Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Karadeniz'de kriz tırmanırken Türkiye ne yapmalı?

Karadeniz'de kriz tırmanırken Türkiye ne yapmalı?

GÜNDEM Haberleri

Stratejist Dr. Nejat Tarakçı, Ukrayna'da başlayıp Kırım'a sıçrayan gelişmeler konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Tarakçı, "Türkiye, bu krizde kesinlikle tarafsız kalmalıdır. Bu aşamada ister tatbikat, isterse lojistik destek kapsamında olsun Karadeniz'deki NATO veya müstakil ABD operasyonlarına iştirak etmemelidir. Olası bir NATO veya BM harekâtını veto etmeli veya katılmamalıdır. Böylece Montrö Sözleşmesi gereğince Boğazlar üzerindeki kontrol yetkisini kullanabilmelidir. Kırım'daki Tatarlara Ukrayna ve Rusya arasında bir tercih yapmamaları ve kesinlikle taraf olmamaları tavsiye edilmelidir" dedi.

NATO'YA VETO
nbsp;
Stratejist Dr. Nejat Tarakçı, Kırım konusunda Türkiye'nin olası bir NATO veya BM harekatını "veto" etmesi gerektiğini söyledi.

Ukrayna'ya başlayıp Kırım'a sıçrayan ve Batı ile Rusya'yı karşı karşıya getiren krizde Türkiye ne yapmalı? Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden (TASAM) Dr. Tarakçı, "Karadeniz'de savaş tehlikesi ve Türkiye" başlıklı analizinde çarpıcı tespitlerde bulundu.

Krizin olası ekonomik, siyasi yansımaları konusunda "Krizin savaşa dönüşmesi halinde en zararlı çıkacak ülkelerden biri Türkiye olacaktır" diyen Tarakçı, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya giden Rus gazına kısa vadede yeni bir güzergah belirlenmesi gerekeceğini bildirdi.

Tarakçı, Türkiye için en uygun dış politika seçeneklerini şöyle sıraladı:

-Türkiye, bu krizde kesinlikle tarafsız kalmalıdır. Bu aşamada ister tatbikat, isterse lojistik destek kapsamında olsun Karadeniz'deki NATO veya müstakil ABD operasyonlarına iştirak etmemelidir.

-Olası bir NATO veya BM harekatını veto etmeli veya katılmamalıdır. Böylece Montrö Sözleşmesi gereğince Boğazlar üzerindeki kontrol yetkisini kullanabilmelidir.

-Kırım'daki Tatarlara Ukrayna ve Rusya arasında bir tercih yapmamaları ve kesinlikle taraf olmamaları tavsiye edilmelidir. Bu bağlamda Kırım Tatar cemaatinin mevcut durum ve haklarının korunması hedef alınmalıdır. Kırımın Rusya'ya bağlanması halinde de Tatarların haklarının korunması ve geliştirilmesinin garanti edilmesi çini çalışılmalıdır."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...