkenler piyasalardaki dalga boyunu artırıyor.Sandıktan çıkacak sonuç, piyasalar açısından yeni bir dönüm noktası olacak.

Yerel seçim sonuçlarının, AK Parti iktidarının devamı açısından öncü gösterge olarak algılanacağını söyleyen uzmanlar, "Güç kaybı veya genel seçimde koalisyon riski doğurabilecek bir tablonun algılanması, piyasa için sıkıntı yaşatır. Piyasa en büyük darbeleri koalisyon hükümetleri döneminde yedi" diyorlar. İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır'a göre geçen yıl mayıs ayında Gezi olaylarıyla başlayan ve 17 Aralık operasyonuyla devam eden süreç piyasaları huzursuz etti.

EKONOMİYE KUMPAS ALGISI nbsp;
nbsp;Ancak 1.80'li seviyelerden 2.40'lara kadar fırlayan dolardaki dalgalanmaların 'yurtdışından müdahaleyle ekonomiyi çökertmeye çalışıyorlar' şeklinde yorumlandığına işaret eden Candır, "Özellikle 17 Aralık sonrasında doların patlaması insanların gözünden kaçmadı. Hükümet de bu konuyu dillendirdiği için negatif oylar nötr'e kaymış durumda. Dolayısıyla AK Parti'nin oy kaybetmesi yerine yine yerel seçimlerden güçlü çıkması bekleniyor" dedi.

PİYASA HEP İSTİKRARI SEVER nbsp;
nbsp;En son 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde AK Parti'nin yüzde 39'a yakın oy aldığını hatırlatan Egemen Candır, seçim sonrası piyasa beklentilerini şöyle aktardı: "Önceki yerel seçimlerde daha yerel adaylara odaklıydık. Bu seçimlerde herkes Başbakan ve muhalefet liderlerine bakıyor. Yerel adaylardan ziyade partiye ve onun liderine oy vermeye kayıyor gibi. Liderlere oy verecekse de AK Parti'nin çok oy kaybetmesini beklemiyoruz açıkçası. O bağlamda yine yüzde 39-42 aralığında bir oy oranı bekleniyor. Piyasanın istediği istikrar. İstikrar da koalisyon değil, tek parti anlamına geliyor." nbsp; nbsp;

SEÇİMDEN SONRA NE OLUR?
İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır'ın tahmini İstanbul ve Ankara'nın AK Parti'de kalması ve oy oranının yüzde 40'ın üzerine çıkması durumunda borsada 72 bin-75 bin seviyelerini görebiliriz. Candır, "Dolarda gevşeme olabilir ama 2 liranın altını unutun. Güzel haberlerle 2.08'e gevşese bile küresel piyasalardaki gelişmeler nedeniyle 2.10-2.12 arası nbsp; tutunmaya çalışabilir. Faizlerin de yüzde 10'un altına gevşemesini beklememek lazım. Seçimlerin hemen sonrası yüzde 9'lu seviyeleri görebilirz. Ancak küresel piyasalara bağlı olarak tekrar yüzde 10-11'li seviyelere çıkar" dedi.

SEÇİME KADAR NE YAPMALI?
nbsp;Uzmanlar seçim öncesi tansiyon yüksekliği nedeniyle bireysel yatırımcıların nakitte kalmasını önerdi. Piyasa çevreleri iyimser senaryoda BIST'in 73 bin ile 75 binler civarında dengelenmesini öngörüyor. Bu senaryoda doların 2.08 ile 2.12 arasında hareket edeceğini tahmin eden uzmanlar, 31 Mart sabahı siyasi gerilimin kalıcı olarak çözülmesinin yabancı yatırımcı açısından da büyük önem taşıdığına inanıyor. Şu sıralar borsaya yatırım yapmak isteyenlerin en az 1 yıl vadeli yatırım yapması gerektiğini belirten yetkililer, 'nakitte kalın' diyorlar...

OY KAYBI YAŞANIRSA DOLAR FİRLAR
nbsp;Peki, AKP'nin oy kaybetmesini piyasa nasıl algılar? Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerin yerel yönetimlerinin seçiminin psikolojik açıdan önemli olduğuna işaret eden Tacirler Yatırım Pazarlama Müdürü Mert Yılmaz, piyasanın olası tepkisini ise şöyle özetledi: "Böylebir algı ortaya çıkarsa borsa tepetaklak olur. Döviz kuru ve faizlerlerde sert bir tırmanış yaşanır."

YEREL SEÇİMLER ÖNCÜ GÖSTERGE OLACAK
Mert Yılmaz ,yerel seçimlerden çıkacak sonuçların çok önemli olduğuna işaret ederek "Yerel seçimler öncü gösterge gibi algılanacak. Piyasa en büyük darbeleri koalisyon hükümetleri döneminde yedi. " dedi. Mert Yılmaz, piyasaların istediği senaryo olursa borsada yıl sonunda 73-75 binli seviyelerin konuşulabileceğini ileri sürdü. (Kaynak: Akşam)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...