Dev Suruç Tüneli'yle 190 bin kişi iş bulacak

Dev Suruç Tüneli'yle 190 bin kişi iş bulacak

Ekonomi Haberleri

Alanında dünya 5'incisi olan Suruç Tüneli, ovayı suya kavuşturacak. Artan yatırımlar ve büyüyen ekonomi 190 bin kişiye istihdam alanı açacak

Türkiye'nin en uzun sulama tüneli 'Suruç' açıldı. Şanlıurfa'yı Güneydoğu'nun cazibe merkezi halinde getirecek çılgın proje, 5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanarak hayata geçirildi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi'ne 9 Mart 2009'da sözleşmesi imzalanarak başlandığını belirterek, Türkiye'nin ve dünyanın en önemli sulama tünellerinden birini inşa etmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Yılmaz, Suruç Tüneli'nin Güneydoğu Anadolu Projesi içindeki sulama yatırımlarından en önemlilerinden biri olduğunu vurgulayarak, Suruç Ovası'nın suya olan hasretini bitireceklerini söyledi.
Tünel uzunluğunun 17 bin 185 metre, kazı çapının ise 7,80 metre olduğunu aktaran Yılmaz, Atatürk Barajı'ndan Suruç Ovası'na saniyede 90 metreküp su akıtılacağını ifade etti. Projeyle yılda ortalama 270 milyon lira gelir artışı planlandığını belirten Yılmaz, yaklaşık 190 bin kişi için de istihdam ön görüldüğünü kaydetti. Yılmaz, şöyle konuştu: "Yaklaşık 1 milyar liralık yatırımla gerçekleştirdiğimiz projeyle 100 bin hektar alan suya kavuşmuş olacak. Ovada farklı bereket olacak. Suruç'un ve bu çevrenin nüfusu hızla artacak. Şehir büyüyecek GAP öncesi böyle bir durum söz konusu değildi. Son 5 yıldaki yüksek miktar ödeme, tahsilat ve çabalarla çok şükür bugünleri gördük." nbsp;


nbsp;Dev Suruç Tüneli'yle 190 bin kişi iş bulacak
TEKNOLOJİYLE SÜRE 4'TE BİRE İNDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle açılan Suruç Tüneli, normal teknolojilerle ortalama 7-8 senede bitirilebilecekken, süre 1.5-2 yıla çekildi. Tünel, ilk etapta 54 bin hektarlık alana yetecek suyu taşıyacak. Daha sonra ise 40 bin hektar alan daha Suruç'un taşıyacağı suya kavuşacak.


Cenk Esen/TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...