BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Kurban keserken temizliğe dikkat

Kurban keserken temizliğe dikkat

Kütahya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cengiz Çobankaya, kurbanlık kesmekte kullanılacak malzemelerin paslanmaz metalden olması ve antiseptik solüsyonlarla mikroplardan arındırılması gerektiğini bildirdi.



KÜTAHYA (İHA)- Kütahya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cengiz Çobankaya, kurbanlık kesmekte kullanılacak malzemelerin paslanmaz metalden olması ve antiseptik solüsyonlarla mikroplardan arındırılması gerektiğini bildirdi. Kurbanlıkların kesilir kesilmez, özellikle koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanların, paslanmaz bir çengel ile boyun aşağı gelecek şekilde yüksek bir yere asılması gerektiğini söyleyen Cengiz Çobankaya, bu şekilde hayvanın kanının tamamen süzülmesinin sağlanacağını ifade etti. Kan tamamen boşalmalı “Vücudu terk etmeyen kan, etin kalitesini bozar. Mikrop üremesini hızlandırır ve etin besin değerini düşürür” diyen Çobankaya, kesim sırasında ete dışkı parçalarının bulaşmamasına dikkat edilmesini tavsiye etti. Etlerin duvar ve kirli yerlerle temas ettirilmemesini isteyen Çobankaya, etlerin taşınmasında kullanılan malzemelerin de paslı olmamasına özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti. Sarılık ve parazit Kurban edilen hayvanın etinde veya iç organlarında anormal bir sarılık, apse, kist ve parazit gibi durumlar görüldüğünde, etin kesinlikle parçalanmaması ve yenilmemesini isteyen Çobankaya, bu tür durumlarda ve kurbanın kanının pıhtılaşmaması halinde mutlaka bir veterinere danışılmasını söyledi. Kesim sonrası taşıma için kullanılacak aracın iyi dezenfekte edilmesinin şart olduğunu hatırlatan Çobankaya, kurbanın bağırsak, işkembe ve kanının kesinlikle açıkta bırakılmamasını istedi.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 109156
    % 1.14
  • 3.8196
    % -0.41
  • 4.5074
    % 0.04
  • 5.1079
    % -0.57
  • 153.27
    % -0.51
 
 
 
 
 
KAPAT